Hopp til innhold

Stortinget vender tommel ned for omstridt lovforslag

Norske artister mobiliserte mot regjeringens lovforslag rundt ny åndsverkslov. Nå avviser Stortinget den mest omstridte paragrafen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland

TREKKER OMSTRIDT PARAGRAF: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

NRK får opplyst at Stortinget avviser en omstridt paragraf i kulturminister Linda Hofstad Hellelands (H) forslag til ny åndsverklov.

Stridens kjerne er paragraf 71, som nå altså strykes. Den sier at opphavsretten til et verk blir overdratt til arbeidsgiver dersom den skapende kunstneren er i et ansettelsesforhold.

Det heter også at der hvor «verket skapes på bestilling og opphaveren er uten økonomisk risiko for resultatet av det som skapes» skal opphavsretten overføres til arbeidsgiveren. Paragrafen skapte harnisk i deler av artist-Norge.

Svein Harberg, som er komitéleder i familie- og kulturkomiteen i Stortinget, sier at komiteen rettet et spørsmål til kulturministeren med spørsmål om hva konsekvensen ville være ved å ikke vedta paragrafen.

– Svaret var at det ikke vil ha noen negative konsekvenser, og dermed er det flertall for å trekke hele paragrafen. Det er greit å få bort den tvilen, for intensjonen har vært å ivareta kunstnernes interesse, sier han.

Kampanje

Tidligere denne uka lanserte flere norske artister en kampanje hvor de fjernet lyden på musikkvideoene sine. Kampanjen som artistorganisasjonen GramArt og Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA) står bak heter #utenmusikk, og skal sette søkelys på hvor viktig åndsverkloven er for norske låtskrivere og artister.

Ravi, Bjørn Eidsvåg, Enslaved, Karoline Krüger, Hellbillies, Anne Lise Frøkedal, Marit Larsen, CC Cowboys, Karin Park, Ingrid Olava og Kaja Gunnufsen er blant dem som har vært med på kampanjen.

Organisasjoner som Norsk Komponistforening, Forbundet Norske filmregissører, Den norske Forfatterforening, Norsk Filmforbund og Norske Billedkunstnere er blant forbundene som har skrevet under på et opprop mot paragrafen.

– Ønsker ikke at noen skal kjøpe meg

Artist Odd Nordstoga sa tidligere denne uka til NRK at dette ville blitt konsekvensen dersom paragrafen ble innført:

– Da vil jeg som komponist og musiker ikke eie min egen musikk. Hvis jeg for eksempel skriver musikk på oppdrag fra NRK vil de eie rettighetene til musikken videre og kunne bruke den som de vil. Jeg ønsker ikke at noen skal kunne kjøpe meg på den måten.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) sa tidligere denne uken til NRK at loven opprettholder hovedprinsippet om at den som skaper og utøver kunst selv eier rettighetene til sine prestasjoner og fullt ut bestemmer hvordan disse skal brukes.

– Lovforslaget klargjør reglene om overføring av rettigheter, og setter ikke musikere og andre kunstnere i en dårligere situasjon enn i dag, tvert imot, sa han.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.