Hopp til innhold

Stoltenberg hyller «Tony Soprano»

Statsminister Jens Stoltenberg, som selv har sammenlignet seg med Tony Soprano, hyller den avdøde skuespilleren James Gandolfini.

Jens Stoltenberg og James Gandolfini (Tony Soprano)

Jens Stoltenberg sier at jobben som statsminister har visse likhetstrekk med jobben som mafialeder Tony Soprano har. Han omtaler avdøde James Gandolfini som en stor skuespiller.

Foto: NTB Scanpix/HBO

Skuespiller James Gandolfini, best kjent for rollen som Tony Soprano, døde onsdag i Italia, 51 år gammel . Han døde av det som sannsynligvis er et hjerteinfarkt på reise i Italia.

Statsministeren er selv en stor fan av TV-serier, og spesielt The Sopranos. Han omtaler serien som helt ny i sin sjanger da den kom, og at den har inspirert flere andre som har kommet etter.

– Det er en stor skuespiller, som har gitt fantastiske filmopplevelser til millioner av mennesker, som har gått bort. Selv har jeg hatt stor glede av å se på The Sopranos over flere år, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.no.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte NRK torsdag morgen, og stilte med solbriller etter å ha operert bort en føflekk fra øyet.

Foto: Susanne Myklebust Egset

Fellestrekk

Stoltenberg har flere ganger sammenlignet jobben som statsminister med jobben Tony Soprano gjør som mafialeder.

– Jeg har identifisert meg med ham ut i fra at begge jobbene innebærer mye ansvar og mange baller i lufta. Alle kommer og klager til ham og vil ha løst problemene sine. Selv om vi driver i høyst ulik bransje, er det en del fellestrekk mellom jobbene våre. De innebærer mange konflikter og kompromisser, sier Stoltenberg til NRK.no.

Han forteller at han har sett serien i rykk og napp.

– Jeg så en del i starten, da den ble vist på NRK. Senere kjøpte jeg alle DVD-ene, og så ofte flere episoder i slengen. Noen av scenene er filmhistoriske, og jeg liker spesielt godt når Tony Soprano sitter og ser på endene som svømmer rundt i bassenget hans, sier Stoltenberg.

Misunner Tony psykiateren

I 2009 sa Stoltenberg til NRK at han misunner Tony Soprano på et punkt.

– Psykiateren, det hadde vært veldig fint med jevne mellomrom å sitte hos en psykiater, og bare brette ut all elendigheten, sier Stoltenberg.

Video nsps_upload_2009_3_14_15_34_20_685.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: – Jeg identifiserer meg med Tony Soprano. (Lørdagsrevyen 14. mars 2009)

Stoltenberg har tidligere snakket med Dagbladet om sine seriefavoritter, og trekker også fram den mørke krimserien The Wire.

Det var i en dokumentarserie, som ble sendt på TV 2 i 2007, at Stoltenberg første gang sammenlignet seg selv med Tony Soprano. Stoltenberg flirte godt da Dagbladet la dette Tony-sitatet fram for statsministeren:

«Med respekt å melde, du har ingen jævla idé hvordan det er å være nummer én. Hver beslutning du tar har en virkning på alle helvetes ting. Det er nesten for mye å takle. Og til slutt er du helt alene om det.»

– Det er et godt sitat som er et uttrykk for hvordan det er å være leder. Til syvende og sist er det en ensom posisjon, på tross av fantastisk hjelp fra rådgivere, sa Stoltenberg.

SE KLIPP: Mikal Olsen Lerøen fra det tidligere NRK-programmet Filmplaneten snakker om og viser klipp fra TV-serien «The Sopranos».

Mikal Olsen Lerøen fra det tidligere NRK-programmet Filmplaneten snakker om og viser klipp fra TV-serien «The Sopranos»

Derfor elsker vi «Sopranos»

Kulturstrøm

 • Kontroversiell Oscar-nominasjon blir stående etter gransking

  En overraskende Oscar-nominasjon til skuespilleren Andrea Riseborough utløste en gransking av om Oscar-akademiets regler mot lobbyvirksomhet ble brutt.

  Mens Riseboroughs rolle i filmen «To Leslie» har blitt hyllet av kritikere, har filmen bare tjent inn rundt 27.000 dollar på amerikanske kinoer. Filmen har heller ikke fått den dyre og synlige markedsføringen som blir sett på som nødvendig for å oppnå en Oscar-nominasjon.

  Filmen ble i stedet hausset opp i sosiale medier – blant annet av kjendiser som Edward Norton, Gwyneth Paltrow og Sarah Paulson.

  Etter Riseboroughs nominasjon har debatten rast i Hollywood om hvorvidt Oscar-akademiets regler mot lobbyvirksomhet eller nedsettende omtale av konkurrenter har blitt brutt. Akademiet lovte å granske saken, og konkluderte tirsdag med at reglene var overholdt.

  – Akademiet har konkludert med at handlingene ikke har nådd det nivået at filmens nominasjon bør trekkes tilbake. Men vi har sett taktikker i sosiale medier og i markedsføringen som har skapt bekymring. Disse taktikkene skal tas opp med de ansvarlige, skriver Oscar-akademiet i en uttalelse.

  Riseborough får med det beholde nominasjonen sin. (NTB)

  Andrea Riseborough
  Foto: Jordan Strauss / AP