Hopp til innhold

– Det er en av favorittseriene mine

Statsminister Jens Stoltenberg har en av de mest hektiske jobbene i landet, men sier til NRK.no at han aldri mister en episode av «Borgen».

Stoltenberg og Price

Statsminister Jens Stoltenberg kan godt lige hvad Price arbeider med. Her er de to i forbindelse med innspillingen av Lindmo.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Jens Stoltenbergs hverdag består i lange møter, tunge dokumenter, flyreiser og et ekstremt høyt tempo. Da han gjestet Lindmo fredag fortalte han at han aldri går glipp av en episode av det prisbelønte politiske dramaet «Borgen» – på tross av alt stresset i jobben.

– Jeg prøver å følge det meste på tv, men resten får jeg med meg på DVD. Det er en av favorittseriene mine, så jeg får den med meg, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.no.

Stoltenberg har tidligere sagt at han liker denne typen tv-serier, og at han fulgte med på både «The Sopranos» og «Mad Men».

Stolt av Stoltenberg-ros

Borgen er en dansk tv-serie innenfor sjangeren politisk drama. Serien har fått kritikerros siden første episode. Nå slutter altså den norske statsministeren seg til rekken av fans.

– Det er vi så klart veldig stolt av, sier Adam Price, som står bak serien.

– Jeg vet ikke om han kan lære noe, så jeg er fornøyd med at han ser det som god underholdning, ler Price.

Serien handler om den karismatiske politikeren Birgitte Nyborg, som mot alle odds blir Danmarks første kvinnelige statsminister. Navnet «Borgen» kommer fra Christiansborg, som er hjemstedet for det danske parlamentet, folketinget og høyesteretten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Jeg lever meg veldig inn

Lindmo 11. mai 2012

Under fredagen Lindmo fikk Jens Stoltenberg anledning til å snakke med mannen bak serien han er stor fan av.

Foto: Kjersti Eidem Dyrhaug / NRK

Statsministeren sier på Lindmo at han følger serien veldig tett.

– Jeg lever meg veldig inn i den serien. Selv om det er mye spetakkel føler jeg politikere fremstår som ærlige mennesker, og det liker jeg, sier Stoltenberg.

– Det er en undertone av at politikere er ordentlige mennesker.

Statsministeren mener serien er veldig virkelighetsnær. Han trekker frem at jobben hans består mye i lange møter og tunge dokumenter, men innser at det hadde blitt dårlig tv.

– Jeg kjenner igjen det intense og det uforutsigbare, selv om jobben består mye i møter og papirarbeid, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Internasjonal suksess

Pilou Asbæk og Sidse Babett Knudsen i Borgen

Pilou Asbæk og Sidse Babett Knudsen i det politiske dramaet Borgen.

Foto: Mike Kollöffel / DR

Price og hans medarbeidere forteller at de har gjort enorme mengder research til denne serien.

Hovedskuespiller Sidse Babett Knudsen snakket med mange toppolitikere før hun følte seg klar til å opptre som Danmarks leder.

– Vi har hatt et så tett samarbeid med mange politikere at de følte at de måtte være anonyme, ler Price.

Etter enorm suksess i Danmark har også serien gjort seg bemerket internasjonalt. Hele fem kontinenter sender Borgen. Til og med i Sør-Korea kan man se det danske dramaet på tv-skjermene.

Det kom som en enorm overraskelse for Price.

–Vi har fått helt sjokk. De sa at vi kanskje kunne regne med å selge den til Norge og Sverige, for gammelt vennskaps skyld. Den internasjonale suksessen hadde vi ingen anelse om før den plutselig kom, forteller Price.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.