Hopp til innhold

Stig Inge Bjørnebye

Han har vært norsk serie- og cupmester, og deltatt både i VM og EM i fotball. Stig Inge Bjørnebye er gjest i Stjerneklart.

Stig Inge Bjørnebye
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Stig Inge Bjørnebye

Stig Inge Bjørnebye ble født 11. desember 1969 i Elverum. Hans far, Jo Inge Bjørnebye, var en habil skihopper som blant annet deltok i OL i Sapporo i 1972. Stig Inge hoppet også på ski som guttunge, men det var fotballen som ble hans idrett nummer én.

Som venstrebent utviklet han rollen som venstre back og sparket hekk og blomsterbed i stykker for å bli enda bedre med venstrefoten. Han spilte for Elverum før han som junior gikk til Strømmen og som senior til Kongsvinger, der han spilte i eliteserien i 3 sesonger.

I 1992 ble han hentet til Rosenborg der han ble både seriemester og cupmester. Mange husker nok hans seiersmål i cupfinalen mot Lillestrøm, og ikke minst hans uttalelse i TV etterpå. Etter sesongen i Rosenborg ble han profesjonell i Liverpool, – klubben han hadde bilde av på gutterommet på Elverum. Han spilte i ligacupfinalen da Liverpool vant i 1995 på Wembley, men like etter brakk han foten i en kamp mot Southampton og gikk skadet i flere måneder.

I 2000 ble Bjørnebye lånt ut til danske Brøndby der han fikk med seg seriesølv, og samme år gikk han til Blackburn der han ble ligacupmester på nytt i 2002.

På landslaget spilte han i alle aldersbestemte klasser fra 16-årsalderen og debuterte på A-landslaget i 1989. Han fikk etter hvert ansvaret for den berømte Flo-pasningen under Egil ”Drillo” Olsens ledelse, og var med i VM-sluttspillene i 1994 og 1998 og i EM i 2000.

Starttrener Stig Inge Bjørnebye

Starttrener Stig Inge Bjørnebye.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Etter å ha lagt opp som spiller i 2003 ble han Åge Hareides assistenttrener for landslaget til han ble hovedtrener for Start i 2006. Han er gift med den tidligere håndballmålvakten for Byåsen, Hege Frøseth, og har tre barn; Julie på 10, Tobias på 7 og Iselin på 3. 

Stig Inge har engasjert seg som ambassadør for SOS Barnebyer, blant annet med et stort prosjekt i Livingston i Zambia.

Stjerneklart med Stig Inge Bjørnebye, mandag 03.09.07 kl. 22:05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober