Stig Inge Bjørnebye

Han har vært norsk serie- og cupmester, og deltatt både i VM og EM i fotball. Stig Inge Bjørnebye er gjest i Stjerneklart.

Stig Inge Bjørnebye
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Stig Inge Bjørnebye

Stig Inge Bjørnebye ble født 11. desember 1969 i Elverum. Hans far, Jo Inge Bjørnebye, var en habil skihopper som blant annet deltok i OL i Sapporo i 1972. Stig Inge hoppet også på ski som guttunge, men det var fotballen som ble hans idrett nummer én.

Som venstrebent utviklet han rollen som venstre back og sparket hekk og blomsterbed i stykker for å bli enda bedre med venstrefoten. Han spilte for Elverum før han som junior gikk til Strømmen og som senior til Kongsvinger, der han spilte i eliteserien i 3 sesonger.

I 1992 ble han hentet til Rosenborg der han ble både seriemester og cupmester. Mange husker nok hans seiersmål i cupfinalen mot Lillestrøm, og ikke minst hans uttalelse i TV etterpå. Etter sesongen i Rosenborg ble han profesjonell i Liverpool, – klubben han hadde bilde av på gutterommet på Elverum. Han spilte i ligacupfinalen da Liverpool vant i 1995 på Wembley, men like etter brakk han foten i en kamp mot Southampton og gikk skadet i flere måneder.

I 2000 ble Bjørnebye lånt ut til danske Brøndby der han fikk med seg seriesølv, og samme år gikk han til Blackburn der han ble ligacupmester på nytt i 2002.

På landslaget spilte han i alle aldersbestemte klasser fra 16-årsalderen og debuterte på A-landslaget i 1989. Han fikk etter hvert ansvaret for den berømte Flo-pasningen under Egil ”Drillo” Olsens ledelse, og var med i VM-sluttspillene i 1994 og 1998 og i EM i 2000.

Starttrener Stig Inge Bjørnebye

Starttrener Stig Inge Bjørnebye.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Etter å ha lagt opp som spiller i 2003 ble han Åge Hareides assistenttrener for landslaget til han ble hovedtrener for Start i 2006. Han er gift med den tidligere håndballmålvakten for Byåsen, Hege Frøseth, og har tre barn; Julie på 10, Tobias på 7 og Iselin på 3. 

Stig Inge har engasjert seg som ambassadør for SOS Barnebyer, blant annet med et stort prosjekt i Livingston i Zambia.

Stjerneklart med Stig Inge Bjørnebye, mandag 03.09.07 kl. 22:05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

 • Ariana Grande med Beatles-rekord

  Artisten Ariana Grande har denne uka holdt de tre øverste plassene på USAs Billboard Hot 100- liste med låtene «7 Rings» «Break Up With Your Girlfriend I’m Bored» og «Thank U, Next». Ingen annen artist siden Beatles har okkupert hele listetoppen, med tre av USAs mest populære låter – samtidig.

  Ariana Grande på minnekonsert i Manchester
  Foto: NRK
 • Silkemyk klang fra fiolinist Sonoko

  Stravinskijs «Vårofferet», Samuel Barbers «Fiolinkonsert» og Caroline Shaw «Entr’acte» sto på Oslo-Filharmoniens konsertprogram i helgen. NRKs kritiker Eystein Sandvik var tilstede. Han beskriver solist Sonoko Miriam Weldes prestasjon som uanstrengt og naturlig, og med en silkemyk klang. Hør hele anmeldelsen her i NRK P2s Spillerom:

  Sonoko Miriam Welde
 • Spillklubb for ungdom

  En spillklubb for ungdom i Kristiansand inspirerer kulturministeren.
  E-sport er en konkurranseform med videospill via datamaskiner. Nå lover kulturministeren å hjelpe frem norsk spillkultur.