Sønstebys minnepris til Kokkvold og Solberg

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold og journalist i Aftenposten, Kristin Solberg, får den aller første minneprisen etter motstandsmannen Gunnar Sønsteby.

- Har aldri satt så stor pris på en utmerkelse

Prisen ble offentliggjort av tidligere forsvarssjef Harald Sunde mandag formiddag. Kokkvold og Solberg får prisen for sin innsats for å forsvare grunnleggende verdier og for sitt personlige mot i den yrkesutøvelsen de gjør.

– Gunnar Sønsteby understreket alltid den frie pressens betydning. Kristin Solberg og Per Edgar Kokkvold har stått fram som to meget viktige representanter for akkurat dette.

– Føler meg glad og ydmyk

Kristin Solberg har det siste tiåret jobbet som frilansjournalist for Aftenposten i Afghanistan, Midtøsten og Pakistan. I fjor vant Solberg Den store journalistprisen sammen med Anders Sømme Hammer.

– Sønsteby var jo en eksepsjonell mann, og jeg føler meg glad og ydmyk over å få en pris i hans navn for mot i mitt journalistiske virke, sier Kristin Solberg som på nyåret begynner i sin nye jobb i NRK.

Per Edgar Kokkvold er en tidligere journalist, og fra 1996 til 2013 var han generalsekretær i Norsk Presseforbund. I 2013 vant Kokkvold Fritt Ords Honnør, blant annet for sitt engasjement for ytringsfrihet i striden rundt Muhammed-karikaturene.

– Sjelden eller aldri har jeg satt så stor pris på en slik pris, sier Kokkvold til NRK.

Skal gi støtte til norske krigsveteraner

Prisen skal deles ut i Oslo rådhus førstkommende fredag. I tillegg til Harald Sunde, besto juryen av Harald Stanghelle, Jan Åge Fjørtoft, Jan Søderstrøm og Olav Dag Hauge.

Gunnar Sønstebys minnefond ble etablert høsten 2013, ett år etter krigsheltens død. I tillegg til minneprisen skal fondet gi støtte til forskning om okkupasjonstiden og til formål som ivaretar norske krigsveteraners interesser.

(NTB/NRK)

Kulturstrøm

  • Selger Morgenbladet

    NHST selger Morgenbladet til Dagsavisen-eier, Mentor Medier, melder Dagens Næringsliv. Selskapet kjøper alle NHSTs aksjer, og eier i tillegg Vårt Land. Mentor Medier betaler 40 millioner kroner for avisen.

  • Pulitzer-komiteen fordømmer angrep

    Pulitzer-komiteen fordømmer angrep på journalister som dekker demonstrasjonene i USA, og ber om at gjerningspersonene blir holdt ansvarlig. Journalistene var på jobb for å dekke demonstrasjonene som brøt ut etter at afroamerikanske George Floyd døde.