Hopp til innhold

Hammer og Solberg får Journalistprisen

Den store journalistprisen 2014 går til frilansjournalistene Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer for deres arbeid i krigs- og konfliktområder.

Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer

HEDRES FOR UTENRIKSDEKNING: Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer får Den store journalistprisen 2014 for sin dekning fra innsiden av konfliktområder.

Foto: Terje Bendiksby / Aschehoug/NTB Scanpix

Prisen ble utdelt på årskonferansen til Mediebedriftenes Landsforening i Bergen i dag.

«De er unge, ennå ikke fylt 40 år noen av dem, til tross for omfattende journalistiske karrierer. De er glitrende formidlere – de har flere journalistiske plattformer de opererer fra. Og de beveger seg i farlige og konfliktfylte områder», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Juryen fremhever også at få norske journalister tar seg rundt på egen hånd i krigs- og konfliktområder som Syria og Afghanistan, og at de to prisvinnerne dermed gir unike perspektiver på disse konfliktene.

Har bodd i Afghanistan i sju år

Anders Sømme Hammer har bodd i Afghanistan siden 2007, og har dekket krigen og okkupasjonen for medier som Dagbladet, Dagsavisen og NRK. I 2011 fikk han Fritt Ords pris for sin Afghanistan-dekning.

Tidligere i år ga han sammen med den danske forfatteren Carsten Jensen ut boken «Alt dette kunne vært unngått», en kritisk gjennomgang av de internasjonale styrkenes invasjon og mangeårige tilstedeværelse i Afghanistan.

Les: Eks-forsvarssjef: Afghanistan-krigen var aldri ment å være en humanitær intervensjon

Dekker Syria fra innsiden

Kristin Solberg har hovedsakelig jobbet som korrespondent for Aftenposten og svenske Dagens Nyheter.

Hun har i likhet med Hammer bodd i Afghanistan, men er nå basert i Kairo. Det siste året har hun levert en rekke reportasjer fra innsiden av borgerkrigsherjede Syria.

Solberg har også skrevet flere bøker; «Gjennom de renes land» (2011) skildrer uroen i Pakistan, og «Livets skole» (2013) beskriver Afghanistan.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh