Snart begynner HD-festen på NRK

OL i Vancouver blir startskuddet for en ny TV-æra med sylskarpe bilder på NRK. 12. februar er datoen for NRKs aller første sending i HD.

OL-sendinger i HD

En ny logo øverst i høyre hjørne av på skjermen markerer at sendingen er i HD.

Foto: NRK

Når OL fra Vancouver er i gang i midten av februar, vil NRK gjøre alle direktesendingene fra OL tilgjengelige i HD. Dermed fremskyndes den planlagte overgangen til en teknologi som gir skarpere bilder enn du noen gang før har fått fra NRK.

– Dette gjør vi for å være tidlig ute med HD (High Definition), som åpenbart er det som kommer. NRK har tradisjon for å være den som brøyter vei, og slik blir situasjonen nå også. Sammen med TV 2, som også har startet med HD-sendinger, drar vi det norske tv-publikummet over til HD, sier NRKs kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin.

Alle direktesendinger fra OL i Vancouver på NRK 1 blir sendt i HD. Første sending blir fredag 12. februar, når OL-studio starter kl. 2014.

I 2008 gjennomførte NRK en prøvesending OL i Beijing, åpningsseremonien i HD

Slik får du sett NRK i HD:

  • For å kunne ta i mot den forbedrete bildekvaliteten hjemme i stua, er det en forutsetning at mottakerne har HD-klar TV og HD-dyktig digitalboks.
  • Alle godkjente RiksTV-mottakere i det digitale bakkenettet kan ta i mot HD, mens de som bruker Viasat, CanalDigital, Get, Altibox og øvrige anlegg, trenger en egen HD-boks for å kunne se bildet i HD-kvalitet.
  • Her er det ulike bokser på markedet, men for å være sikker bør man ta kontakt med sin leverandør for nærmere informasjon.
  • Alle sendeplattformer, dvs. satellitt, kabel og bakkenett, vil få tilbud om HD-signalet.

Se også: De beste flatskjermene

Himmelblå og MGP også i HD

Dette betyr at også en rekke andre TV-programmer og filmer som NRK har planlagt å sende denne våren blir sendt i HD-kvalitet fra og med 12. februar.

  • Den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen
  • Dramaserien "Himmelblå"
  • Dokumentarserien Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Blant spillefilmer som blir sendt i HD er: Drageløperen, Spiderman 2, Den unge Jane Austen og Det gylne kompasset.

Etter hvert vil stadig flere programmer bli sendt i HD.

Se også:

Overgangen koster

- Det innholdet som får ekstraverdi av HD blir prioritert. Det betyr f.eks større dokumentarer, store naturproduksjoner - og sport selvsagt, der man også får en merverdi, sier Arne Helsingen, programsjef i NRK.

NRK må skifte alt fra kabler til kameraer, redigeringsutstyr og nytt sendeutstyr, for å kunne sende alt NRK-innhold i HD-kvalitet, derfor går overgangen skrittvis.

- Hvis alt NRK-innhold skulle sendes i denne bildekvaliteten allerede i dag, ville det ha kostet over 700 millioner utenfor NRKs budsjettet. I første omgang er det NRK1 som går over fra SD (standard definisjon) til HD (high definision), sier Helsingen.

Se også: Fotball-VM filmes i 3D

Kulturstrøm