Slakter kulturministerens prestisjeprosjekt

Kulturminister Torhild Widveys drømmer om å gjøre kulturen mindre avhengig av offentlig støtte ved å «stimulere til økt privat finansiering av kulturinstitusjoner». Men lykkes hun?

Kulturminister Thorhild Widvey (H) presenterer kulturbudsjettet på Norsk Maritimt Museum på Bygdøy i

FORSVARER ORDNINGEN: Kulturministeren mener gaveforsterkningsordningen har fungert godt så langt, men at det vil ta tid å få fram langsiktige, private sponsorer til kulturlivet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Foreløpig ikke. NRKs undersøkelser viser at giverne ville gitt penger til kultur uansett.

For å få flere private givere til norske museer, har Regjeringen innført en ordning som gir institusjonene 25 prosent ekstra dersom de får pengegaver fra private givere.

Sponsorsjef Jacob Lund

IKKE OVERBEVIST: Sponsorrådgiver Jacob Lund tror ikke private sponsorer gir penger til kulturinstitusjoner i håp om å få penger fra staten.

Foto: Johs Apold / NRK

NRK har sendt ut en undersøkelse til de private som faktisk gir penger til museene. Undersøkelsen viser at de fleste visste om ordningen, men at den ikke har vært utløsende eller avgjørende for at de valgte å gi pengegavene.

Se mer info nederst i saken.

Sponsorekspert Jacob Lund mener den såkalte gaveforsterkningsordningen er mislykket.

– De som vil bruke penger på kultur, er der allerede. Få, om noen, vil bruke penger for å få utlyst penger fra gaveforsterkningsordningen, sier Lund, tidligere sponsorsjef i DNB og nå sponsorrådgiver i Sponsorconsult.

Naturhistorisk museum er fornøyd med gaveforsterkningsordningen til regjeringen. For dem utløste en gave fra en privat sponsor 1,5 millioner ekstra kroner fra staten

FORNØYDE: Naturhistorisk museum fikk 1,5 millioner ekstra på grunn av regjeringens gaveforsterkningsordning.

– Skaper ikke giverglede

Sigrid Røyseng, professor i kommunikasjon og kultur ved BI, synes NRKs undersøkelse er overraskende.

– Sponsorene vet om ordningen, men det påvirker dem ikke, sier Røyseng.

Hun tror de private giverne lar seg styre av andre ting enn politikk.

– Mange stiftelser har nedfelt i formålsparagrafen at de skal gi penger til kultur. Det er det som styrer dem, sier forskeren, og fortsetter:

– Undersøkelsen viser at denne ordningen ikke skaper giverglede i kulturlivet. Så er spørsmålet om man trenger mer tid.

Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, mener NRKs undersøkelse viser at markedstenkningen til Regjeringen ikke fungerer for kulturfeltet.

– Gaveforsterkningsordningen bidrar ikke til at flere gir, men til at de institusjonene som allerede har en sterk posisjon får mer, sier Trettebergstuen.

– Tar tid å endre holdninger

Kulturministeren selv mener gaveforsterkningsordningen fungerer godt, fordi det gir museene en grunn til å skaffe private sponsorer.

– Det er først og fremst en ordning for mottagerne, altså museene. Ordningen er et redskap for dem som jobber i institusjonene til å være mer aktive for å skaffe seg private midler.

– Men hvis de private ikke er interesserte i å gi, til tross for ordningen, hvordan kan du da si at den har fungert?

– Det er mange private givere, både stiftelser og enkeltpersoner, som er med på å bidra til kulturlivet ved å gi gaver. Vi som tror at dette utløser mer privat kapital på sikt, må være med på å legge til rette for at det skjer.

– Endrer NRKs undersøkelse din oppfatning av denne ordningen?

– Nei, absolutt ikke. Det krever et langt og møysommelig arbeid å endre holdninger slik at flere private får lyst til å bidra, sier Thorhild Widvey til NRK.

presentasjon av undersøkelse
Foto: NRK
presentasjon av spørreundersøkelse
Foto: NRK
presentasjon av undersøkelse
Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Filmstjernen arrestert mange ganger

  Den 81-årige filmstjernen Jane Fonda er lidenskapelig opptatt av klimakampen. Og hun er ikke redd for å bli lagt i lenker for saken.
 • «Helsesista» får dialektpris

  «Helsesista»Tale Maria Krohn Engvik bruker ålesundsdialekt når hun kommuniserer og når ut til tusenvis av ungdom. Nå får hun Dialektprisen 2019. Prisen deles ut av landsstyret i Norsk Målungdom. Leder i Norsk Målungdom, Gunnhild Skjold, påpeker at Krohn Engvik (40) er opptatt av å bruke et språk som ungdom forstår.

  – At det språket er hennes egen ålesundsdialekt, er viktig for å tydeliggjøre at man ikke trenger å bruke oslodialekt for å nå ut over hele landet, sier leder Gunnhild Skjold i Norsk Målungdom.

  Cappelen Damm presenterer høstens bøker
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix