Hopp til innhold

Refusert roman ble årets beste bok

Simon Strangers forlag ville ikke gi ut romanen «Leksikon om lys og mørke». Nå har bokhandlerne kåret den til årets beste bok.

VIDEO: Simon Stranger var gjest i Dagsrevyen.

I sterk konkurranse fra anerkjente forfattere som Maja Lunde, Jon Michelet og Per Petterson, vant Simon Stranger årets Bokhandlerpris.

Det er ansatte i bokhandlere over hele landet som har bestemt at romanen «Leksikon om lys og mørke» er årets beste.

– Dette er enormt stort. Tanken på at bokhandlere i hele Norge har trukket frem «Leksikon om lys og mørke», gjør meg veldig rørt og stolt, sier Stranger.

Boken handler om hans egen jødiske svigerfamilie, og er flettet sammen med historien om hvordan krigsforbryteren Henry Rinnan ble den han ble.

Stranger er født og oppvokst i Oslo. I tillegg til ett år på forfatterstudiet i Bø i Telemark, har han studert filosofi og religionshistorie ved Universitetet i Oslo.

Årets vinnerroman er hans tiende bok, og Stranger har blitt oversatt til en rekke språk.

Aschehougs høstliste

PRISVINNER: Simon Strangers «Leksikon om lys og mørke» er årets beste blant norske bøker innenfor generell- og skjønnlitteratur.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Var i ferd med å gi opp

Boken som først ble refusert av norske forlag, ble tidligere i høst solgt til det anerkjente amerikanske forlaget Knopf.

Simon Stranger har fortalt at han var i ferd med å gi opp bokprosjektet da hans tidligere forlag, Tiden, ikke ville utgi boken. Nå er den solgt til elleve land, og har høstet gode kritikker.

– Det var litt overraskende at de ikke trodde det kunne bli en roman. Men sånn kan skje. Harry Potter ble jo refusert ti ganger før det ble til en bok, sier Stranger.

I september gjestet Stranger debattprogrammet Torp på NRK. Da snakket han om hvordan hans jødiske svigerfamilie opplevde å bo i krigsforbryteren Henry Rinnans hus i Trondheim.

80 mennesker ble drept i husets kjeller under andre verdenskrig. Intervjuet kan du se her.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.