Hopp til innhold

Pangstart for «Hvem tror du at du er?»

Første episode av NRK-suksessen «Hvem tror du at du er?» åpnet nyåret med et rekordhøyt antall seere.

Linn Skåber i "Hvem tror du at du er?"

Linn Skåber med sønnen Niels og moren Ragnhild i «Hvem tror du at du er?». De får seg mange overraskelser om slekten sin under innspillingen av denne serien.

Foto: Monster Entertainment AS

1. januar var det premiere på andre sesong av NRK-suksessen «Hvem tror du at du er?». Først ut var Linn Skåber og seertallet rundet 1 million.

– Det blir spennende å se videre når serien startet med rekord. Klart 1. januar er en av de dagene hvor folk ser aller mest TV, så det hjelper på, men tallet er kjempehøyt, sier Tolonen.

Da første sesong av programmet hvor kjente personer søker etter sine røtter hadde premiere for to år siden, var det et seertall på over 800.000. Snittet for alle episodene lå på rundt 700.000.

– Vi pleier å si at et TV-program er virkelig stort når det når én million seere. Dette er en veldig sterk start for et nytt program. Programskaperne har god grunn til å være fornøyde, sa analysesjef i NRK, Kristian Tolonen den gang.

Også størst i romjulen

NRK var seervinner uken før jul, slik fortsatte det også i romjulen. Ifølge Tolonen, har seertallene holdt seg stabile sammenlignet med samme periode denne gang.

– Det var ikke noen stor bombe at seertallene ble slik. Vi vet at publikum bruker mesteparten av TV-tittingen på NRK i juletiden. Kanalen er tettere på juletradisjonene og det setter nordmenn pris på, spesielt i romjulen, forteller Tolonen til NRK.no.

I likhet med romjulen 2011 hadde NRK1 35 prosent av landets seere.

– Det er hyggelig at programmene står like sterkt også denne gangen, sier Tolonen.

Økte med over 200.000 seere

«Julenøtter» og vintersport er klassikere som pleier å ha høye seertall. Denne gang var det derimot «Året med kongefamilien» og «Underholdningskavalkaden» som økte mest i seertall. Sistnevnte ble sendt på nyttårsaften og hadde hele 236.000 flere seere i fjor.

– Det er nok kavalkaden som har økt mest, men også «Året med kongefamilien» hadde en del flere seere enn i 2011, legger Tolonen til.

«Tour de Ski» hadde omtrent like mange seere som året før.

Seertall uke 52

Petter Northug gikk inn til 3. plass på 15 km jaktstart i «Tour de Ski». Det var det mest sette programmet i romjulen sammen med «Julenøttene».

Foto: Vegard Grøtt/Ole Kaland / NTB Scanpix/NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober