Hopp til innhold

Disse to skal fylle Jon Øigardens sko

HBO likte spenningsserien «Mammon» så godt at de lager den på nytt – i både Polen og Tsjekkia. Det er første gang en norsk dramaserie får en internasjonal nyinnspilling.

Mammons polske og tsjekkiske nyinnspillinger

FÅR SKJEGG: Peter Verås i Jon Øigardens skikkelse har fått sine polske og tsjekkiske motsvar (innfelt). Se trailerne i artikkelen under.

Foto: NRK / HBO Europe

Gjermund Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen

BRØDREDUO: Gjermund Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen står bak «Mammon».

Foto: Glenn Meling, NRK

Mens både danske «Forbrytelsen» og dansk-svenske «Broen» for lengst har fått internasjonale nyinnspillinger, blir NRK-serien «Mammon» fra 2014 den første norske dramaserien som får en remake i utlandet.

Snart er kabelkanalen HBOs europeiske avdeling klar med både polske og tsjekkiske versjoner av serien.

Takker Nesbø

NRK møter brødeparet som skrev den norske originalen, nå jobber med oppfølgeren til den norske originalen.

– Hva skyldes interessen for «Mammon»?

– Det er fordi vi kommer fra Norden, og det har gått noen foran oss. Verdens øyne er rettet mot Norden, og det vil de fortsatt være en tid fremover, tror jeg, sier manusforfatter Gjermund Eriksen.

– Thrillere fascinerer over hele verden, og reiser mye lettere enn andre sjangere. Det kjøpes mye av sjangeren rundt omkring på markedet, sier bror og medforfatter Vegard Stenberg Eriksen.

– Og så finnes det en norsk forfatter som har gjort det ganske bra, som heter Jo Nesbø, skyter Gjermund inn.

– En stor takk til den mannen og andre norske krimforfattere som selger godt i utlandet.

HBO lager nye versjoner av den norske suksesserien Mammon. Her er traileren for den tsjekkiske utgaven.

REMAKE 1: Se traileren for den tsjekkiske utgaven av Mammon.

HBO lager nye versjoner av den norske suksesserien Mammon. Her er traileren for den polske utgaven.

REMAKE 2: Se traileren for den polske utgaven av Mammon.

Attraktiv hovedperson

HBO-produsent Johnathan Young mener Øigardens rollefigur Peter Verås har mye av æren for at HBO Europe fattet interesse for rettighetene til den norske spenningsserien.

– De beste HBO-seriene har virkelig sterke sentrale rollefigurer, og man blir fascinert av Petter og dilemmaene han står overfor. Som journalist går han inn i alle lag av samfunnet.

– Han kan snakke med rike forretningsfolk og politikere, men samtidig er han en hvermannsen, og det gjør ham til en attraktiv figur. Jeg tror dét var en av tingene vi virkelig likte med programmet, sier Young.

Produsenten er i Norge for å få en sniktitt på sesong to, som etter planen blir tilgjengelig for norske seere tidlig i 2016.

Mens første sesong utspilte seg blant finanseliten, blir andre sesong en historie fra politikkens øverste sjikt.

Trond Espen Seim spiller Norges statsminister, som motarbeides av sin egen finansminister, spilt av Ingar Helge Gimle. I staben rundt de to politiske rivalene finner vi blant andre Ina Jansen, Anna Bache Wiig, Jan Gunnar Røise og Anders Danielsen Lie.

Mens manusforfatterne jobber med sesong to av spenningsserien Mammon, er HBO Europe snart klar med polske og tsjekkiske versjoner av den norske seriesuksessen.

SE REPORTASJEN: Mens manusforfatterne jobber med sesong to av spenningsserien Mammon, er HBO Europe snart klar med polske og tsjekkiske versjoner av den norske seriesuksessen.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter