Hopp til innhold

Disse to skal fylle Jon Øigardens sko

HBO likte spenningsserien «Mammon» så godt at de lager den på nytt – i både Polen og Tsjekkia. Det er første gang en norsk dramaserie får en internasjonal nyinnspilling.

Mammons polske og tsjekkiske nyinnspillinger

FÅR SKJEGG: Peter Verås i Jon Øigardens skikkelse har fått sine polske og tsjekkiske motsvar (innfelt). Se trailerne i artikkelen under.

Foto: NRK / HBO Europe

Gjermund Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen

BRØDREDUO: Gjermund Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen står bak «Mammon».

Foto: Glenn Meling, NRK

Mens både danske «Forbrytelsen» og dansk-svenske «Broen» for lengst har fått internasjonale nyinnspillinger, blir NRK-serien «Mammon» fra 2014 den første norske dramaserien som får en remake i utlandet.

Snart er kabelkanalen HBOs europeiske avdeling klar med både polske og tsjekkiske versjoner av serien.

Takker Nesbø

NRK møter brødeparet som skrev den norske originalen, nå jobber med oppfølgeren til den norske originalen.

– Hva skyldes interessen for «Mammon»?

– Det er fordi vi kommer fra Norden, og det har gått noen foran oss. Verdens øyne er rettet mot Norden, og det vil de fortsatt være en tid fremover, tror jeg, sier manusforfatter Gjermund Eriksen.

– Thrillere fascinerer over hele verden, og reiser mye lettere enn andre sjangere. Det kjøpes mye av sjangeren rundt omkring på markedet, sier bror og medforfatter Vegard Stenberg Eriksen.

– Og så finnes det en norsk forfatter som har gjort det ganske bra, som heter Jo Nesbø, skyter Gjermund inn.

– En stor takk til den mannen og andre norske krimforfattere som selger godt i utlandet.

HBO lager nye versjoner av den norske suksesserien Mammon. Her er traileren for den tsjekkiske utgaven.

REMAKE 1: Se traileren for den tsjekkiske utgaven av Mammon.

HBO lager nye versjoner av den norske suksesserien Mammon. Her er traileren for den polske utgaven.

REMAKE 2: Se traileren for den polske utgaven av Mammon.

Attraktiv hovedperson

HBO-produsent Johnathan Young mener Øigardens rollefigur Peter Verås har mye av æren for at HBO Europe fattet interesse for rettighetene til den norske spenningsserien.

– De beste HBO-seriene har virkelig sterke sentrale rollefigurer, og man blir fascinert av Petter og dilemmaene han står overfor. Som journalist går han inn i alle lag av samfunnet.

– Han kan snakke med rike forretningsfolk og politikere, men samtidig er han en hvermannsen, og det gjør ham til en attraktiv figur. Jeg tror dét var en av tingene vi virkelig likte med programmet, sier Young.

Produsenten er i Norge for å få en sniktitt på sesong to, som etter planen blir tilgjengelig for norske seere tidlig i 2016.

Mens første sesong utspilte seg blant finanseliten, blir andre sesong en historie fra politikkens øverste sjikt.

Trond Espen Seim spiller Norges statsminister, som motarbeides av sin egen finansminister, spilt av Ingar Helge Gimle. I staben rundt de to politiske rivalene finner vi blant andre Ina Jansen, Anna Bache Wiig, Jan Gunnar Røise og Anders Danielsen Lie.

Mens manusforfatterne jobber med sesong to av spenningsserien Mammon, er HBO Europe snart klar med polske og tsjekkiske versjoner av den norske seriesuksessen.

SE REPORTASJEN: Mens manusforfatterne jobber med sesong to av spenningsserien Mammon, er HBO Europe snart klar med polske og tsjekkiske versjoner av den norske seriesuksessen.

Kulturstrøm

 • Toffen Gunnufsen blir ny kultursjef i Lillesand

  Toffen Gunnufsen (62) er ansatt som kultursjef i Lillesand kommune. Det opplyser Lillesand kommune i en pressemelding søndag kveld.

  – Jeg gleder meg til å påta meg rollen som kultursjef. Å skape kulturopplevelser for alle, samt å dele glede med andre er noe jeg virkelig ser frem til. Vi må sikre at det spesielle og karakteristiske ved byen vår bevares, samtidig som vi har et åpent syn på fremtiden, uttaler den kommende kultursjefen i pressemeldingen.

  Gunnufsen har lang erfaring innen festival- og kultursektoren og har tidligere jobbet for Quartfestivalen i Kristiansand i 15 år. Han var med å starte opp Hovefestivalen på Tromøya i Arendal og Skral i Grimstad.

  Toffen Gunnufsen
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Kongen åpnet det nye skimuseet i Holmenkollen

  Kong Harald deltok på den høytidelige åpningen av det nye skimuseet i Holmenkollen lørdag.

  Skiforeningen har oppgradert skimuseet for 90 millioner kroner og fra og med søndag er museet åpent for alle.

  Skimuseet, som i år fyller 100 år, har fått et helt nytt inngangsparti tegnet av Snøhetta. Også flere utstillinger er opgradert.

  – Nå skaper vi et reisemål som er enda mer attraktivt for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier generalsekretær Håvard Abrahamsen i Skiforeningen.

  (NTB)

  Hans Majestet Kong Harald deltar på åpningen av det nye Skimuseet.
  Foto: Frederik Ringnes / NTB
 • Omstridt russisk dirigent tar over som sjef på Bolsjoj

  Den omstridte russiske stjernedirigenten Valerij Gergijev blir ny sjef for Bolsjoj-teatret i Moskva.

  Gergijev opplevde et skred av avlysninger i Vesten da han i fjor nektet å ta avstand fra Russlands krigføring i Ukraina. Han ble avskjediget som sjefdirigent for München-filharmonikerne i mars 2022, bare dager etter invasjonen.

  Gergijev har vært nær venn av president Vladimir Putin i 30 år.

  Den russiske dirigenten var en av initiativtakerne bak Østersjøfestivalen i Karlshamn i 2002, men er ikke blitt invitert de siste årene. (NTB)

  MIfOmk48Q6s
  Foto: AP