Hopp til innhold

Her gikk Monsen og deltakerne på tur

Hvor er egentlig Lars Monsen og reisefølget hans på tur? Det er et av de store spørsmålene i «Med Monsen på villspor», særlig fordi villmarksveteranen selv ikke aner hvor han befinner seg i det turen starter.

Lars Monsen og Christina Rebekka Eriksen

HVOR GÅR TUREN VIDERE? Lars Monsen og Christina Rebekka Eriksen studerer kart og mulige veivalg.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Både Monsen og TV-seerne lar det gå sport i å gjette hvor turmålet ligger denne gangen. Selv om terreng, flora og fauna, samt utsikt til andre områder gir en del hint, har det flere ganger vist seg som en skikkelig utfordring å klare å finne fram til mer eksakt hvor på kartet de har havnet. Men her kommer fasiten for alle seks turene, inkludert rute- og kartdetaljer.

Tur 1: Ryfylke- og Sirdalsheiene

Fjellområdene i Ryfylke, rett øst før Stavanger, er et flott og dramatisk område med høye stup og bratte skrenter. Lars Monsen og turgjesten hans Mikkel Niva fikk i tillegg en ekstra utfordring ved at de bega seg ut på tur i midten av april, mens det ennå var snø, is og vinterforhold der.

Mikkel Niva og Lars Monsen på tur

TIL TOPPS MED TRESKI: Mikkel Niva og Lars Monsen møter sola på toppen etter å ha dratt pulk gjennom skodde og vind.

Foto: Geir Evensen / NRK

Lars og Mikkel ble fraktet inn med helikopter til starten platået på Stutaryggen, ved enden av Øvre Tysdalsvatnet. Fra hytta i Grasdalen fulgte de ulike dalsøkk og mindre heier til de skilte lag ved Store Auravatnet. På andre siden fant de sammen igjen, og gikk i mål ved Taumevatn, litt lengre sør. Se zoombart kartutsnitt og flere detaljer på norgeskart.no.

Kart over tur 1 i "Med Monsen på villspor", sesong 4
Grafikk: Kartverket/norgeskart.no

Tur 2: Bremanger

Bremanger er et storslått og vilt kystområde mellom Florø i sør og Måløy i nord. Området kan skilte med Europas høyeste sjøklippe (Hornelen på 860 moh.) og preges av meget omskiftelige og tøffe værforhold. Men Sandra Lyng og Lars Monsen fikk fire uvanlig vindstille og solfylte dager på tur der.

Lars Monsen og Sandra Lyng

KLAR FOR SJØLIV: Lars Monsen og Sandra Lyng gjør klar til en tur i hver sin sailyak.

Foto: Geir Evensen / NRK

Lars og Sandra startet i en redningsflåte på nordsiden av Lille Batalden. Ved Batalden byttet de til robåt, og slo leir på østsiden av øya. Dagen etter rodde de over til øya Hovden, gikk til fots over til Hovdevåg, og seilte i sailyak til Håøyna. Ferden gikk videre til den øde og flotte stranda i Vetvika, der de siste dag gikk til fots over Bremangerlandet til målgang i Oldeide. Se zoombart kartutsnitt og flere detaljer på norgeskart.no.

Kartruta til Sandra og Lars.
Grafikk: KARTVERKET/NORGESKART.NO

Tur 3: Jostedalsbreen

Norges største isbre, Jostedalsbreen, ligger som en stor, islagt kappe over fjellplatået nord for den innerste delen av Sognefjorden. Her ligger snøen året rundt, og danner grunnlaget for både sommerskiturer og brevandring. Lars Monsen og Gjert Ingebrigtsen var på tur i september, da det øverste snølaget er smeltet, og bresprekkene kommer fram.

Med Monsen på villspor S04E03 Gjert Ingebrigtsen

I SNEEN PÅ BREEN: Lars Monsen og Gjert Ingebrigtsen i strålende sol på Jostedalsbreen.

Foto: Marius Arnesen / NRK

De to turkompisene startet på østsiden av Austdalsvatnet, og gikk i nordlig retning til de begynte oppstigningen på Austdalsbreen, og slo leir nedenfor toppen Klubben. Dagen etter fortsette turen over til Vesledalsbreen, og ned mot Vesledalen, der Gjert ble hentet i helikopter før nedstigningen. Siste etappe gikk inn mot Erdalen, med målgang nær Hesthammaren. Se zoombart kartutsnitt og flere detaljer på norgeskart.no.

Kart over tur 3 i "Med Monsen på villspor"
Foto: Kartverket/Norgeskart.no

Tur 4: Langsua

Langsua er en av landets nyeste nasjonalparker (fra 2011), og ligger mellom Valdres i vest og Gausdal i øst. Området er et åpent og frodig lavfjell-landskap, med et variert terreng av sletter, blandingsskog og våtmark. Høyeste topp er Skaget på 1686 moh.

Lisa Tønne på tur med Lars Monsen, her med hver sin hest.

FIRBEINTE VENNER: Lisa Tønne og Lars Monsen fikk hjelp av både hest, lama og hund underveis på turen.

Foto: Håvard Jenssen / NRK

Lisa Tønne og Lars Monsen landet med sjøfly i Olstappen, fant hestene sine, og begynte å ri mot sør. Ved Risåtjønnet byttet de til lama-transport, og fortsatte over Dølnfjellet. Der svingte ruta østover, og på nordsiden av Vågskardfjellet møtte de kløvhundene. Turfølget skilte lag på hver sin side av Øvre Reinsjøen, slo seg sammen igjen og gikk i mål ved Sæbø-Røssjøen. Se flere detaljer på norgeskart.no.

Kartbeskrivelse over tur nummer fire.
Illustrasjon: Kartverket/norgeskart.no

Tur 5: Salten/Sørfold

Området nordøst for Bodø er fullt av spektakulær, nærmest urørt natur. Lars Monsen og Jonis Josef var på tur like uten for nasjonalparken Rago, i et landskap av kupert villmarksterreng med bratte fjellskrenter, dype dalsøkk, og mengder av fossefall og utsiktspunkter.

Jonis Josef og Lars Monsen

VÅT TUR, TØRR HUMOR: Mye latter og god stemning med disse to i fire regnfulle dager i Rago.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Turen til Lars Monsen og Jonis Josef startet i en grotte ved Aspfjorddalen. Herfra gikk de østover, opp til Nulbba Grønfjellet. Dagen etter fortsatte de først mot Langvatnet, så sørover mot Langvassbukta og videre til Faulvasshytta. Ruta fortsatte østover over fjellet og ned til overnatting i Sleipdalen. Siste dag gikk Lars og Jonis langs Sleipdalselva, til målgang ved Lakshol. Se zoombart kartutsnitt og flere detaljer på norgeskart.no.

Kart over ruta Lars Monsen og Jonis Josef fulgte i episode fem av "Med Monsen på villspor"
Grafikk: Kartverket/norgeskart.no

Tur 6: Finnskogen

Finnskogen er et stort, sammenhengende villskogområde sør for Trysil inn mot svenskegrensa i Innlandet fylke. Terrenget er relativt flatt, og preget av furuskog og åpne myrdrag. Dyrelivet er svært variert, her finnes både ulv, bjørn, gaupe og jerv, samt elg, rådyr og mer.

Christina Eriksen skal være med Lars Monsen på tur.

KLAR FOR FINNSKOGEN: Christina og Lars på jakt etter gode turopplevelser.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Lars Monsen og Christina Rebekka Eriksen startet turen nær Langtjennet i Grue kommune, og gikk nordover via Helveteskjella opp til Høgbråtemyra, og første leir. Andre dag gikk først til Stormyra og tilbake, deretter sørover til Jensila. Post 2 og leir var på nordsiden av Lauvbergstjennet. De prøvde jaktlykken rundt i området, og tilbragte også neste natt på post 2. Siste dag gikk de sydover via Andersmyra og Storfløyta, før de kom ned til målgang ved Koivikkmyra. Se zoombart kartutsnitt og flere detaljer på norgeskart.no.

Kart over tur 6 "Med Monsen på villspor"
Grafikk: Kartverket/norgeskart.no

NRK TV: Alle episodene av «Med Monsen på villspor»

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober