Hopp til innhold

Sara Johnsen: Alt henger sammen

Mange norske forfattere skriver for tiden svært navlebeskuende om sin egen barndom. Sara Johnsen bruker derimot den store verden som tema- både på film og bok.

Sara Johnsen. Foto: Scanpix

Sara Johnsen har hatt stor filmsuksess med 'Upperdog'.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

NETT-TV: Bokprogrammet: Forfatter for sin tid

Forfatter og filmregissør Sara Johnsen har blitt et kjent navn både i bok- og filmverdenen.

Fjorårets film "Upperdog" ble en stor suksess. Den handler om adopsjon, konsekvensen av Norges innsats i Afghanistan, og om bruken av polsk arbeidskraft.

Alt henger sammen med alt

Sara Johnsen mener at vi nordmenn ikke står utenfor, men er en del av den store helheten.

- Det vi gjør er bundet sammen med det mennesker i andre land gjør. I "Upperdog" drar unge gutter som soldater til Afghanistan. Det er egentlig ganske ulogisk at norske gutter skal dit, sier Sara Johnsen til Bokprogrammet.

Da hun begynte å skrive "Upperdog" ble det ikke skrevet stort om Afghanistan. Nå har dette snudd, og det skrives stadig mer litteratur om denne tematikken.

NETT-TV: Sara Johnsen: - Alt henger sammen med alt

Når man ser på forholdet mellom de to landene Norge og Afghanistan, så er det jo ingenting som tilsier at vi skal ha noe med hverandre å gjøre. Men vi er knyttet sammen likevel, mener Johnsen.

- Jeg fikk ved tilfeldigheter vite av noen soldater som hadde vært der, hvordan det kjennes å være der. Du må ha en ekstrem årvåkenhet. I Afghanistan vet du ikke hvem som er fienden. Noe er truende konstant, akkurat som å ha angst, sier hun.

Kunne vært mer engasjert

Er du en samfunnsengasjert forfatter?

- Nei, ikke nok. Det er så mye jeg ikke kan og vet.

- Hvordan klarer du å lage en film om de store sammenhengene?

- Jeg tror det holder mål på det emosjonelle planet - at jeg klarer å skape en mening som folk kan kjenne seg igjen i, sier hun.

Bang Chau, Sara Johnsen og Herman Sabado

Sara Johnsen sammen med skuespillerne Bang Chau og Herman Sabado, fra filmen 'Upperdog'.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Ny situasjon

Mange tenker på det som noe midlertidig å få hjelp av en polakk til å ordne rør og gulv, eller filippinsk hushjelp. Men Sara Johnsen mener at dette fenomenet er noe som har kommet for å bli.

- Når alle som gjør hustjenester har en annen hudfarge enn deg, så betyr det jo noe, og er noe vi bør tenke over. Man er del av en stor verden. Alt jeg kjøper og alt jeg spiser har med hele verden å gjøre, sier Sara Johnsen.

- Kan man forstå hele verden?

- Kanskje, hvis man har lest veldig mye. Men jeg vet egentlig ikke om det holder, det heller, sier Johnsen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober