Hopp til innhold

Sanct Svithun forliser

41 mennesker omkom da hurtigruteskipet gikk på grunn, en mørk oktoberkveld i 1962.

Omkommet løftes i land etter St. Svithun-forliset

Omkommet løftes i land etter St. Svithun-forliset

Foto: Scanpix / SCANPIX

Verste skipskatastrofe i Norge

Sanct Svithun-bautaen på Nordøyan

Bauta over de omkomne på Nordøyan.

Foto: Knut Grindvik

41. mennesker omkom da hurtigruteskipet Sanct Svithun gikk på grunn og forliste ved Nordøyan Fyr på det værharde havstykket Folla i Nord-Trøndelag den 21. oktober 1962. Dette er en av de verste skipskatastrofene i Norge i fredstid.

Hør: 1962: St. Svithun forliser

Feil posisjon oppgitt

Da grunnstøtinga skjedde var hurtigruta langt ute av kurs: hele 18 nautiske mil fra nærmeste havn som var kystbyen Rørvik.

Nødsignal ble sendt ut, men feil posisjon ble oppgitt, noe som førte til at redningsarbeidet ble forsinket. Litt over en time etter grunnstøtingen sank skipet. 41 menneskeliv gikk tapt, mens 48 mennesker ble reddet. Årsaken til at skipet var så mye ute av kurs ble aldri klarlagt, siden de som hadde kunnet fortelle om hendelsesforløpet på broen alle omkom i forliset.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Folk reddes i land etter at St. Svithun forliste

Folk reddes i land etter at St. Svithun forliste

Foto: Scanpix / SCANPIX

48 mennesker overlevde forliset og vår reporter Kjetil Lillesæter har møtt en av dem: Arnold Vinje. Han husker godt kaoset oppe på dekk etter grunnstøtingen.

Hør: Arnold Vinje om hvordan han berget livet

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.