Sakte-TV til amerikanske skjermer

Minutt for minutt med tog og båt blir til en tolvtimers campingvogntur når NRKs konsept kommer på amerikansk TV i november.

Bergensbanen minute by minute/Bergensbanen - minutt for minutt

BERGENSBANEN: «Minutt for minutt» skal bli «minute by minute» når sakte-TV inntar amerikansk TV i november

Foto: Rolf Sørensen / NSB

Det amerikanske produksjonsselskapet LMNO Cable Group kjøpte i 2013 opsjonsrettighetene til sakte-TV-konseptet av NRK.

De skal nå produsere sakte-TV for amerikanerne og Travel Channel.

En «sakte campingvogn»

Det er første gang det nyskapende og suksessfulle «NRK-sakte-formatet» skal produseres utenfor Norge.

Produksjonsselskapet LMNO skal ifølge nettstedet Real Screen følge en campingvogn på «en rolig og fengende reise».

– Jeg finner fram champagnen og venter i spenning på hvordan programmet vil arte seg for Travel Channel. Hva gjør de med reklamen? Det er utfordringer nok, sier NRKs prosjektleder for NRK-formater, Ole Hedemann.

– Nordmenn er ikke koko

Prosjektleder Thomas Hellum, en av hjernene bak det hele, er også imponert over det amerikanske produksjonsselskapet som tør å satse på sakte-TV, i et marked som er kjent for å formidle i et helt annet tempo.

Han er spent på om selskapet velger seg en «ikonisk amerikansk reiserute» å følge, siden han mener det er en av grunnene til den norske suksessen.

Thomas Hellum

TIL USA: Thomas Hellum kan bli den første prosjektlederen fra NRK som reiser til USA for å formidle sine produksjonskunnskaper om sakte-TV-konseptet.

Foto: NRK

– Nordmenn er altså ikke helt koko i hodet. Vi har truffet en streng med de ikoniske reiserutene vi fulgte i programmene. Hurtigruta og Bergensbanen er felles og kulturelt forankret, men dette kan fungere overalt, sier Hellum fornøyd.

«Slow road live»

Ruten til campingvognen er enda ikke bestemt, men «Slow road live» er tittelen på programmet, skriver TBI Vision.

Premiere på Travel Channel blir 27. november klokken 0900 om morgenen, med en live tolvtimers campingvogntur.

Med salgsopsjonen følger omfattende retningslinjer for hvordan det hele skal og burde lages. Derfor reiser et NRK-team over for å hjelpe til med produksjonen.

– Dette er rar og annerledes TV, hvor vår kunnskap rundt selve produseringen blir svært viktig for amerikanerne. Hvem, eller hvilken ekspertise som reiser over er enda uvisst, avslutter Thomas Hellum.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • R. Kelly arrestert

  Artisten R. Kelly har overgitt seg til politiet i Chicago etter at han i går ble tiltalt for ti tilfeller av overgrep mot mindreårige og etterlyst. R. Kellys advokat fastholder at artisten er uskyldig, og hevder at kvinnene som påstår noe annet er løgnere.

  R. Kelly arresteres
  Foto: Tyler LaRiviere / AP
 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».