Hopp til innhold

Saksøker J.K. Rowling for 5,2 milliarder

Forfatteren Adrian Jacobs døde i 1997. Nå saksøker hans etterlatte J.K. Rowling for 5,2 milliarder for å ha plagiert en av hans barnebøker.

JK Rowling
Foto: MAX NASH / AFP

Boken det er snakk om er ”Willy the Wizard”. Den handler om en gutt som oppdager at han har magiske krefter, ikke ulikt Harry Potter.

- Har kopiert substansielle deler

Advokatene som representerer Jacobs etterlatte, som inkluderer Jacobs sønn og sønnesønn, mener Rowling kopierte ”substansielle deler” av ”The Adventures of Willy the Wizard No 1: Livid Land” da hun skrev ”Harry Potter og Ildbegeret”.

Harry Potter og ildbegeret

Fra filmen om 'Harry Potter og ildbegeret'

Foto: MURRAY CLOSE / AP

Jacobs bok ble utgitt i 1987, ti år før den første boken i Harry Potter-serien, 13 år før ”Ildbegeret”, og tre år før Rowling sier hun unnfanget ideen om Harry Potter.

Jacobs skal angivelig ha sendt manuskriptet til Christopher Little, som er agenten til Rowling ved Bloomsbury Publishing.

Dessverre for Jacobs ville ikke Bloomsbury gi ut fortellingen hans. I stedet ble den gitt ut av et mindre forlag.

Den ble ikke noen større suksess. I tillegg mistet Jacobs alle pengene sine på børsen i 1991. Han døde i 1997 og fikk derfor aldri med seg den store suksessen Rowling fikk med Harry Potter.

- Flere likheter

Saksøkerne mener det er flere likheter mellom bøkene:
I begge historiene forsøker begge guttene under en konkurranse å redde andre som er holdt fanget av skapninger som er halvt mennesker.

J.K. Rowling, forfatter av bøkene om Harry Potter

J.K. Rowling.

Foto: SETH WENIG / AP

Begge bøkene skal også referere til magiske tog og fengsel for trollmenn.

- Aldri hørt om Jacobs

En representant for Bloomsbury sier Rowling aldri hadde hørt om Jacobs, eller ”sett, lest eller hørt om boken hans” før 2004. Da ble søksmålet tatt ut første gang.

Bloomsbury hevder også at ”Willy the Wizard er en svak bok på 36 sider som ble gitt ut i et svært begrenset omfang. Hovedkarakteren i ”Willy the Wizard” er ikke en ung trollmann, og boken handler ikke om en trollmannskole.

Det var advokater som representerte Jacobs sønn, som bor i USA, som fremmet søksmålet i 2004.

- De klarte ikke å identifisere noe tekst i Harry Potter-bøkene som skal ha vært kopiert fra Willy the Wizard. Påstanden er uten rot i virkeligheten, og vil bli bekjempet på det sterkeste, sier representanten fra Bloomsbury.

Vært i retten før

For litt over ett år siden var Rowling i retten for å "for å forsvare sine egne rettigheter som forfatter."

Da angrep hun referansebok som handlet Harry Potters univers.

Les: J.K. Rowling beskytter Harry Potter
Se video: Rettssak mot Harry Potter-leksikon

SE VIDEO: J. K. Rowling om den siste av Harry Potter-bøkene

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)