NRK Meny
Normal

Saksøker J.K. Rowling for 5,2 milliarder

Forfatteren Adrian Jacobs døde i 1997. Nå saksøker hans etterlatte J.K. Rowling for 5,2 milliarder for å ha plagiert en av hans barnebøker.

JK Rowling
Foto: MAX NASH / AFP

Boken det er snakk om er ”Willy the Wizard”. Den handler om en gutt som oppdager at han har magiske krefter, ikke ulikt Harry Potter.

- Har kopiert substansielle deler

Advokatene som representerer Jacobs etterlatte, som inkluderer Jacobs sønn og sønnesønn, mener Rowling kopierte ”substansielle deler” av ”The Adventures of Willy the Wizard No 1: Livid Land” da hun skrev ”Harry Potter og Ildbegeret”.

Harry Potter og ildbegeret

Fra filmen om 'Harry Potter og ildbegeret'

Foto: MURRAY CLOSE / AP

Jacobs bok ble utgitt i 1987, ti år før den første boken i Harry Potter-serien, 13 år før ”Ildbegeret”, og tre år før Rowling sier hun unnfanget ideen om Harry Potter.

Jacobs skal angivelig ha sendt manuskriptet til Christopher Little, som er agenten til Rowling ved Bloomsbury Publishing.

Dessverre for Jacobs ville ikke Bloomsbury gi ut fortellingen hans. I stedet ble den gitt ut av et mindre forlag.

Den ble ikke noen større suksess. I tillegg mistet Jacobs alle pengene sine på børsen i 1991. Han døde i 1997 og fikk derfor aldri med seg den store suksessen Rowling fikk med Harry Potter.

- Flere likheter

Saksøkerne mener det er flere likheter mellom bøkene:
I begge historiene forsøker begge guttene under en konkurranse å redde andre som er holdt fanget av skapninger som er halvt mennesker.

J.K. Rowling, forfatter av bøkene om Harry Potter

J.K. Rowling.

Foto: SETH WENIG / AP

Begge bøkene skal også referere til magiske tog og fengsel for trollmenn.

- Aldri hørt om Jacobs

En representant for Bloomsbury sier Rowling aldri hadde hørt om Jacobs, eller ”sett, lest eller hørt om boken hans” før 2004. Da ble søksmålet tatt ut første gang.

Bloomsbury hevder også at ”Willy the Wizard er en svak bok på 36 sider som ble gitt ut i et svært begrenset omfang. Hovedkarakteren i ”Willy the Wizard” er ikke en ung trollmann, og boken handler ikke om en trollmannskole.

Det var advokater som representerte Jacobs sønn, som bor i USA, som fremmet søksmålet i 2004.

- De klarte ikke å identifisere noe tekst i Harry Potter-bøkene som skal ha vært kopiert fra Willy the Wizard. Påstanden er uten rot i virkeligheten, og vil bli bekjempet på det sterkeste, sier representanten fra Bloomsbury.

Vært i retten før

For litt over ett år siden var Rowling i retten for å "for å forsvare sine egne rettigheter som forfatter."

Da angrep hun referansebok som handlet Harry Potters univers.

Les: J.K. Rowling beskytter Harry Potter
Se video: Rettssak mot Harry Potter-leksikon

SE VIDEO: J. K. Rowling om den siste av Harry Potter-bøkene

Kulturstrøm

 • Obama til Netflix

  Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

  Michelle og Barack Obama
 • Selger historiske kjærlighetsbrev

  I 1896 skrev Marcel Proust kjærlighetsbrev til den kjente komponisten Reynaldo Hahn. De var to av datidens store kulturstjerner, og kjærligheten mellom dem var holdt hemmelig. denne uken selger en slektning av den verdenskjente forfatteren flere enn 70 av Prousts private dokumenter. De består blant annet av utkast til romaner, bøker og kjærlighetsbrev som kan kaste nytt lys over Proust og historien, skriver The Guardian. Lære mer om mannen bak verdens lengste roman her: Ni ting du ikke visste om Proust

  Marcel Proust, et bilde tatt ca 1896
  Foto: - / Afp/Scanpix