NRK Meny
Normal

J.K. Rowling beskytter Harry Potter

J.K. Rowling har beskyttet sine rettigheter foran en dommer uten et godt forhold til bøkene hennes.

J.K Rowling på vei bort fra rettsalen
Foto: JOSHUA LOTT / REUTERS

Forfatteren av Harry Potter-bøkene, J.K. Rowling var tilbake i den føderale rettssalen i Manhatten den siste dagen av rettsaken for å forsvare sine egne rettigheter som forfatter.

Bønnen hennes var at dommeren skal beskytte copyrightrettighetene hennes i forbindelse med navnet til Harry Potter.

- Jeg er her fordi jeg har en lidenskaplig tro på at denne saken handler om en forfatters rettigheter til å beskytte sin skapelse.

Tre dager lang rettsak

Steven Vander Ark

Steven Vander Ark.

Foto: JOSHUA LOTT / REUTERS

Rowling har vitnet alle tre dagene rettsaken har holdt på, og var også forsvarets siste vitne. Rowling og Warner Bros. har gått til sak mot RDR Books fra Michigan, som har publisert en referansebok til Harry Potters univers.

Boken er skrevet av Steven Vander Ark, en 50 år gammel tidligere skolebibliotekar. Han har funnet stoffet til boken fra sin egen nettside som han har oppdatert gjennom flere år.

Det lille forlaget mener at deres referanseverk ikke er noe annerledes enn andres referansebøker, og derfor bør kunne gis ut uhindret.

Klipp og lim

Rowling sa at hun er sterkt i mot sensur og at hun er positiv til at andre forfattere skriver om hennes bøker. Hun mener at overtråkket i denne saken er måten Vander Ark har brukt hennes prosa på. Rowling sa han bare har klippet og limt stoffet hennes inn i et A-Z-format.

- Forfattere har en rett til å beskytte arbeidene deres fra misbruk. Har jeg færre rettigheter fordi mange leser bøkene mine? Hvis denne boken blir gitt ut kommer den til å åpne opp for enhver til å presentere en forfatters arbeid som sitt eget, sa Rowling.

Morsomme elementer i boken

Det er dommeren Robert Patterson Jr. som skal dømme i saken. Han spurte Rowling om hun syntes at opplagsverket hadde noen gode kvaliteter.

- For å være ærlig, nei, men jeg vil legge til, uten å virke arrogant eller forfengelig, at det er morsomme ting i boken, men jeg skrev dem, sa hun.

Harry Potter

Daniel Radcliffe som Harry Potter.

Foto: PETER MOUNTAIN / AP

Det kan være noe urovekkende for Rowling at dommeren ikke ser ut til å være en av de ivrigste leserne av bøkene hennes, og at han faktisk kunne trenge et oppslagsverk skulle han lese dem.

Dommeren fortalte i rettssalen at hans forhold til bøkene er begrenset. Han synes det er vanskelig å forstå den magiske verdenen fylt med magiske navn og ord som ville være uforståelige i en annen kontekst.

En beslutning i rettsaken er ikke ventet i nær framtid. Dommer Patterson tar avgjørelsen alene uten en jury.

Flere kulturnyheter