Hopp til innhold

Sa hei til intetanende elg med fjernstyrt helikopter

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da Eirik Solheim og kollegaene i NRKbeta dro til Maridalen for å filme med quadcopter, oppdaget de til sin store begeistring en elg.

For cirka et år siden oppdaget Eirik Solheim, Marius Arnesen og Trond Johansen en hobby de kunne kombinere med jobben. Titt og ofte drar de til Maridalen med quadcopteret (multikopter med fire rotorer, journ. anm) og gjør opptak.

– Det er egentlig ren rekreasjon og hobby som vi holder mest på med i helgen og ellers på fritiden. Det er en del andre som driver med det samme, men for oss har det en viss kobling til jobb og kan dermed brukes profesjonelt, sier Eirik Solheim, redaktør for NRKbeta og prosjektleder i NRKs utviklingsavdeling.

Quadkopter

Slik ser et quadcopter ut, med kamera i front.

Foto: Eirik Solheim

Magisk syn

I dag la han ut et klipp der han og kollegaene ved en tilfeldighet oppdaget en elg.

– Først tenkte jeg at det var en hund. Da vi fløy nærmere så vi at det var noe større enn det og det gikk opp for oss at det faktisk var en elg, forteller Solheim.

Selv stod de bare 200 meter unna og når de oppdager dyret ler de i gledesrus.

– Det er en elg! Hvor kule opptak blir ikke dette. Det er jo grisekult, legendarisk, helt magisk, sier trioen i klippet.

I ekstase

– Det er jo på norsk, så det er ikke alle som vil skjønne hva vi sier, men de hører jo reaksjonen. Skulle den fått sinnsykt mange klikk måtte den nok hatt en internasjonal appell, sier Solheim.

På klippet hører du i alle fall de tre mennene i ekstase over det de ser. Det ser tilsynelatende ut som at elgen ikke preges av det summende quadkopteret som kommer nokså nært innpå. Solheim tror ikke skogens konge ble skremt av hendelsen.

– Jeg tror ikke vi skremte den. Quadcopteret har en vepselignende summelyd og bråker ikke noe særlig. I tillegg sender det jo ikke ut noen organisk lukt og elgen er vel vant til masse rare lyder, inkludert biler og fly, sier han.

Trenger tillatelse

Selv om en slik hobby kan virke spennende er det nok ikke alle som vet at man må søke på forhånd hvis man vil ta bilder eller streame video fra luften.

– Det er viktig å understreke at det er lover og regler for hva du kan gjøre og ikke gjøre. Selv har jeg tillatelse fra luftfartstilsynet og nasjonal sikkerhetsmyndighet, sier Solheim.

Eirik Solheim

Eirik Solheim ble overrasket da han så at det han trodde var en hund, faktisk var en elg. Quadcopteret styrte han mellom trærene for å komme så tett på elgen som mulig.

Foto: NRKbeta

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.