Hopp til innhold

Sa hei til intetanende elg med fjernstyrt helikopter

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da Eirik Solheim og kollegaene i NRKbeta dro til Maridalen for å filme med quadcopter, oppdaget de til sin store begeistring en elg.

For cirka et år siden oppdaget Eirik Solheim, Marius Arnesen og Trond Johansen en hobby de kunne kombinere med jobben. Titt og ofte drar de til Maridalen med quadcopteret (multikopter med fire rotorer, journ. anm) og gjør opptak.

– Det er egentlig ren rekreasjon og hobby som vi holder mest på med i helgen og ellers på fritiden. Det er en del andre som driver med det samme, men for oss har det en viss kobling til jobb og kan dermed brukes profesjonelt, sier Eirik Solheim, redaktør for NRKbeta og prosjektleder i NRKs utviklingsavdeling.

Quadkopter

Slik ser et quadcopter ut, med kamera i front.

Foto: Eirik Solheim

Magisk syn

I dag la han ut et klipp der han og kollegaene ved en tilfeldighet oppdaget en elg.

– Først tenkte jeg at det var en hund. Da vi fløy nærmere så vi at det var noe større enn det og det gikk opp for oss at det faktisk var en elg, forteller Solheim.

Selv stod de bare 200 meter unna og når de oppdager dyret ler de i gledesrus.

– Det er en elg! Hvor kule opptak blir ikke dette. Det er jo grisekult, legendarisk, helt magisk, sier trioen i klippet.

I ekstase

– Det er jo på norsk, så det er ikke alle som vil skjønne hva vi sier, men de hører jo reaksjonen. Skulle den fått sinnsykt mange klikk måtte den nok hatt en internasjonal appell, sier Solheim.

På klippet hører du i alle fall de tre mennene i ekstase over det de ser. Det ser tilsynelatende ut som at elgen ikke preges av det summende quadkopteret som kommer nokså nært innpå. Solheim tror ikke skogens konge ble skremt av hendelsen.

– Jeg tror ikke vi skremte den. Quadcopteret har en vepselignende summelyd og bråker ikke noe særlig. I tillegg sender det jo ikke ut noen organisk lukt og elgen er vel vant til masse rare lyder, inkludert biler og fly, sier han.

Trenger tillatelse

Selv om en slik hobby kan virke spennende er det nok ikke alle som vet at man må søke på forhånd hvis man vil ta bilder eller streame video fra luften.

– Det er viktig å understreke at det er lover og regler for hva du kan gjøre og ikke gjøre. Selv har jeg tillatelse fra luftfartstilsynet og nasjonal sikkerhetsmyndighet, sier Solheim.

Eirik Solheim

Eirik Solheim ble overrasket da han så at det han trodde var en hund, faktisk var en elg. Quadcopteret styrte han mellom trærene for å komme så tett på elgen som mulig.

Foto: NRKbeta

Kulturstrøm

 • To norske forfattere kjemper om nordisk råds litteraturpris

  13 romaner, diktsamlinger og historier er med i kampen om nordisk råds litteraturpris. To norske forfattare kjemper om den gjeve prisen.

  Niels Fredrik Dahl er et av de to norske håpene. Han er nominert for romanen «Fars rygg». Maria Navarro Skaranger er også nominert til den gjeve prisen med boka «Jeg plystrer i den mørke vinden».

  Prisene fra Nordisk råd er regnet for å vare blant de mest prestisjefylte i Norden. Forrige gang Norge vant var i 2015, med Jon Fosse og «Trilogien».

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.