Slik feiret man jul i polare strøk

Laks og frosne jordbær, og kanskje et bad før måltidet. Slik ble høytiden markert da fangstmenn og polfarere overvintret i Arktis og Antarktis i tidligere tider.

Julaften 1936, Humboldt

Fangstmennene Ole Sivertsen og Magne Råum feirer jul på Kap Humboldt på Øst-Grønland i 1936.

Foto: Ole Sivertsen / Norsk Polarinstitutt

Ann Kristin Balto

Ann Kristin Balto viser et av polarinstituttets mange bilder fra polare strøk.

Foto: Jørn Resvoll / NRK

Norsk Polarinstitutt vet mye om julefeiring i polare strøk, ikke minst takket være mange bilder både fra fangststasjoner og ekspedisjoner.

– Vi ønsker at bildene skal bli tilgjengelige for folk flest, sier Ann Kristin Balto, bildearkivar ved Norsk Polarinstitutt

Av de 100 000 bildene som polarinstituttet eier, er nå halvparten digitalisert og ligger på nett.

Gaver fra arvinger

Antarktis Etter fem lange år i ei fangsthytte blomstra kjærligheten mellom Peder og Yngve.

Luciafeiring på forskningsstasjonen Maudheim i Antarktis i 1950. Ekspedisjonsleder John Giæver får servert boller av Stig Hallgren.

Foto: Hallgren, Stig / Norsk Polarinstitutt

Polarinstituttet har holdt på med polar forskning siden 1906, og samlet inn egen bilder disse årene. I tillegg har instituttet fått flere foto i gave fra eksterne givere.

– Arvinger fra folk som har deltatt på ekspedisjoner har gitt oss mange bilder, og vi har også fått bilder fra dem som har finansiert ekspedisjonene, sier Ann Kristin Balto.

Hun sier at det tøffeste bildet de eier er fra Maudheimekspedisejonen 1949 til 1952, i Antarktis. Der ser vi John Giæver fra Tromsø som sitter på sengekanten og får Luciaboller av en fager St. Lucia. Det er en svensk fotograf som har kledd seg ut som Lucia med parykk.– Vi vet ikke hvor kjent Lucia var på den tida, legger Balto til.

To personer drikker kaffe Julaften på "Revet". 1948 eller 1949.

Fangstmann Normann Andersen og kona Gudrun drikker kaffe på julaften i Moskusheimen på Grønland i 1948 eller 1949.

Foto: Norsk Polarinstitutt

Fest var viktig

Julefeiring og andre høytider var spesielt viktig ved slike ekspedisjoner. – De feiret nasjonaldager, bursdager og andre høytider.

Noen hadde med seg julepynt, og enkelte bakte til og med kaker hvis de hadde ingredienser til det, forteller bildearkivaren ved Norsk Polarinstitutt.

– Det var viktig for å bryte opp en isolert og noe ensformig tilværelse i fangsthytter.

I Amundsens fotspor

Antarktis 1986-87 Sledeturen: Julefeiring i teltet

Polfarer Monica Kristensen og Jacob Meisner feiret julen 1986 i telt på Rossisen i Antarktis.

Foto: Neil McIntyre

Forsker og polfarer Monica Kristensen dro på ekspedisjon til Sydpolen 1986–87. De hadde med hundespann, og skulle følge Amundsens rute til Sydpolen. Julaften feiret fire personer i telt med nisseluer på hodet mens de tilberedte med julepynt inne i teltet.

– Julefeiring langt hjemmefra føltes litt utfordrende for polfarere, og tankene gikk ofte til familien der hjemme, sier Ann Kristin Balto, bildearkivar ved Norsk Polarinstitutt.