Hopp til innhold

Holme vil ha omkamp om Y-blokka

Riksantikvaren mener Utenriksdepartementet bør bli værende på vestkanten, og at Y-blokka i Regjeringskvartalet dermed bør få stå. Kommunaldepartementet står fast på at den Picasso-utsmykkede bygningen skal rives.

Y-blokka og riksantikvar Jørn Holme

VIL BEVARE: Hvis Utenriksdepartementet ikke flyttes til det nye regjeringskvartalet, åpner det for å bevare Y-blokka, mener riksantikvar Jørn Holme.

Foto: NRK

Utenriksdepartementet på Victoria Terrasse

Utenriksdepartementet har holdt til på Victoria terrasse siden unionsoppløsningen i 1905. Riksantikvaren mener de bør fortsette med det.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Dette er en av de viktigste historiske fasadene vi har i vår hovedstad. Her har Utenriksdepartementet vært siden 1905, sier riksantikvar Jørn Holme og peker opp mot 1800-tallsbygningen som ruver over Vika i Oslo.

Holme er uenig i regjeringens planer om å samle departementene i det nye regjeringskvartalet, og mener Utenriksdepartementet bør bli liggende akkurat her.

– Planene om nytt regjeringskvartal innebærer for mye volum på for liten plass. Hvis UD blir værende der de er, løser man det meste av vanskelige utfordringer, sier Holme.

Kan redde Y-blokka

Ola Elvestuen

GOD PLASS: Venstre-nestleder Ola Elvestuen mener man fint kan beholde Y-blokka dersom man beholder Utenriksdepartementet på Vestkanten.

Foto: Olav Juven / NRK

Blant utfordringene riksantikvaren håper å løse, er det omstridte vedtaket om å rive Erling Viksjøs karakteristiske funkisbygning.

Sikkerhet og plassmangel har vært argumentene for å rive Y-blokka når alle departementene unntatt Forsvarsdepartementet etter planen skal samles på ett område.

Y-blokka ligger over en av Oslo sentrums hovedfartsårer, som gjør den vanskelig å sikre. Men Holme mener sikkerhetshensynet ikke lenger veier like tungt nå som Statsbygg planlegger å senke og forsterke tunnelen.

– Hvis man nå likevel planlegger en dypere vei, kan selvfølgelig Y-blokka stå med all sin kunst, sier Holme.

Jan Bøhler

VIL BEVARE: Arbeiderpartiets Jan Bøhler mener Y-blokka har stor verdi og bør få stå.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Han får støtte av Venstre-nestleder Ola Elvestuen, som mener regjeringens planer legger opp til for stor bygningsmasse på begrenset plass.

– Vi trenger å tenke annerledes: Hvis man beholder Utenriksdepartementet der det er i dag, og beholder byggene på andre siden av Akersgata, er det god plass rundt regjeringsblokka til å bygge et nytt regjeringskvartal og beholde Y-blokka også.

Også Arbeiderpartiets Jan Bøhler er klar for omkamp om funkisbygningen.

– Y-blokka har stor verdi, både arkitektonisk og for bymiljøet, og sammen med Høyblokka utgjør det en helhet slik den er bygget, sier Bøler.

Tror Y-blokka får stå

Karl Otto Ellefsen

SANNSYNLIG: Tidligere rektor ved arkitekthøgskolen, Karl Otto Ellefsen, ser det som sannsynlig at Y-blokka blir stående.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Karl Otto Ellefsen er tidligere rektor ved Arkitekthøgskolen, og sitter i evalueringskomiteen for regjeringskvartalet, som også kom frem til at Y-blokka burde rives.

– Dersom man skulle gjennomføre en så stor utbygging som planlagt, var det beste alternativet å rive Y-blokka og erstatte den med et stort, representativt parkdrag, forteller Ellefsen.

Han tror likevel det er sannsynlig at blokka nå får bli.

– Jeg tror det har ligget i kortene ganske lenge nå. Hvis vi ser på reguleringsskissen som ble lagt frem i utstilling i høst, har Statsbygg plassert en annen bygning der Y-blokka sto, men det er jo plass til Y-blokka. Det er en enkel rokade å ta ut tårnet som står der, og putte Y-blokka inn.

Regjeringen står imidlertid på sitt.

– Y-blokka skal rives. Det har regjeringen besluttet, og det ligger fortsatt i planen, sier statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Ingerid:
Kampen om Y-blokka er ikke over.
Regjeringen vil samle alle departementene i et nytt regjeringskvartal og rive Y-blokka. Men nå vil Riksantikvaren ha ny kamp om rivevedtaket. 
Uaktuelt, sier kommunaldepartementet: Y-blokka SKAL bort.
BAK SKJERM2

VIDEO: Riksantikvar Jørn Holme ser helst at Y-blokka får stå.

Kulturstrøm

  • Spellemann går fra NRK til Amedia og Nettavisen

    Når Spellemannprisene deles ut 4. april blir det mulig å se på strømmetjenestene hos Nettavisens og Amedias-kanaler.

    Det opplyser Spellemann AS som er heleid av IFPI og FONO tirsdag. Spellemann er en prisutdeling til norske musikkartister.

    Amedia er den største utgiveren av aviser i Norge.

  • «The Last of Us»-stjerne ut mot homo­hat

    Skuespiller Nick Offerman spilte i en av de mest omtalte TV-episodene i 2023, i serien «The Last of Us». Da han nylig vant pris for rollen, tok han et oppgjør med homofobiske fordommer.