Hopp til innhold

Holme vil ha omkamp om Y-blokka

Riksantikvaren mener Utenriksdepartementet bør bli værende på vestkanten, og at Y-blokka i Regjeringskvartalet dermed bør få stå. Kommunaldepartementet står fast på at den Picasso-utsmykkede bygningen skal rives.

Y-blokka og riksantikvar Jørn Holme

VIL BEVARE: Hvis Utenriksdepartementet ikke flyttes til det nye regjeringskvartalet, åpner det for å bevare Y-blokka, mener riksantikvar Jørn Holme.

Foto: NRK

Utenriksdepartementet på Victoria Terrasse

Utenriksdepartementet har holdt til på Victoria terrasse siden unionsoppløsningen i 1905. Riksantikvaren mener de bør fortsette med det.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Dette er en av de viktigste historiske fasadene vi har i vår hovedstad. Her har Utenriksdepartementet vært siden 1905, sier riksantikvar Jørn Holme og peker opp mot 1800-tallsbygningen som ruver over Vika i Oslo.

Holme er uenig i regjeringens planer om å samle departementene i det nye regjeringskvartalet, og mener Utenriksdepartementet bør bli liggende akkurat her.

– Planene om nytt regjeringskvartal innebærer for mye volum på for liten plass. Hvis UD blir værende der de er, løser man det meste av vanskelige utfordringer, sier Holme.

Kan redde Y-blokka

Ola Elvestuen

GOD PLASS: Venstre-nestleder Ola Elvestuen mener man fint kan beholde Y-blokka dersom man beholder Utenriksdepartementet på Vestkanten.

Foto: Olav Juven / NRK

Blant utfordringene riksantikvaren håper å løse, er det omstridte vedtaket om å rive Erling Viksjøs karakteristiske funkisbygning.

Sikkerhet og plassmangel har vært argumentene for å rive Y-blokka når alle departementene unntatt Forsvarsdepartementet etter planen skal samles på ett område.

Y-blokka ligger over en av Oslo sentrums hovedfartsårer, som gjør den vanskelig å sikre. Men Holme mener sikkerhetshensynet ikke lenger veier like tungt nå som Statsbygg planlegger å senke og forsterke tunnelen.

– Hvis man nå likevel planlegger en dypere vei, kan selvfølgelig Y-blokka stå med all sin kunst, sier Holme.

Jan Bøhler

VIL BEVARE: Arbeiderpartiets Jan Bøhler mener Y-blokka har stor verdi og bør få stå.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Han får støtte av Venstre-nestleder Ola Elvestuen, som mener regjeringens planer legger opp til for stor bygningsmasse på begrenset plass.

– Vi trenger å tenke annerledes: Hvis man beholder Utenriksdepartementet der det er i dag, og beholder byggene på andre siden av Akersgata, er det god plass rundt regjeringsblokka til å bygge et nytt regjeringskvartal og beholde Y-blokka også.

Også Arbeiderpartiets Jan Bøhler er klar for omkamp om funkisbygningen.

– Y-blokka har stor verdi, både arkitektonisk og for bymiljøet, og sammen med Høyblokka utgjør det en helhet slik den er bygget, sier Bøler.

Tror Y-blokka får stå

Karl Otto Ellefsen

SANNSYNLIG: Tidligere rektor ved arkitekthøgskolen, Karl Otto Ellefsen, ser det som sannsynlig at Y-blokka blir stående.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Karl Otto Ellefsen er tidligere rektor ved Arkitekthøgskolen, og sitter i evalueringskomiteen for regjeringskvartalet, som også kom frem til at Y-blokka burde rives.

– Dersom man skulle gjennomføre en så stor utbygging som planlagt, var det beste alternativet å rive Y-blokka og erstatte den med et stort, representativt parkdrag, forteller Ellefsen.

Han tror likevel det er sannsynlig at blokka nå får bli.

– Jeg tror det har ligget i kortene ganske lenge nå. Hvis vi ser på reguleringsskissen som ble lagt frem i utstilling i høst, har Statsbygg plassert en annen bygning der Y-blokka sto, men det er jo plass til Y-blokka. Det er en enkel rokade å ta ut tårnet som står der, og putte Y-blokka inn.

Regjeringen står imidlertid på sitt.

– Y-blokka skal rives. Det har regjeringen besluttet, og det ligger fortsatt i planen, sier statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Ingerid:
Kampen om Y-blokka er ikke over.
Regjeringen vil samle alle departementene i et nytt regjeringskvartal og rive Y-blokka. Men nå vil Riksantikvaren ha ny kamp om rivevedtaket. 
Uaktuelt, sier kommunaldepartementet: Y-blokka SKAL bort.
BAK SKJERM2

VIDEO: Riksantikvar Jørn Holme ser helst at Y-blokka får stå.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober