Hopp til innhold

Regjeringen legger bort søndagsåpent-forslag

Regjeringens forslag om full liberalisering av søndagsåpne butikker har skapt stor debatt både på Stortinget og blant befolkningen. Nå vil den ferske kulturministeren Linda Hofstad Helleland se på andre innretninger for søndagsåpne butikker.

Søndagsåpne butikker

HET POTET: Mange har engasjert seg i spørsmålet om butikkene skal holde åpent på søndager eller ei. Nå legger den ferske kulturministeren bort forslaget.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Linda Hofstad Helleland

AVLYSER: Linda Hofstad Helleland legger bort forslaget om full liberalisering.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– En full liberalisering av søndagsåpne butikker er det ikke flertall for på Stortinget. Det er også motstand i folket. Jeg lytter til det. Derfor har jeg lagt forslaget om søndagsåpne butikker i en skuff, sier Linda Hofstad Helleland til NTB

Men Helleland ønsker fortsatt å se på andre muligheter som kan skaffe mer fleksibilitet. Statsminister Erna Solberg snakket om det samme da hun oppsummerte regjeringens siste halvår tidligere torsdag.

– I dag har vi en modell hvor det er åpent tre søndager før jul, og det virker ikke som noe stort problem. Men vi må se om vi skal ha større fleksibilitet og om det skal rammes inn i et nasjonalt regelverk, sier Helleland.

Sterk motstand

Da høringsfristen for forslaget om å endre helligdagsloven gikk ut tidligere i år, var det kommet inn 7.000 høringssvar, og saken har skapt stort debatt. Full liberalisering hadde heller aldri flertall på Stortinget.

Spesielt hos regjeringens støtteparti KrF har forslaget om søndagsåpne butikker vært tungt å svelge. KrF-leder Knut Arild Hareide kalte forslaget en provokasjon da det kom i januar. Også Venstre reagerte, men de kom senere med et mykere forslag som innebar at kommunene, etter gitte kriterier, selv få definere om de er et turistmål. Dermed kan det gi muligheter for generell søndagsåpent. Helleland avviser ikke Venstres forslag.

– Jeg ønsker å se på alle mulige alternativer og finne en løsning som alle kan leve med. Derfor forkaster jeg ingenting nå. Vi må sitte rundt bordet og se hva vi kan bli enige om, utdyper Helleland overfor NRK.

Hareide bekymret

Knut Arild Hareide

VIL HA DET SOM I DAG: Knut Arild Hareide råder kulturministeren til å legge bort alle forslag om søndagsåpne butikker.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Knut Arild Hareide synes det er bra at regjeringen nå legger bort sitt eget forslag, men er bekymret for signalene fra Helleland om at saken ikke legges helt bort.

– En mindre liberalisering av enkelte kommuner, enkelte steder innenfor byer og for enkelte kjøpesenter, er jeg redd for at vil være starten på en full kommersialisering av søndagen, sier Hareide til NRK.

– Er du klar for samtalene Helleland ønsker seg?

– Jeg er ikke innstilt på å åpne for mer søndagsåpent enn det som er i dag. Det er ikke perfekt, men det er en modell som de aller fleste synes er greit og som vi kan forholde oss til, sier Hareide.

– Jeg skal gi et råd til en ny og spennende statsråd: Legg bort hele forslaget om søndagsåpne butikker, ikke bare regjeringens, men også Venstres og andre eventuelle mellomløsninger.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.