NRK Meny
Normal

Fylkesleder i Høyre: – Ser helst at søndagsåpne butikker blir lagt på is

Høyres fylkesleder i Finnmark, Jo Inge Hesjevik, mener regjeringen bør ta en pust i bakken når det gjelder søndagsåpne butikker.

Jo Inge Hesjevik

VANSKELIG: Jo Inge Hesjevik forteller at det er vanskelig å forklare behovet for søndagsåpne butikker i Finnamark.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Vi har følt mye på saken med søndagsåpne butikker. Den har vært tung å svelge her, sier Jo Inge Hesjevik.

I Finnmark gjorde Høyre et dårligere valg enn landsgjennomsnittet, med en nedgang på 5,7 prosentpoeng. Hesjevik svarer søndagsåpne butikker når han får spørsmål om hvilke nasjonale saker som kan har ført til det dårlige valgresultatet.

– Det har vært vanskelig for oss å forklare behovet for søndagsåpne butikker. I andre deler av landet er de kjent med problemstillingen rundt konkurransevridning og brustadbuer, men det har vi ikke her. Her hos oss er det stengt på søndager og det fungerer greit, sier han.

– Synes du søndagsåpne butikker bør legges litt på is fremover?

– Det er to sider av saken her. Ja, jeg skulle helst sett at det legges på is, at vi kan ta en pust i bakken. Men samtidig tror jeg at det kommer gradvis uansett. Vi ser stadig vekk små tilpasninger og nye butikker som kan åpne. Det er jo heller ingen som snakker om å stenge tilbud som allerede er åpne, mener Hesjevik.

– Hadde det gjort det lettere for dere om søndagsåpne butikker hadde blitt lagt på is allerede før valget?

– Ja, det tror jeg. Det kommer sigende uansett, så det er ingen grunn til å stresse. Det er ikke store flertallet for det likevel. Jeg tror det har kostet oss påfallende mye.

Grønt skifte

Kristin Ørmen Johnsen

LITE FOKUS: Kristin Ørmen Johnsen nevner det grønne skiftet som en årsak til Høyres nedgang.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

På Stortinget har regjeringen slitt med å finne flertall. Det ene støttepartiet KrF har sagt klart nei, mens Venstre har lansert et alternativt forslag. Blant befolkningen viser flere målinger at stemningen går til dels kraftig mot et frislipp på søndager.

NRK har vært i kontakt med 14 av Høyres 17 fylkesledere, der vi har spurt om deres meninger om valgresultatet og om hvordan det endte som det gjorde. På landsbasis endte Høyre på 23,5 prosent i fylkestingsvalget og 23,2 i kommunevalget. Det er en nedgang på henholdsvis 4,1 og 4,7 prosentpoeng.

I Buskerud snakker fylkesleder Kristin Ørmen Johnsen om for lite fokus på det grønne skiftet.

– Erna Solberg har lenge snakket om et grønt skifte, men vi har ikke fått fram hva det egentlig betyr, særlig lokalt, mener hun.

– Mange reformer

Arve Mjømen på talarstolen

HAR FORSVART: Arve Mjømen mener det har kommet mange reformer på kort tid.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Arve Mjømen, fylkesleder i Sogn og Fjordane, er skuffet over fylkesresultatet på 12,8 prosent. En nedgang på 4,1 prosentpoeng.

– Hva er årsaken til nedturen for Høyre?

– En foreløpig vurdering er alle reformene som har kommer med korte mellomrom. Det er gode reformer som vi har forsvart med fri vilje, men de har kommet tett de siste to årene. Det har vært tungt å formidle budskapet i Sogn og Fjordane, mener Mjømen.

– Hvilke reformer tenker du konkret på?

– Vi har jo den viktige og store kommunereformen. Og politireformen, som har møtt motbør i Sogn og Fjordane. I sum har de kommet litt oppå hverandre, mener Mjømen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger