9 av 10 Høyre-kommuner sier nei til søndagsåpne butikker

Høyre-kommuner landet rundt viser massiv motstand mot regjeringens forslag om søndagsåpne butikker.

Arvid Grundekjøn

ER IMOT: Arvid Grundekjøn ønsker ikke søndagsåpne butikker.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Jeg har kommet fram til at dette ikke er noen god ordning, sier ordfører i Kristiansand kommune, Arvid Grundekjøn (H).

Kristiansand kommune er på langt nær den eneste kommunen med Høyre-ordfører som har kommet til samme konklusjone. Tirsdag 30. juni gikk høringsfristen om søndagsåpne butikker ut og NRK har gått gjennom høringssvarene som var registrert på Kulturdepartementets nettsider. 58 Høyre-kommuner er registrert med svar, og 51 av dem sier nei til søndagsåpne butikker.

– Vi har hatt mye dialog med mindre og mellomstore næringsdrivende. De er i en situasjon der de ofte må jobbe selv hvis de skal holde åpent på søndager. Denne hviledagen er bra å ha, sier Grundekjøn.

I Kristiansand er det handelens dag og folkelivet yrer i sentrum. Ordfører Grundekjøn vil ikke ha lignende tilstander på søndager.

– Med dagens regelverk er det jo muligheter for å holde åpent i turistknutepunkt og for mindre butikker. Jeg ser flere ulemper enn fordeler med en generell åpning for søndagsåpne butikker, mener han.

96 prosent av landets kommuner vil ikke ha søndagsåpne butikker. Her kan du finne alle høringssvarene.

– Usikkert hva Høyre har stemt

Monica Mæland

MØTER MOTSTAND: Men Monica Mæland står fast på at søndagsåpne butikker er en god idé.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Regjeringen ønsker full liberalisering av butikkene og la det være opp til butikkene selv om de skal holde åpent på søndager, men ute i Høyre-kommunene er det altså lite støtte å hente.

– Jeg har stor respekt for at ordførere og kommunestyrer har andre meninger. Det er bra de har snakket med næringslivet, men jeg håper de har snakket med innbyggerne også, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Spørsmålet om søndagsåpne butikker ligger under Kulturdepartementet, men Mæland svarer for kulturminister Thorhild Widvey som er på ferie.

– Hva tenker du om at et så stort flertall av Høyre-kommunene sier nei?

– Høringsuttalelsen er behandlet i kommunestyrene, så det er jo usikkert hva Høyre har stemt. Partiet har ønsket å legge til rette for søndagsåpne butikker på alle landsmøter gjennom mange år. Høyres holdning er klar, sier Mæland.

Vil at kommunene skal bestemme

– Kan motstanden føre til at regjeringen endrer mening?

– Sundvoldenerklæringen er tydelig på at vi ønsker å legge til rette for søndagsåpne butikker. Så får vi se hva flertallet på Stortinget ønsker, sier Mæland.

Av støttepartiene har KrF gått kraftig imot forslaget, mens Venstre har lansert et forslag der kommunene skal få bestemme selv. Et forslag om selvbestemmelse for kommunene var også med i høringsutkastet, uten at det gjorde Venstre-leder Trine Skei Grande spesielt fornøyd. Forslaget får heller ikke støtte ute i kommune-Norge. 90 prosent svarer at det bør være nasjonale bestemmelser.

– Det er viktig at vi får en nasjonal løsning, så vi unngår handelslekkasje og konkurranseforvridning, mener Grundekjøn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger