Pris og penger til 4 visesangere

Norsk visekunst og sangpoesi løftes fram når Kari Bremnes, Anne Grete Preus og Ole Paus nå får 500.000 hver som årets vinnere av kulturprisen til Anders Jahres Humanitære Stiftelse. Hedersprisen på 250.000 kroner går til den oppfinnsomme vise- og jazzmusikeren Alf Cranner: To ganger Spellmannsprisvinner, kjent for blant annet albumet «Rosemalt Sound» og sangen «Den som var en løvetann», som han laget sammen med Alf Prøysen. – Årets prisvinnere er sangpoeter i ordets egentlige forstand. Både tekster og tonespråk er høyst originale kunstuttrykk, sier prisutvalgets leder Åse Kleveland.

Vinnerne av Anders Jahres kulturpriser 2018
Foto: Hilde Crone Leinebø / Kulturmeglerne

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise