Pris og penger til 4 visesangere

Norsk visekunst og sangpoesi løftes fram når Kari Bremnes, Anne Grete Preus og Ole Paus nå får 500.000 hver som årets vinnere av kulturprisen til Anders Jahres Humanitære Stiftelse. Hedersprisen på 250.000 kroner går til den oppfinnsomme vise- og jazzmusikeren Alf Cranner: To ganger Spellmannsprisvinner, kjent for blant annet albumet «Rosemalt Sound» og sangen «Den som var en løvetann», som han laget sammen med Alf Prøysen. – Årets prisvinnere er sangpoeter i ordets egentlige forstand. Både tekster og tonespråk er høyst originale kunstuttrykk, sier prisutvalgets leder Åse Kleveland.

Vinnerne av Anders Jahres kulturpriser 2018
Foto: Hilde Crone Leinebø / Kulturmeglerne

Kulturstrøm

  • Uærbødig klengenavn

    Poeten Lord Byron (1788–1824) pleide å kalle sin kollega William Wordsworth for «Turdsworth» («Bæsjeverdi» på norsk). Det kommer fram i anmeldelsen av en ny bok om de engelske romantiske poetene, forteller nettmagasinet Literary Hub.

    Et portrett av poeten William Wordsworth fra 1800-tallet
    Illustrasjon: P. Krämer / Wikimedia Commons
  • Vikingskip i ferd med å ødelegges

    Gjellestadskipet i Halden er hardt angrepet av sopp, som bryter ned eikematerialet raskt. Derfor vil statsråd Ola Elvestuen (V) at det graves opp. Skipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid – en periode som anses å starte med angrepet på Lindisfarne i 793.