Hopp til innhold

Pris og penger til 4 visesangere

Norsk visekunst og sangpoesi løftes fram når Kari Bremnes, Anne Grete Preus og Ole Paus nå får 500.000 hver som årets vinnere av kulturprisen til Anders Jahres Humanitære Stiftelse. Hedersprisen på 250.000 kroner går til den oppfinnsomme vise- og jazzmusikeren Alf Cranner: To ganger Spellmannsprisvinner, kjent for blant annet albumet «Rosemalt Sound» og sangen «Den som var en løvetann», som han laget sammen med Alf Prøysen. – Årets prisvinnere er sangpoeter i ordets egentlige forstand. Både tekster og tonespråk er høyst originale kunstuttrykk, sier prisutvalgets leder Åse Kleveland.

Vinnerne av Anders Jahres kulturpriser 2018
Foto: Hilde Crone Leinebø / Kulturmeglerne

Kulturstrøm

 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.

 • Hilary Mantel (70) er død

  Den britiske forfatteren og Bookerpris-vinneren Hilary Mantel er død, 70 år gammel, det skriver Reuters som gjengir en uttalelse fra forlaget hennes.

  Mantel fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen «Wolf Hall», bedre kjent som «Ulvetid» på norsk.

  Hun ble med det den første kvinnen som har vunnet den prestisjetunge Bookerprisen to ganger.

  Forlaget HarperCollins melder at Mantel døde «plutselig, men fredelig» omgitt av nær familie og venner.

  Hilary Mantel
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP