Hopp til innhold

Pris og penger til 4 visesangere

Norsk visekunst og sangpoesi løftes fram når Kari Bremnes, Anne Grete Preus og Ole Paus nå får 500.000 hver som årets vinnere av kulturprisen til Anders Jahres Humanitære Stiftelse. Hedersprisen på 250.000 kroner går til den oppfinnsomme vise- og jazzmusikeren Alf Cranner: To ganger Spellmannsprisvinner, kjent for blant annet albumet «Rosemalt Sound» og sangen «Den som var en løvetann», som han laget sammen med Alf Prøysen. – Årets prisvinnere er sangpoeter i ordets egentlige forstand. Både tekster og tonespråk er høyst originale kunstuttrykk, sier prisutvalgets leder Åse Kleveland.

Vinnerne av Anders Jahres kulturpriser 2018
Foto: Hilde Crone Leinebø / Kulturmeglerne

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober