Normal

Pressegeneral kritisk til anonym pressekritiker

Flere norske nettmedier har invitert den anonyme bloggeren Doremus Schafer inn i varmen som fast spaltist. – I strid med det mediene skal jobbe for , sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Presseforbundet.

Kjersti Løken Stavrum og Doremus Schafer

KRITISK TIL KALLENAVN: Kjersti Løken Stavrum i Presseforbundet skulle gjerne sett at også leserne fikk vite hvem den anonyme medierefseren Doremus Schafer (til høyre) er.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

I februar tildelte Fritt Ord 50.000 kroner til pseudonymet Doremus Schafer.

Den anonyme skribenten er kjent for å påpeke faktafeil og unøyaktigheter i norske medier, i utgangspunktet via sin egen Twitter-profil og bloggen «Langust og Korsnebb».

Den siste måneden har han blitt invitert inn i kommentarspaltene til både Dagbladet, fagbladet Journalisten og det venstreorienterte nettidsskriftet Manifest.

Det er ikke alle like fornøyde med.

– Lista for anonymitet må legges høyt

Martine Aurdal

GODTOK ANONYMITET: Debattansvarlig Martine Aurdal i Dagbladet sa ja til å la Doremus Schafer blogge under pseudonym.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Pressegeneral Kjersti Løken Stavrum har prinsipielle innvendinger mot at mediene nå trykker den anonyme mediekritikeren til sitt bryst.

«Å være en anonym samfunnsdebattant som andre må stå til rette for, er i strid med det jeg mener mediene skal arbeide for,» skrev Stavrum i en åpen Facebook-melding før helga.

– Vedkommende publiserer viktig stoff, men jeg kan ikke helt forstå at dette stoffet har krav på kildevernbeskyttelse. Jeg er opptatt av lista skal legges høyt for anonymitet, utdyper pressegeneralen overfor NRK.

Hun understreker at Presseforbundet er svært opptatt av kildevernet, men at lista for å anonymisere debattanter skal ligge høyt.

– Vi pressefolk er nødt til å jobbe for åpenhet i alt det vi gjør. Derfor synes jeg det er viktig å utfordre anonymiteten, og det at norske redaktører løfter frem noen vi ikke vet hvem er, sier Stavrum.

– Viktigst at redaktøren vet hvem det er

Knut Olav Åmås

FNYSER: Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås mener det er viktigere ting å diskutere enn Doremus' identitet.

Foto: Ilja C. Hendel

– Det er alltid tvil om man skal tillate anonymitet. Det må vurderes fra sak til sak og person til peson, men det er noe vi diskuteres grundig hver gang, sier Martine Aurdal, debattansvarlig i Dagbladet.

Hun sier det var en avveining å la bloggeren publisere sine kommentarer under pseudonym.

– Vi synes han er en spennende stemme som er forskjellig fra mange andre, og dermed er verdifull. Det er ønskelig at folk skriver under fullt navn, men det er forskjellige grunner til at vi tillater anonymitet, og det vikitgste for oss er at grunnene er gode nok for oss, og at redaksjonen vet hvem vedkommende er, sier Aurdal.

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås forsvarer tildelingen, og fnyser av kritikerne.

– Ærlig talt, hvor stor skal man gjøre denne saken? Nå må man heller sette inn kreftene på større saker i medieoffentligheten. Vanlige nettdebattanter må bruke fullt navn, og der er det overtramp over en lav sko. Mediene burde heller rydde opp i nettdebatten sin, sier Åmås.

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen