Hopp til innhold

Mener samfunnsdebatten knebles når kommentarfeltene stenges

Norske mediehus bør bruke mer ressurser på å holde kommentarfeltene sine åpne, mener generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund

KNEBLER DEBATTEN: Kommentarfeltene blir en stadig viktigere del av norsk samfunnsdebatt, og norske mediehus må strekke seg lengre for å holde kommentarfeltene åpne, mener Stavrum i Presseforbundet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Christian Fougner

IKKE KAPASITET: Redaksjonssjef Christian Fougner sier NRK Nyheter ikke har ressurser til å følge med på alle tider av døgnet.

Øyvind Solstad

SJUSIFRET: VG Nett bruker store ressurser på å moderere debatten, forteller Øyvind Solstad.

Da NRK publiserte intervjuet med mulla Krekar onsdag kveld forrige uke, måtte saken fjernes fra NRKs Facebook-sider etter kun 15 minutter.

Det er vanskelig for mediene å holde orden på kommentarfeltene når mishagsytringene strømmer på i stort volum, medgir redaksjonssjef Christian Fougner i NRK Nyheter.

– Vi har ikke en bemanning på den tiden av døgnet som gjør at vi er i stand til å overvåke en strøm slik den vi så her, forteller Fougner.

Bekymret for samfunnsdebatten

Også landets største nettavis VG Nett sliter med å holde kontroversielle saker åpen for debatt, forteller ansvarlig for sosiale medier, Øyvind Solstad.

– Hvis vi får mye å gjøre, hender det vi stenger kommentarfelt fordi vi rett og slett ikke har tid til å rydde dem fort nok, sier Solstad.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund mener imidlertid at nettdebatten blir en stadig viktigere del av norsk samfunnsdebatt, og at mediehusene burde strekke seg langt for å holde dem åpne.

– Det kan være grunn til bekymring at mange av de etablerte mediene lukker kommentarfeltet i stadig flere saker, sier Stavrum.

Norske kommentarfelt modereres fra Sverige

For å kunne holde mange debatter åpne samtidig benytter VG og flere andre norske mediehus seg av selskapet Interaktiv Sikkerhet, som fra en liten by i Sør-Sverige tilbyr døgnkontinuerlig moderering av kommentarfelt.

– Når debatten i Norge langt på vei blir redigert ett sted, og det er i Sverige, så er det problematisk, mener Stavrum, som frykter at debatten blir ensretta når den filtreres gjennom ett selskap.

Nå følger hun spent med på Dagbladet, som har valgt å avslutte samarbeidet med svenskene.

Det har ført til færre åpne kommentarfelt, men tettere redaksjonell deltagelse i de debattene som holdes åpne, forteller kulturredaktør Geir Ramnefjell.

– Med det gamle systemet var det 13 prosent av alle kommentarer som ble slettet. Nå er det bare tre prosent. Det vil si at debatten flyter mye bedre, og vi kan ha åpne kommentarfelt på de mest kontroversielle temaene, der vi før måtte stenge fordi vi ikke klarte å ha kontroll.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP