Hopp til innhold

Politiet ber homofile om unnskyldning for urett og trakassering

Politiet erkjenner at det er blitt begått feil mot homofile gjennom historien. I en pressemelding ber de om unnskyldning for urett og trakassering, og for å ha skapt frykt.

Pride parade Kristiansand

Fra en Pride-parade i Kristiansand 25. august 2018.

Foto: Sander Heggheim / NRK

– Jeg sa jeg kom til å gråte om de ba om unnskyldning, og det kjenner jeg at jeg er i ferd med å gjøre, sier homohistoriker og Oslo-guide, Svein Skeid.

Han har i mange år ønsket at politiet skal si unnskyld for behandlingen av homofile gjennom årene. I dag fikk han se det oppfylt.

Svein Skeid

Svein Skeid, homohistoriker

Foto: Margrete Konstad / NRK

«Politiet har siden slutten av april i år planlagt en samling for politiansatte, politistudenter og inviterte gjester, hvor vi ønsker å be homofile om unnskyldning for den urett og trakassering mange ble utsatt for, og for den frykt politiet var med på å skape og bygge opp under», skriver politiet i en pressemelding onsdag.

Samlingen de referer til er et foredrag med Kim Friele på politihuset i Oslo, for å markere åpningen av Pride-feiringen.

Fedrenes synder

Kim Friele møter dagens nyhet med et tvisyn.

– Politiet var en del av samfunnet. Jeg synes det er bra med en unnskyldning, men synd at dagens generasjon må be om unnskyldning for fedrenes synder, sier hun.

Kim Friele

Karen Christine Friele har vært en viktig del av norsk homokamp gjennom mange år

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Du må huske på at en undersøkelse viste at 80 prosent av den norske befolkning mente at homofile verken skulle sees eller høres. Men vi må ikke la dagens mennesker ta skylden for fortiden, sier hun.

Hun synes at psykiatrien, Stortinget og Forsvaret har vel så mye å be om unnskyldning for.

Svein Skeid mener dagens unnskyldning er på høy tid.

– Jeg har ventet på dette i 25 år. De flotte homofile politimennene som har jobbet med dette, Bård Stensli og Ulf Ruud Larsen, sier det har vært en machokultur i politiet. Noe av den kulturen har definitivt blitt sittende i veggene, sier Skeid.

Kommer etter amerikansk unnskyldning

Forrige uke ba politiet i New York om unnskyldning for hvordan de opptrådte i Stonewall-opprøret på slutten av 1960-tallet. Et raid mot en homsebar i New York, ga startskuddet som utløste kampen for homofiles rettigheter.

Riots 1969

Opprøret i New York i 1969

Foto: Offentlig domene

Flere i homomiljøet i Norge har ønsket at norsk politi skulle gjøre det samme.

– Det er på tide, 50 år etter Stonewall, at også det norske politiet tar et oppgjør med dette. For vi som var ofre, noen av oss lever fortsatt med den ydmykelsen og de krenkelsene, sier Skeid.

Alvorlig kvestet

Han ser det som en del av en helingsprosess. En unnskylding vil være en lettelse for ofrene og gjøre det letter for dagens homofile å anmelde overgrep.

– Jeg kommer nok til å gråte en skvett, for dette er noe jeg har ønsket i mange, mange år.

Kjell Erik Øie var en av lederne for homobevegelsen i Norge på 80-tallet. Han forteller at mange homofile på den tiden opplevde trakasseringen av politiet som krenkende.

– Dette var folk som sleit mye i utgangspunktet, og som fikk enda dårligere selvtillit av at politiet ikke bare lot være å ta dem på alvor, men faktisk trakasserte dem. Hvis de menneskene som lever i dag, ser et behov for å få en oppreisning, så synes jeg de skal få det, sier Øie.

Hvordan opplevde homofile måten de ble behandlet på av politiet?

Kjell Erik Ullmann Øie

Kjell Erik Øie var sentral i homobevegelsen i Norge

Foto: John Andresen

– Jeg har aldri opplevd det selv. Men jeg vet at folk som var i parker og traff andre homofile der, de opplevde at politiet kom, satte på blålys, jaget folk ut av parkene og skapte panikk.

Politiet tok heller ikke på alvor at andre kom til de samme stedene og trakasserte og til og med slo ned homofile, forteller han.

– Jeg har møtt folk som har blitt alvorlig kvestet etter å ha vært ute i parkene på 80-tallet. Det er klart det gjør noe med deg som menneske, og når ikke engang politiet, som skal ivareta sikkerheten din, tok det på alvor, men tvert imot var med på noe av trakasseringen, så var det veldig vanskelig og vondt for mange, sier Øie.

– Oppfører seg bra nå

Brita Møystad Engseth, Filmviter

Brita Møystad Engseth er filmviter

Foto: Karen Sveen / NRK

Brita Møystad Engseth er filmviter og journalist. Hun synes det er viktigere å se på hvordan politiet oppfører seg nå, i sin samtid.

– Politiet i Norge har vært et eksempel til etterfølgelse når de møter opp i homotoget i full uniform, pynter seg og støtter arrangementet. Det er jo minst like viktig som å innrømme gamle synder, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.