Planlegger Downton-oppfølger

Manusforfatter Julian Fellowes vil fortelle historien om hvordan jarlen og grevinnen av Grantham først møttes.

Elizabeth McGovern (Cora) og Hugh Bonneville (Robert) i Dowton Abbey

Om litt kan vi kanskje se serien om hvordan Cora (Elizabeth McGovern) og Robert (Hugh Bonneville) møttes.

Foto: ITV

I går hadde tredje sesong av «Downton Abbey» premiere på NRK. Etter et knapt års ventetid fikk norske seere endelig se Mary og Matthew Crawley gifte seg.

Nå røper manusforfatter Julian Fellowes at han planlegger en oppfølger av «Downton Abbey».

På en Bafta Screenwriters-forelesning i forrige uke røpet Fellowes at han har lyst til å fortelle historien om hvordan jarlen og grevinnen av Grantham først møttes.

Julian Fellowes

Manusforfatter Julian Fellowes.

Foto: Frazer Harrison / Afp

– Robert og Cora hadde en litt problematisk innledning til sitt forhold; hun var forelsket i ham før de giftet seg, men som vi vet giftet han seg med henne kun av økonomiske årsaker, forklarer Fellowes, ifølge BBC.

– Jeg syns det er noe vakkert midt oppi alt dette fordi han er en anstendig fyr, så han har temmelig dårlig samvittighet for hvordan dette har påvirket ekteskapet deres.

I «Downton Abbey» er det Hugh Bonneville og Elizabeth McGovern som spiller rollene som ekteparet Grantham. I den mulige oppfølgeren vil to yngre skuespillere portrettere de to rollefigurene.

Fascinert av de amerikanske kvinnene

Fellowes sier han er fascinert av alle de rike amerikanerne som kom til London på slutten av 1800-tallet for å gifte seg med eldre, aristokratiske slektninger. Det var også dette som i sin tid fikk ham til å skrive fortellingen om «Downton Abbey».

Elizabeth McGovern

Elisabeth McGovern spiller rollen som Cora i «Downton Abbey», en rik, amerikansk kvinne som giftet seg med en britisk adelsmann.

Foto: ITV

– Det slo meg at mens folk har et veldig klart mentalt bilde av vakre, amerikanske kvinner som ankom og ble tatt i mot av ikke alltid veldig villige ventende adelsmenn, er det få som har tenkt på disse samme kvinnene 20, 30 og 40 år etter. Etterlatt på en iskald herregård i Midt-England, mens de misunte sine søstre som holdt til i bekvemme, sentralvarmede hus i Newport.

– Flesteparten av disse kvinnene overlevde den livsstilen de hadde kommet hit for å redde, og døde på 1950- og 60-tallet etter å ha viet livene sine til et sosialt og politisk system som landet vårt til slutt forkastet.

– Hvordan bearbeidet de dette? Grublingen min førte til enda mer tenking og flere karakterer. Til slutt bestemte jeg meg for å ta jobben og serien var født, sier Fellowes til Daily Mail.

– Glad vi lever i 2012

NRK.no møtte skuespillerne i «Downton Abbey» tidligere i sommer. Hugh Bonneville sa da at han er glad for å leve i 2012 og ikke 1930-tallet, til tross for at ikke alt har gått fremover siden da.

– Jeg ville ikke levd på den tiden. Vår moderne verden har, til tross for alle sine feil, mange flere fordeler. Vi har hatt en stor utvikling siden da både sosialt, teknisk og på mange andre områder. Men jeg syns ikke vi har utviklet oss positivt når det kommer til rettferdighet og måten vi oppfører oss på overfor hverandre. Jeg syns vår verden er mer ubehagelig, slem og mer kynisk.

– Men det er kanskje en av grunnene til at vi liker å dykke inn i dette universet der ting virker snillere og mer rettferdig, selv om det å leve i på 1930-tallet ville vært temmelig bedrøvelig for 95 % av oss.

Elisabeth McGovern, som spiller hans kone Cora, tror «Downton Abbey» tilbyr et lite frirom fra den stressende hverdagen.

– Jeg tror ikke vi skjønner hvor mye vi i dagens verden bombarderes av stimulanser utenfra. Vi lever med en evig strøm av mas med telefoner media og datamaskiner. Jeg tror folk trenger en slags pause for alt det, og «Downton Abbey» tilbyr en slags tilflukt fra det, sier hun til NRK.no.

Må smøre seg med tålmodighet

Hugh Bonneville i rollen som jarl Robert Crawley i Downton Abbey

Hugh Bonneville i rollen som jarl Robert Crawley er glad for å leve i år 2012.

Foto: ITV

Fellowes skal først ha planlagt å fortelle historien om Cora og Robert i bokform, men nå ser det altså ut til å bli en tv-serie i stedet. Han understreker likevel at ingenting vil skje før «Downton Abbey» er over.

– Jeg tror oppfølgere og bihistorier, det være seg bøker, skuespill eller filmer, må komme etter at hovedserien er over. Jeg tror ikke du kan fortsette en fortelling på mer enn ett sted om gangen.

Julian Fellowes skal også vurdere å lage en spillefilm ut av «Downton Abbey» når seien er over.

«Downton Abbey» ser du på NRK1, søndager klokken 20:55.

NRK har desverre ikke rettigheter til å la serien ligge tilgjengelig i nett-tv etter at den er sendt på tv.

Kulturstrøm

 • Visjon Norge må betale erstatning

  TV-kanalen i Drammen må betale 150.000 i erstatning til en mann for å ha delt sensitive opplysninger uten samtykke. I dommen fra lagmannsretten er også ansvarlig redaktør og programlederen dømt til å betale oppreisning, skriver avisa Norge i dag.

 • – Medieplattformer har et ansvar

  USAs president Joe Biden mener selskapene som driver sosiale medier har et ansvar for å stanse spredning av «upålitelig» innhold, særlig om koronaviruset, vaksiner og valg. Uttalelsen kom etter at Facebook har forlenget utestengelsen av Donald Trump.

 • Vant også siste del av søksmål

  Hertuginne Meghan vant også andre del av søksmålet mot Mail on Sunday og MailOnline. Prins Harrys kone fikk medhold i at utgiveren brøt opphavsretten da de trykket et brev hun skrev til sin far. Fra før er de dømt for å ha brutt privatlivets fred.

  Foto: Tolga AKMEN / AFP
  Foto: TOLGA AKMEN