På gjengrodde stier

I slutten av denne måneden er det 50 år siden Knut Hamsuns "På gjengrodde stier" kom ut for første gang.

Knut Hamsun

Knut Hamsun

Foto: SCANPIX

Hør: Klassikeren "På gjenngrodde stier" (16.09.2009)

Boken blir av mange regnet som en av de merkeligste bøkene i norsk litteraturhistorie. Den er på under 100 sider, og på veien til denne avslutningen av skrivingen st.Hansaften i 1948 har Knut Hamsun tatt oss med på en reise.

Fra husarrest til sykehus

Historien spinner seg fra den dagen han ble satt i husarrest i 1945, siktet for landssvik, og til oppholdet på psykiatisk sykehus hvor han ble erklært å ikke være sinnsyk, men at han hadde varige svekkede sjelsevner.

Her er hele Knut Hamsuns tale under rettssaken i Grimstad, men har tar oss også med ut på vandringer og tilbake til minner fra Hamarøy.

Møt Hamsuns barnebarn

I denne utgaven av vår klassiker-serie handler det altså omKnut Hamsuns ”På gjengrodde stier”. I programmet møter du Knut Hamsuns barnebarn Leif Hamsun, historikeren Sigrid Combüchen som også er forfatteren bak ”Livsklätraren – en bok om Knut Hamsun”. Dessuten møter du Henning Howlid Wærp som er professor i nordisk litteratur ved Universitet i Tromsø.

Kjell Stormoen leser fra boken, og opplesningen er hentet fra Lydboken av "På gjengrodde stier". Programmet er laget av Arild Jonsjord.

Kulturstrøm

  • Komisk bilaction

    – Kinofilmen «Fast & Furious 9» har ikke ambisjoner om å fortelle en god, sammenhengende historie med nerve og spenning, men har som mål å hamre inn underholdningen med de største effektene som er å oppdrive, skriver NRKs filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 4.

    Nathalie Emmanuel og Vin Diesel i filmen «Fast & Furious 9».
    Foto: Giles Keyte/Universal Pictures