Bok om leirklump er årets vinner av P2-lytternes romanpris

Billedkunstner og forfatter Matias Faldbakken fikk P2-lytternes romanpris av kultur- og likestillingsminister Abid Raja på nye Deichman i Bjørvika søndag.

Matias Faldbakken

– Jeg synes det var veldig morsomt å vinne P2-lytternes romanpris. Siden juryen både er en fagjury og folkets stemme, blir det ikke bedre enn det, sier Faldbakken.

Foto: Frank May / DPA/Scanpix

Romanen «Vi er fem» handler om at en familie på fire får en uventet familieforøkning når far i huset lager en finurlig leireklump på verkstedet, og den blir levende.

Imponert over lytterjuryens tolkninger

Faldbakken kunne ikke være tilstede under prisutdelingen, og var derfor med i showet på linje fra Los Angeles.

– Jeg synes det var veldig morsomt å vinne P2-lytternes romanpris. Siden juryen både er en fagjury og folkets stemme, blir det ikke bedre enn det.

Han er spesielt imponert over lytterjuryen.

– Jeg er overrasket hvor gode lesninger lytterjuryen hadde. De fleste aspekter ved boka ble diskutert, og en av dem beskrev til og med at dette handler om kunstig intelligens - det var bra å få med seg.

Hør juryens tolkninger og diskusjoner om bøkene i NRK Radio.

Hans Olav Brenner leder P2-lytternes romanpris 2020

P2s jury har talt, den beste norske romanen fra 2019 er kåret. Deichmanns nye hovedbibliotek i Bjørvika er rammen rundt prisutdeling og vinnerintervju. Og Radioteateret har dramatisert utdrag fra vinnerboken, skuespillere skal opptre live.

Foto: NRK

Flere enn hundre søkere

P2-lytternes romanpris er den eneste prisen i Norge der juryen drøfter seg fram til en vinner for åpen mikrofon.

Hvert år søker godt over hundre personer om å få sitte i juryen. Man trenger ikke engang være P2-lytter, på tross av prisens navn.

Det holder å være glad i å lese skjønnlitteratur og i å diskutere.

Juryen samlet foran kringkastingshuset på Marienlyst

ÅRETS JURY: Margrete Laland, Siril Veiåker Nilsen, Ragnhild Aasen Jacobsen, Njål Johansen, Stein Gramstad, Jonas M. Otneim og Hans Olav Brenner på vei inn i studio.

Foto: Anna Jakobsen / NRK

Da de seks utvalgte jurymedlemmene dro inn til NRK-studio på Marienlyst i Oslo, hadde de aldri møttes før.

Var uenige om mye, men ikke om vinneren

Ikke sjelden blir både juryen og lytterne overrasket over hvilken vei diskusjonen tar og hvilken bok som ender med å vinne til slutt.

Årets seks nominerte: Bestselgerforfatter og nobelkandidat nominert til NRK-pris

Etter flere lange diskusjoner og omstemminger på vei til avgjørelsen ble det klart at man hadde en klar vinner; Matias Faldbakkens «Vi er fem» hadde berørt alle i juryen på forskjellige vis.

Noen i juryen opplevde at den handlet om kunstig intelligens, en annen trakk sammenligninger med skapelsesberetninger gjennom historien. Andre leste boka som et spennende eventyr. Samtlige mener at det er en bok man kan ha glede av å lese flere ganger.

«Vi er fem» er også nominert til Kritikerprisen som deles ut i mars.

P2s jury har talt, den beste norske romanen fra 2019 er kåret. Deichmanns nye hovedbibliotek i Bjørvika er rammen rundt prisutdeling og vinnerintervju. Og Radioteateret har dramatisert utdrag fra vinnerboken, skuespillere skal opptre live.
Programleder: Hans Olav Brenner. Norsk litteraturprogram (2020)

P2s jury har talt, den beste norske romanen fra 2019 er kåret. Se sendingen fra utdelingen her:

God litterær søndag! Og gratulerer til Mathias Faldbakken og forlaget Oktober med NRK P2 -lytternes romanpris! Kultur-...

Posted by Kulturdepartementet (Norge) on Sunday, February 16, 2020

Mer om Faldbakken:

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix
  • Ingen konserter i Borggården

    Det blir ingen konserter i Borggården under Olavsfestdagene i Trondheim i sommer. Det betyr at konsertene med Manic Street Preachers, Ole Paus og Motorpscyho, Aurora, Iris, Kari Bremnes og Trondheim Symfoniorkester, blir avlyst. Det opplyser arrangørene fredag formiddag.