Hopp til innhold

Bok om leirklump er årets vinner av P2-lytternes romanpris

Billedkunstner og forfatter Matias Faldbakken fikk P2-lytternes romanpris av kultur- og likestillingsminister Abid Raja på nye Deichman i Bjørvika søndag.

Matias Faldbakken

– Jeg synes det var veldig morsomt å vinne P2-lytternes romanpris. Siden juryen både er en fagjury og folkets stemme, blir det ikke bedre enn det, sier Faldbakken.

Foto: Frank May / DPA/Scanpix

Romanen «Vi er fem» handler om at en familie på fire får en uventet familieforøkning når far i huset lager en finurlig leireklump på verkstedet, og den blir levende.

Imponert over lytterjuryens tolkninger

Faldbakken kunne ikke være tilstede under prisutdelingen, og var derfor med i showet på linje fra Los Angeles.

– Jeg synes det var veldig morsomt å vinne P2-lytternes romanpris. Siden juryen både er en fagjury og folkets stemme, blir det ikke bedre enn det.

Han er spesielt imponert over lytterjuryen.

– Jeg er overrasket hvor gode lesninger lytterjuryen hadde. De fleste aspekter ved boka ble diskutert, og en av dem beskrev til og med at dette handler om kunstig intelligens - det var bra å få med seg.

Hør juryens tolkninger og diskusjoner om bøkene i NRK Radio.

Hans Olav Brenner leder P2-lytternes romanpris 2020

P2s jury har talt, den beste norske romanen fra 2019 er kåret. Deichmanns nye hovedbibliotek i Bjørvika er rammen rundt prisutdeling og vinnerintervju. Og Radioteateret har dramatisert utdrag fra vinnerboken, skuespillere skal opptre live.

Foto: NRK

Flere enn hundre søkere

P2-lytternes romanpris er den eneste prisen i Norge der juryen drøfter seg fram til en vinner for åpen mikrofon.

Hvert år søker godt over hundre personer om å få sitte i juryen. Man trenger ikke engang være P2-lytter, på tross av prisens navn.

Det holder å være glad i å lese skjønnlitteratur og i å diskutere.

Juryen samlet foran kringkastingshuset på Marienlyst

ÅRETS JURY: Margrete Laland, Siril Veiåker Nilsen, Ragnhild Aasen Jacobsen, Njål Johansen, Stein Gramstad, Jonas M. Otneim og Hans Olav Brenner på vei inn i studio.

Foto: Anna Jakobsen / NRK

Da de seks utvalgte jurymedlemmene dro inn til NRK-studio på Marienlyst i Oslo, hadde de aldri møttes før.

Var uenige om mye, men ikke om vinneren

Ikke sjelden blir både juryen og lytterne overrasket over hvilken vei diskusjonen tar og hvilken bok som ender med å vinne til slutt.

Årets seks nominerte: Bestselgerforfatter og nobelkandidat nominert til NRK-pris

Etter flere lange diskusjoner og omstemminger på vei til avgjørelsen ble det klart at man hadde en klar vinner; Matias Faldbakkens «Vi er fem» hadde berørt alle i juryen på forskjellige vis.

Noen i juryen opplevde at den handlet om kunstig intelligens, en annen trakk sammenligninger med skapelsesberetninger gjennom historien. Andre leste boka som et spennende eventyr. Samtlige mener at det er en bok man kan ha glede av å lese flere ganger.

«Vi er fem» er også nominert til Kritikerprisen som deles ut i mars.

P2s jury har talt, den beste norske romanen fra 2019 er kåret. Deichmanns nye hovedbibliotek i Bjørvika er rammen rundt prisutdeling og vinnerintervju. Og Radioteateret har dramatisert utdrag fra vinnerboken, skuespillere skal opptre live.
Programleder: Hans Olav Brenner. Norsk litteraturprogram (2020)

P2s jury har talt, den beste norske romanen fra 2019 er kåret. Se sendingen fra utdelingen her:

Mer om Faldbakken:

Kulturstrøm

 • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

  Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

  I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

  – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

  34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

  Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

  Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

 • Netflix fortsetter satsningen i Norge i 2024

  Siden 2019 har Netflix hatt filmen «Troll», som ble strømmetjenestens mest sette ikke-engelske-film.

  I 2024 venter flere produksjoner som blant annet filmene «Lakseøya» og «Midtsommarnatt». Filmen «Snøsøsteren», basert på boken med samme navn, samt dramaserien «La Palma» er også ventet.