NRK Meny
Normal

Ozzy Osbourne - Black Rain

Stemmen til Ozzy er inntakt, men musikken er ufarlig og lite spennende.

Ozzy Osbournes plate Black Rain
Foto: Platecover

”Not Going Away” åpner norgesaktuelle Ozzy Osbournes nye plate ”Black Rain” som slippes denne uken. Dette er realitykjendisen og heavyrockstjernens første album med ny musikk på seks år.

 Åpner ganske bra

For mange unge og gamle rockfans er det en begivenhet når Ozzy Osbourne slipper ny musikk, for han er tross alt heavyrockens kanskje mest profilerte og skoledannende sangere. Etter noen år som realitykjendis fra TV-serien The Osbournes, er tida nå inne for å markere seg som rock’n roll mørkemann igjen. Nye ”Black Rain” åpner ganske bra med to spor om stayerevnen til den nå snart 60 år gamle rockeren fra Birmingham.

 

Ozzy på Roskilde 2005

Ozzy Osbourne spiller på Lerkendal Stadion i Trondheim fredag 8. juni og i Oslo Spektrum søndag 10. juni. Her under sin konsert på Roskilde i 2005.

Foto: Scanpix / Scanpix

Vel glatt og pen

Med ”Not going away” og ”I don’t wanna stop” skjønner vi at det finnes litt rock’n roll igjen i Ozzy. Og “I don’t wanna stop” har et refreng som kommer til å funke som et allsang-høydepunkt på turnéen han legger ut på nå. De tre-fire beste sporene på ”Black Rain” er en Ozzy i brukbar form, men en farlig og mørkere snert savnes. Dette blir nesten metal for de yngste, og platen er gjennomgående vel glatt og pent produsert. Men det finnes nok tyngde og treffende riff her og der til at merkevaren Ozzy Osbourne kommer til å holdes ved like, nå som han ikke har en TV-serie å lene seg på.

Dau samfunnskritikk

Heavyballadene må med. ”Lay your world on me” og ”Here for you” forteller at lite har skjedd siden 1980-tallet i den mest etablerte og kommersielle delen av heavy metal. Bunnivået på ”Black Rain” inntreffer med den katastofale The Almighty Dollar”, en dau og særdeles lite troverdig kritikk av overforbruk, grådighet og kapitalismen som destruktiv kraft.

Urstemme i metal

Det er fint lite igjen av den kontroversielle mørkemannen Ozzy Osbourne som var mange foreldres skrekk på 1970- og 80-tallet. I dag er det kanskje ikke så viktig hvor innovativ og kraftfull Ozzys nye musikk er, for det det egentlig handler om, er stemmen hans. Som en essensiell del av lydbildet til tidlig Black Sabbath og en av urstemmene i metalmusikken, er det hans særegne trange og nasale og ganske så perfekte heavyvokal som fremdeles tiltrekker fans av tung rock. Og til å være en godt voksen mann som har påført seg selv atskillig slitasje gjennom årene, synes jeg i hvert fall at stemmebåndene hans holder seg bra.

Ozzy Osbourne spiller på Lerkendal Stadion i Trondheim fredag 8. juni og i Oslo Spektrum søndag 10. juni.