Hopp til innhold

Orientalisten

Den amerikanske jorunalisten Tom Reiss har fulgt i den mystiske Kurban Saids fotspor , og skrevet en medrivende historie om Europa og Orienten i første del av forrige århundre. 

Tom Reiss: Orientalisten. Gyldendal 2007.

Tom Reiss' roman 'Orientalisten' er en biografi og en detektivhistorie. Det er fortellingen om Aserbajdsjans store forfatter, Kurban Said, som viste seg å være en helt annen enn den han ga seg ut for.

Foto: Gyldendal forlag

Under et opphold i Aserbajdsjan på 1990-tallet ble Reiss gjort oppmerksom på landets store sønn, forfatteren Kurban Said. Han var mannen bak landets "nasjonalroman", "Ali og Nino", en kjærlighetshistorie mellom en muslimsk gutt og en kristen jente. Men hvem var Kurban Said? Da Reiss begynte å nøste i trådene, fant han ut at forfatteren slett ikke var en muslimsk prins, slik han likte å fremstille seg selv, men en jødisk rikmannssønn. Historien om orientalisten Lev Nussimbaum, med psevdonymene Kurban Said og Essad Bey er nesten for utrolig til å være sann.

Tom Reiss: "Orientalisten"

Tom Reiss: 'Orientalisten', oversatt av Stian Omland. Gyldendal 2007

Foto: Gyldendal

På flukt fra revolusjonen

Lev Nussimbaum ble født i 1905 i Baku, byen som strømmet av olje og var et slags Klondyke for kapitalsterke invesorer fra hele verden på begynnelsen av 1900-tallet.Faren var oljemillionær. Moren, som i likhet med faren var av jødisk herkomst, hadde revolusjonær bakgrunn og tok sitt eget liv da Lev bare var guttungen.

Da revolusjonen brøt ut i Russland i 1917, kom bolsjevikene også til Baku. Far og sønn Nussimbaum måtte flykte, og Lev har selv senere beskrevet den eventyrlige ferden mot Persia, tidvis i en kamelkaravane gjennom ørkenen, tidvis som viljeløse fanger hos en lokal, sverdsvingende bandeleder. Avskyen for revolusjonens grufulle voldsbruk fikk Lev - ironisk nok - til å nærme seg fascismen da han på 1930-tallet hadde slått seg opp som verdensberømt forfatter i Berlin. Her har vi altså en jødisk gutt, som fascineres av Orienten, lærer seg arabisk og tyrkisk, omvender seg til islam og skriver kritiker-roste biografier både om Muhammed, Stalin og Lenin under forfatter-identiteten Essad Bey.

I tillegg skrev han altså under navnet Kurban Said romanen "Ali og Nino", en bok som nylig er oversatt til norsk.

Mystisk og fascinerende

Det er en sjelden livshistorie Tom Reiss legger frem. Han viser oss hele tiden sitt eget møysommelige detektivarbeid; han beskriver møter med kilder både i Kaukasus, Europa og USA, eldgamle mennesker som kan huske den snåle posøren Essad Bey.

"Jakten på mysteriet Lev Nussimbaum førte meg også inn i en skyggeverden befolket av flyktninger og statsløse mennesker, et resultat av Den russiske revolusjon og Første verdenskrig - og begivenhetene i Tyskland som la grunnlaget for nazismen og Andre verdenskrig. Lev var i bunn og grunn fanget mellom to revolusjoner, i Russland og Tyskland, selv om sistnevnte kalte seg selv noe ganske annet. Hele riker skulle i løpet av noen få år forsvinne sporløst, og mange mennesker kom ikke til å overleve eller, som Lev, egentlig aldri slutte å rømme for livet." (s.21)

Solid historieskriving

Journalisten og historikeren Tom Reiss benytter anledningen til å skrive en grundig historiebok om den hysteriske ekstremismens tid i Europa og Russland på begynnelsen av 1900-tallet. Det er ikke måte på hvor mange grupperinger, fraksjoner, sekter og foreninger som nevnes. Dette er spennende lesning, og ikke minst lærerikt, men jeg synes Reiss i blant mister sin hovedperson av syne der han graver seg ned i ordrike utlegninger om tysk politikk på 1920-tallet.

"Orientalisten" bør leses sakte. Med et atlas ved siden kan man følge Lev Nussimbaums spor fra Baku til Persia, fra Konstantinopel til Paris og Berlin, til endestasjonen Nord-Italia via New York og Wien.

Dessverre inneholder boken litt for mange trykkfeil til at jeg som leser føler meg helt komfortabel. Bortsett fra det:

"Orientalisten" er en historie som gjør deg klokere.

 

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.