Hopp til innhold

Oppdagingstur i Måltidets Hus

Visste du at kokt laks kan lukta som varme, våte ullklede?

Måltidets Hus

Godt selskap er viktig på tur. Difor tok eg med meg blide Toril frå Bryne til Måltidets Hus.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Måltidets Hus i Stavanger eit nasjonalt forskingssenter som er bygd på dei fire kunnskapane fra gastronomi og vitenskap, til industri og lidenskap. Norge Rundt tok turen for å læra meir om kva som ligg bak eit godt måltid.

- Det viktigaste er interessa

Første stopp gjer me hos kokk Ørjan Johannessen hos Gastronomisk Institutt. Gastronomi er læra om fin kokkekunst. Men ifølgje kokken kan alle bli ein gastronom, så lenge dei har ei stor interesse for mat. Og det er jo i grunn den felles interessa heile huset er bygd på fortel Johannessen.

Medan han laga til eit betre laksemåltid, tok me turen i resten av Måltidets Hus.

Ikkje berre vinkjennarar

Smakspanel Måltidets Hus

No skal me smaka laks saman med ekspertane i smakspanelet.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Hos vitenskapen får me prøva oss i eit smakspanel. Der sit de menneske med trente ganer og naser som lett kjenner om laksen til dømes luktar kokte ullklede, eller nyslått gras.

Ei av kjennarane, Laila Budal, fortel at det ligg arbeid bak.

- Tenk deg at du opnar vaskemaskina etter ein vask på høg temperatur, då kjenner ein nærast ei lukt av kokte ullklede. Den lukta kan me kjenne igjen når me luktar på til dømes laks.

Budal seier det er eit spennende arbeid, men at dei også møter på utfordringar.

- For å testa haldbarheita på ei matvare må me nokre gonger smaka på gamal mat, nærast forderva. Så det har hendt at nokre har måtta kasta opp i testlokalet, humrar Budal.

Industri og oppskalering

Me går vidare til industri.

- Her arbeidar me med å oppskalera maten slik at den blir tilgjengeleg for folk flest, seier Gro Kleiberg frå Nofima.

Det er annleis å laga mat til tusenar, enn på eit forsøkskjøkken. Korleis skal ein på best muleg måte ta vare på maten til den kjem ut i butikkane eller til restaurantar? Her vil dei utvikla industri som skal møta ønskjer og behov hos folk og bransje.

Og ikkje minst lidenskap

Sanserom i Måltidets hus

Toril sat ikkje godt på kne.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Har du høyrt om sanserom? Det hadde ikkje me før me kom til Måltidets hus. Her fekk me leika oss med mat i ulike omgivnader. I fira rom som er like i storleik, men innreda i heilt ulik stil. Eit japansk, eit med Chesterfield-møblar, eit romantisk med rødt lys, og til sist eit med svart-kvit kontrast.

Kor mykje har omgivnadane å seie for korleis maten smakar? Det skal dei forska på i desse romma. Her fekk me prøva ut eit flott laksemåltid laga til av kokk Johannessen, og fekk verkeleg oppleva lidenskapen. Og kor smaka laksen best? Det får du svar på i Norge Rundt førstkommande fredag.

Velbekomme!

Sanserom

I 'det raude rommet' sat me begge godt.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Kulturstrøm

  • Ingen nordmenn har klart det etter dem

    Lørdag 19.oktober 1985 ringte telefonen i leiligheten der Morten, Magne og Pål bodde i London. Det var med beskjeden om at låta deres Take On Me hadde nådd 1.plass på den amerikanske Billboard Hot 100-lista. Nå hadde a-ha den singelen som var mest spilt på radioer og mest kjøpt av folk i hele USA. Etter det har ingen nordmenn hatt musikk på toppen av den listen!

    -Vi startet på toppen sier Magne Furuholmen i intervjuet du kan høre i Musikklivet, og denne endret alt.

    Take On Me startet som "The Juicy Fruit Song", med bare melodien og riffet til Magne og Pål i deres første band Bridges. Mortens sang på refrenget er inpirert av Richard Strauss «Also sprach Zarathustra». Tempoet er like raskt som en moderne technolåt. Og videoen med tegneseriesekvensen var banebrytende, og ofte etterlignet siden.

    40 år senere listes Take On Me fortsatt opp blandt popens beste låter. Riffet gjør sangen gjenkjennlig på få sekunder. Og fortsatt er det nesten umulig å synge som Morten på refrenget, som går over 2 1/2 oktav.
    - Den var ikke laget for å være noen sing-a-long, forteller Magne i Musikklivet.

    Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy
    Foto: Michael Ochs Archives / Getty Images
  • – Bare så vidt han er en artist

    Flo Rida (46) er for mange unge studenter selve lyden av barndommen deres, og torsdag kveld opptrådte han i Norge.

    Han byr på nostalgi – ikke ulikt nylig norgesaktuelle Pitbull, en annen 2010-tallshelt innen partymusikk fra Florida.

    Og nostalgi selger tydeligvis: Amerikanerens konsert på studentfestivalen Uka – Norges største kulturfestival – ble fullstendig utsolgt.

    Men var det kveldens forestilling verdt de 800 kronene som hver student punget ut med? Overhode ikke, mener NRK P3s anmelder Even Samir Kaushik.

    Flo Rida på UKA 2025 i Dødens dal, Trondheim
    Terningkast 2 Konsert

    «Minimal innsats og gigantisk gevinst»

    ANMELDELSE: Flo Rida på Uka

  • Tidligere Kiss-gitarist er død

    Familien bekrefter til Variety at Ace Frehley er død, 74 år gammel. Litt tidligere meldte TMZ at han lå i respirator etter hjerneblødning.

    Frehley fikk en hjerneblødning etter at han falt i studio for et par uker siden.

    Frehley var med å starte Kiss i 1973, sammen med Gene Simmons, Paul Stanley og Peter Criss, Bandet som er kjent for pyro, ansiktssminke og kostymer.

    Kiss fikk ordentlig suksess da de ga ut konsertalbumet Alive! i 1975. Ace Frehley forlot bandet i 1982, men ble gjenforent med bandet i en periode på midten av 90-tallet.

    Han har holdt flere solokonserter i Norge, blant annet på Rockefeller i Oslo i 2015.

    En gruppe mennesker med masker som spiller instrumenter på en scene
    Foto: PAUL WARNER / AP / NTB