Ola By Rise

Ola By Rise var gjest i Stjerneklart 23. august.

Ola By Rise
Foto: Bjørnar Hjellen / NRK

Ola By Rise ble født den 14. november 1960 i Trondheim som sønn av lærer Audhild By og ingeniør Jostein Rise. Han vokste opp på Åsvang i Trondheim sammen med foreldrene og søsknene Kjetil, Øystein og Marit. Han gikk på Åsvang barneskole, Blussuvold ungdomsskole og Strinda videregående skole.

Strindheim og Freidig

Han begynte å spille fotball for Strindheim IL og fikk tilbud om fast keeperplass på lilleguttlaget da han som hadde den skulle begynne å røyke! Etter hvert gikk han til Freidig der han var 3-4 år før han gikk til Rosenborg. Han spilte etter hvert også trommer i punkbandet ”Edge”. Han avtjente militærtjenesten i Luftforsvaret på Værnes og Gråkallen i Trondheim. Han tok utdanning i fagene psykologi, historie og norsk ved NTNU, og er med det cand.mag.

RBK-debut som 16-åring

Den 8. august 1977 debuterte han på Rosenborgs A-lag mot Start, bare 16 år og 9 måneder gammel. I 1979 ble han førstekeeper etter Arve Thunshelle, men alternerte med Anders Eggen i to år før han ble det endelige førstevalg under Nils Arne Eggen.

I 1989 prøvde han seg på en proffkarriere i Premier League i England, men han fikk ikke oppholdstillatelse og måtte reise hjem fra Southampton og ”Englene”.

I løpet av de 18 årene han spilte for RBKs A-lag, fikk han med seg 457 kamper, hvorav 346 av dem i toppserien. Det var rekord fram til Roar Strand slo ham i 2006.

53 ganger på landslagsbenken

Ola ble seriemester 7 ganger og norgesmester 4 ganger. Han kom tidlig med på landslaget, først som U21-spiller der han fikk 5 landskamper, men som A-spiller satt han oftest på benken, hele 53 ganger! Likevel fikk han også spille 25 landskamper og fikk gullklokka. Under sluttspillet i VM i fotball i USA 1994 var han med i troppen som tredjekeeper etter Erik Thorstvedt og Frode Grodås.

Journalist

I starten på fotballkarrieren jobbet han også som journalist, først i Arbeider-Avisa og etter to år i Adresseavisen i Trondheim. Da han la opp som spiller i 1995, gikk han tilbake til sin gamle jobb som journalist i Adresseavisen.

Der var han fram til 1998 da han ble ansatt som assistenttrener under Trond Sollied i Rosenborg. Denne oppgaven hadde han i 5 år, mens hovedtreneren skiftet til Nils Arne Eggen i 3 år og Åge Hareide i ett. Mens han var assistenttrener hadde han også ansvaret for å anmelde barne- og ungdomslitteratur i Adresseavisen.

Vant og ble sparket

Da Åge Hareide gikk til trenerjobben for landslaget, overtok Ola som hovedtrener for Rosenborg. Til tross for at Rosenborg både vant serien i 2004 og kvalifiserte seg til Mesterligaen, fikk Ola sparken som trener, men det hører med på en CV at han har 7 seriemesterskap og 2 norgesmesterskap for Rosenborg som assistent- og hovedtrener.

Etter trenerjobben i RBK fikk Ola jobben som leder for Her og nå-redaksjonen i NRK Radio på Tyholt. Denne jobben hadde han til han fikk permisjon i juli 2006 for å bli assistentrener under Åge Hareide på landslaget da Stig Inge Bjørnebye ble Start-trener.

Etter endt permisjonstid sa han opp jobben i NRK for å vie seg helt og holdent til assistenttrenerjobben på landslaget, nå under Egil ”Drillo” Olsen, med kontrakt til over EM-kvalifiseringen og et eventuelt EM i 2012.

Forfatter

Ola By Rise har gitt ut to bøker – ”God i mål: treningstips for små og store keepere” i 1998 og ”Dikt i garderoben” sammen med Nils Arne Eggen i 2001.

Han har fått to Kniksenpriser – i 1992 som Årets målvakt og Kniksens hederspris i 1995. Han er også kjent som en habil visesanger, blant annet med glansnummeret ”Lænsmainn i Nyork” av Gustav Lorentzen.

Ola har vært gift med billedkunstneren Grethe By Rise i 27 år, og med henne har han tre barn,Mari på 26, Erlend på 23 og Dorthe på 17 år.

Grethe og Ola bor på Angelltrøa i Trondheim og har hytte på Fosen.

Kulturstrøm