Nye saker mot fildelere

"Piratjeger" Espen Tøndel intensiverer kampen mot ulovlig fildeling.

Ipod
Foto: JACQUES BRINON / AP

 

Les mer: - Det bor en pirat i oss alle

Alt om: Les mer om nedlasting og fildeling!

I et intervju med IT-avisen lover advokat Espen Tøndel at det vil komme nye, store rettsaker mot norske fildelere:

Jon Lech Johansen, også kjent som DVD-Jon

FRIKJENT: Advokat Tøndel har flere lignende saker bak seg. Mest kjent er nok saken mot Jon Lech Johansen, også kjent som DVD-Jon.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Vi har fire saker nå hvor vi har solid dokumentasjon fra innsiden på lukkede, store miljøer i Norge. Det er snakk om store volum, og vi har veldig gode beviser. Vi har anmeldt de som organiserer det, og så får vi se hvordan det blir håndtert. Da er jo ballen ute av våre hender.

Profilert piratjeger

Tøndel og hans advokatfirma Simonsen har i flere år arbeidet med høyt profilerte rettsaker på vegne av film- og musikkindustrien. 

I 2002 anmeldte han Jon ”DVD-Jon” Lech Johansen for brudd på kopisperrer på DVD-er. Rettsaken endte med frifinnelse. I fjor vant han derimot rettsaken mot en mann fra Fredrikstad som la ut filmen ”Pitbullterje” for fildeling. Mannen ble idømt 50 000 kroner i bot.

Tidligere i år ble også en 16-åring fra Stavanger tiltalt for lignende aktivitet. Ifølge Tøndell risikerer foreldrene å måtte betale et sekssifret erstatningsbeløp.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP