Hopp til innhold

Ny studie: Høy musikk på restaurant kan gjøre at du velger usunn mat

Hvor høy musikken er når du er på restaurant påvirker matvalget ditt, viser en ny studie. – Jeg tror absolutt det kan ha noe å si, sier restaurantsjef.

Spiser hamburger

Musikk kan trolig innvirke på hva slags mat du kjøper på restaurant, viser ny forskning. Dette er et illustrasjonsbilde.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Du sitter på en kafe og ser iherdig på menyen. Skal jeg ta salat eller baconburger med pommes frites? Cola eller vann?

Hvis bakgrunnsmusikken er høy, er det større sjanse for at du går for både burger og cola, ifølge den nye studien.

Dipayan Biswas, professor i markedsføring ved University of South Florida, gjennomførte studien på en kafe i Stockholm, sammen med Kaisa Lund ved Linnæus Universitet i Sverige og Courtney Szocs ved Portland State University. Det var Washington Post som først omtalte saken.

På kafeen spilte de variert musikk om og om igjen. De byttet på å holde lydnivået mellom 55 desibel og 70 desibel. Forsøket gikk over to dager. Når musikken var høyere fant forskerne at 20 prosent flere av kundene kjøpte usunn mat, sammenlignet med dem som spiste når det var lavere, roligere musikk på høyttalerne.

Ifølge studien er lav, rolig musikk avslappende, mens høyere musikk gjør deg mer giret. «Volum påvirker hjerterytme og opphisselse direkte», heter det i studien. Derfor påvirker det også hva du vil spise, ifølge studien.

– Det tror jeg absolutt

Dette er en fersk studie, men likevel forsterker den kanskje noe restauranteiere allerede tenker over.

Å skape stemning med riktig musikk er viktig, mener restaurantsjef i Smalhans i Oslo, Paulo Araya.

– Det er veldig mange som jobber med en helhetlig pakke, og hvordan restauranten skal fremstå. Og musikk er jo en del av det. Mange velger å bare spille en type musikk for å profilere seg som et kult sted, eller et «high-end» sted, mens andre velger å ikke ha musikk i det hele tatt.

På Smalhans bytter de musikksjanger mellom lunsj og middagstider. På kvelden spiller de roligere musikk.

Paulo Araya

Restaurantsjef i Smalhans i Oslo, Paulo Araya, tror musikk kan ha mye å si når man går på restaurant.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

Men studien viser at musikk påvirker om man kjøper sunn eller usunn mat. Tror du det kan ha en effekt slik studien viser?

– Ja, hvis du går inn et sted med høy musikk er det jo feststemning, og da blir det fort fastfood og kanskje mer øl, fordi det skal gå raskere på en måte. Du skal spise fort, det er ikke mat du skal nyte. Så kanskje musikktempoet påvirker underbevisstheten, avslutter han.

Kulturstrøm

  • – Bare så vidt han er en artist

    Flo Rida (46) er for mange unge studenter selve lyden av barndommen deres, og torsdag kveld opptrådte han i Norge.

    Han byr på nostalgi – ikke ulikt nylig norgesaktuelle Pitbull, en annen 2010-tallshelt innen partymusikk fra Florida.

    Og nostalgi selger tydeligvis: Amerikanerens konsert på studentfestivalen Uka – Norges største kulturfestival – ble fullstendig utsolgt.

    Men var det kveldens forestilling verdt de 800 kronene som hver student punget ut med? Overhode ikke, mener NRK P3s anmelder Even Samir Kaushik.

    Flo Rida på UKA 2025 i Dødens dal, Trondheim
    Terningkast 2 Konsert

    «Minimal innsats og gigantisk gevinst»

    ANMELDELSE: Flo Rida på Uka

  • Tidligere Kiss-gitarist er død

    Familien bekrefter til Variety at Ace Frehley er død, 74 år gammel. Litt tidligere meldte TMZ at han lå i respirator etter hjerneblødning.

    Frehley fikk en hjerneblødning etter at han falt i studio for et par uker siden.

    Frehley var med å starte Kiss i 1973, sammen med Gene Simmons, Paul Stanley og Peter Criss, Bandet som er kjent for pyro, ansiktssminke og kostymer.

    Kiss fikk ordentlig suksess da de ga ut konsertalbumet Alive! i 1975. Ace Frehley forlot bandet i 1982, men ble gjenforent med bandet i en periode på midten av 90-tallet.

    Han har holdt flere solokonserter i Norge, blant annet på Rockefeller i Oslo i 2015.

    En gruppe mennesker med masker som spiller instrumenter på en scene
    Foto: PAUL WARNER / AP / NTB
  • – Meir nedtona, meir angst

    Kor roleg, tilslørt og plaga kan popmusikk eigentleg verte før han vert berre nedstemt og trist?

    På «How Did I Wind Up Here?» tøyar Spellemannprisen-vinnande Jouska (30) grensene for kor mykje skjør angst sjangeren toler, og lagar eit nydeleg album i prosessen, skriv NRK P3s kritikar Sofie Martesdatter Granberg.

    Albumet blir gitt ut 17. oktober.

    en person som sitter på gulvet ved siden av en gitar
    Terningkast 5 Musikk

    «Kor plaga kan popmusikk eigentleg verte før han vert berre trist?»

    ANMELDELSE: «How Did I Wind Up Here?» av Jouska