Ny studie: Høy musikk på restaurant kan gjøre at du velger usunn mat

Hvor høy musikken er når du er på restaurant påvirker matvalget ditt, viser en ny studie. – Jeg tror absolutt det kan ha noe å si, sier restaurantsjef.

Spiser hamburger

Musikk kan trolig innvirke på hva slags mat du kjøper på restaurant, viser ny forskning. Dette er et illustrasjonsbilde.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Du sitter på en kafe og ser iherdig på menyen. Skal jeg ta salat eller baconburger med pommes frites? Cola eller vann?

Hvis bakgrunnsmusikken er høy, er det større sjanse for at du går for både burger og cola, ifølge den nye studien.

Dipayan Biswas, professor i markedsføring ved University of South Florida, gjennomførte studien på en kafe i Stockholm, sammen med Kaisa Lund ved Linnæus Universitet i Sverige og Courtney Szocs ved Portland State University. Det var Washington Post som først omtalte saken.

På kafeen spilte de variert musikk om og om igjen. De byttet på å holde lydnivået mellom 55 desibel og 70 desibel. Forsøket gikk over to dager. Når musikken var høyere fant forskerne at 20 prosent flere av kundene kjøpte usunn mat, sammenlignet med dem som spiste når det var lavere, roligere musikk på høyttalerne.

Ifølge studien er lav, rolig musikk avslappende, mens høyere musikk gjør deg mer giret. «Volum påvirker hjerterytme og opphisselse direkte», heter det i studien. Derfor påvirker det også hva du vil spise, ifølge studien.

– Det tror jeg absolutt

Dette er en fersk studie, men likevel forsterker den kanskje noe restauranteiere allerede tenker over.

Å skape stemning med riktig musikk er viktig, mener restaurantsjef i Smalhans i Oslo, Paulo Araya.

– Det er veldig mange som jobber med en helhetlig pakke, og hvordan restauranten skal fremstå. Og musikk er jo en del av det. Mange velger å bare spille en type musikk for å profilere seg som et kult sted, eller et «high-end» sted, mens andre velger å ikke ha musikk i det hele tatt.

På Smalhans bytter de musikksjanger mellom lunsj og middagstider. På kvelden spiller de roligere musikk.

Paulo Araya

Restaurantsjef i Smalhans i Oslo, Paulo Araya, tror musikk kan ha mye å si når man går på restaurant.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

Men studien viser at musikk påvirker om man kjøper sunn eller usunn mat. Tror du det kan ha en effekt slik studien viser?

– Ja, hvis du går inn et sted med høy musikk er det jo feststemning, og da blir det fort fastfood og kanskje mer øl, fordi det skal gå raskere på en måte. Du skal spise fort, det er ikke mat du skal nyte. Så kanskje musikktempoet påvirker underbevisstheten, avslutter han.

Kulturstrøm

 • Jazzgitarist Eivind Aarset tildelt Buddy-prisen

  Buddy-prisen er norsk jazz’ høyeste utmerkelse. «Han har i høy grad bidratt til at jazzen som kunstform har utviklet seg i sin egen samtid», sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse.

  Magasinet Jazztime hadde Aarset på sin topp30-liste over verdens beste jazzalbum 2021, for «Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey»

  Hør Aarset snakke om albumet i Jazzklubben på NRK P2

  Aarset startet med å bli inspirert av Jimi Hendrix og Miles Davis, og har selv spilt med stjerner som David Sylvain ,Sly & Robbie, Anne Grete Preus, Nils Petter Molvær, Arve Henriksen og Jan Bang.

  Gitarist Eivind Aarset tildelt Buddy-prisen 2021
  Foto: Nabeeh Samaan
 • «Baby Shark» med historisk YouTube-milepæl

  Det koreanske barne-TV-innslaget med en sang om haier, er første YouTube-video med over 10 milliarder visninger, ifølge GuinnesWorldRecords.

  Videoen dukket opp i 2016 og ble kjapt en internasjonal hit – og landeplage for småbarnsforeldre.