Hopp til innhold

Filmer djevelutdrivelse i ny norsk dokumentar

En ung kvinne skriker hysterisk, mens en prest siterer bibelen i et siste forsøk på å drive djevelen ut av henne. Det høres ut som en skrekkfilm, men scenen er tatt fra en norsk dokumentar om demonutdrivelse, og gir et unikt innblikk i det katolske ritualet.

Det handler om engler og demoner, Gud mot Satan, djevelutdrivelse og muligens alternative former for psykiatri.

Ikke overraskende har den norske dokumentarfilmen «Eksorsisten i det 21. århundret» blitt viet en sjokkerende interesse fra hele verden, og det før den en gang har hatt premiere.

– Jeg hadde aldri forestilt meg denne interessen, sier regissør Fredrik Horn Akselsen til NRK.no.

Jose Antonio Fortea under en "Liberation mass" i Colombia

Jose Antonio Fortea under en 'Liberation mass' i Colombia.

Foto: Gammaglimt.no

The Daily Mail og Huffington Post er bare to av mange utenlandske aviser som har omtalt dokumentaren.

Filmer djevelutdrivelse

I filmen følger vi den spanske, katolske presten José Antonio Fortea. Han er en av få eksorsister i verden med godkjenning fra Vatikanet i Roma. Han reiser rundt i verden for å bekjempe djevelen hos de som føler behovet. Filmen gir et unikt innblikk i det katolske ritualet.

– Dette er den første dokumentaren jeg vet av, som faktisk filmer djevelutdrivelse, sier Akselsen.

Filming av ritualet i Lima, Peru

Filming av ritualet i Lima, Peru.

Foto: gammaglimt.no

José Antonio Fortea tar doktorgrad i Demonologi - læren om demoner - i Vatikanet i Roma, for å kunne dele sin kunnskap med resten av verden. Samtidig turnerer han rundt i verden med en enorm tilhengerskare, for å bekjempe demoner der det trengs.

Fortea kan kun utføre eksorsisme innenfor sitt bispedømme i Spania, selve utdrivelsen er det eksorsister i de aktuelle landene som utfører.

Kulturstrøm

 • Zelenskyj talte til Cannes-festivalen

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte via video til filmfestivalen i Cannes, som opna tysdag.

  – Til slutt vil hatet forsvinne, og diktatorane vil døy, sa han i den overraskande talen under opninga av den 75. filmfestivalen i Palais des Festivals i Cannes.

  I talen refererte han til makta av filmen under andre verdskrig, og han nemnde spesifikt Charlie Chaplins film «Diktatoren», som gjorde narr av nazileiaren Adolf Hitler.

  – Vi treng ein ny Chaplin i dag for å bevise at filmen ikkje har mista stemma si, sa han i talen, som han fekk ståande applaus for.

  Krigen i Ukraina blir eit dominerande tema på festivalen, og ein dag er reservert for ukrainske filmskaparar. Dokumentarfilmen «Mariupolis 2» av den litauiske filmskaparen Mantas Kvedaravicius som vart drepe av russiske styrkar i april, blir vist spesielt. (NTB)

  Volodymyr Zelenskyj taler til filmfestivalen i Cannes 17. mai 2022
  Foto: Vianney Le Caer / AP
 • Cezinando dømmes til samfunnsstraff

  Mandag møtte artist Kristoffer Cezinando Karlsen i Oslo tingrett i en såkalt tilståelsessak.

  Rapperen ble dømt til 120 timers samfunnsstraff etter møbel-tyverier.

  26-åringen er siktet for fem tyverier av møbler verdt rundt 380.000 kroner. Flere av møblene er levert tilbake, ifølge forsvarer Mette Yvonne Larsen.