NRK Meny
Normal

Filmer djevelutdrivelse i ny norsk dokumentar

En ung kvinne skriker hysterisk, mens en prest siterer bibelen i et siste forsøk på å drive djevelen ut av henne. Det høres ut som en skrekkfilm, men scenen er tatt fra en norsk dokumentar om demonutdrivelse, og gir et unikt innblikk i det katolske ritualet.

Det handler om engler og demoner, Gud mot Satan, djevelutdrivelse og muligens alternative former for psykiatri.

Ikke overraskende har den norske dokumentarfilmen «Eksorsisten i det 21. århundret» blitt viet en sjokkerende interesse fra hele verden, og det før den en gang har hatt premiere.

– Jeg hadde aldri forestilt meg denne interessen, sier regissør Fredrik Horn Akselsen til NRK.no.

Jose Antonio Fortea under en "Liberation mass" i Colombia

Jose Antonio Fortea under en 'Liberation mass' i Colombia.

Foto: Gammaglimt.no

The Daily Mail og Huffington Post er bare to av mange utenlandske aviser som har omtalt dokumentaren.

Filmer djevelutdrivelse

I filmen følger vi den spanske, katolske presten José Antonio Fortea. Han er en av få eksorsister i verden med godkjenning fra Vatikanet i Roma. Han reiser rundt i verden for å bekjempe djevelen hos de som føler behovet. Filmen gir et unikt innblikk i det katolske ritualet.

– Dette er den første dokumentaren jeg vet av, som faktisk filmer djevelutdrivelse, sier Akselsen.

Filming av ritualet i Lima, Peru

Filming av ritualet i Lima, Peru.

Foto: gammaglimt.no

José Antonio Fortea tar doktorgrad i Demonologi - læren om demoner - i Vatikanet i Roma, for å kunne dele sin kunnskap med resten av verden. Samtidig turnerer han rundt i verden med en enorm tilhengerskare, for å bekjempe demoner der det trengs.

Fortea kan kun utføre eksorsisme innenfor sitt bispedømme i Spania, selve utdrivelsen er det eksorsister i de aktuelle landene som utfører.

Kulturstrøm

 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK
 • Slik vil dei styrke Astruptunet

  Etterkomarar av kunstnaren Nikolai Astrup, søstrene Kari og Elisabeth Astrup, vil gje delar av garden sin i gåve til Jølster kommune, det skriv Firda Tidend. Dei to søstrene eig eit lite småbruk som er skilt ut frå resten av Astruptunet, der det i dag er museum. Søstrene vil no gi både litt innmark, og ein god del utmark til kommunen. Dei håpar at det kan vere med på å styrke Astruptunet. Jølster-ordførar Oddmund Klakegg seier gåva betyr svært mykje for kommunen.

  Astruptunet
  Foto: Merete Husmo Høidal / NRK