Filmer djevelutdrivelse i ny norsk dokumentar

En ung kvinne skriker hysterisk, mens en prest siterer bibelen i et siste forsøk på å drive djevelen ut av henne. Det høres ut som en skrekkfilm, men scenen er tatt fra en norsk dokumentar om demonutdrivelse, og gir et unikt innblikk i det katolske ritualet.

Det handler om engler og demoner, Gud mot Satan, djevelutdrivelse og muligens alternative former for psykiatri.

Ikke overraskende har den norske dokumentarfilmen «Eksorsisten i det 21. århundret» blitt viet en sjokkerende interesse fra hele verden, og det før den en gang har hatt premiere.

– Jeg hadde aldri forestilt meg denne interessen, sier regissør Fredrik Horn Akselsen til NRK.no.

Jose Antonio Fortea under en "Liberation mass" i Colombia

Jose Antonio Fortea under en 'Liberation mass' i Colombia.

Foto: Gammaglimt.no

The Daily Mail og Huffington Post er bare to av mange utenlandske aviser som har omtalt dokumentaren.

Filmer djevelutdrivelse

I filmen følger vi den spanske, katolske presten José Antonio Fortea. Han er en av få eksorsister i verden med godkjenning fra Vatikanet i Roma. Han reiser rundt i verden for å bekjempe djevelen hos de som føler behovet. Filmen gir et unikt innblikk i det katolske ritualet.

– Dette er den første dokumentaren jeg vet av, som faktisk filmer djevelutdrivelse, sier Akselsen.

Filming av ritualet i Lima, Peru

Filming av ritualet i Lima, Peru.

Foto: gammaglimt.no

José Antonio Fortea tar doktorgrad i Demonologi - læren om demoner - i Vatikanet i Roma, for å kunne dele sin kunnskap med resten av verden. Samtidig turnerer han rundt i verden med en enorm tilhengerskare, for å bekjempe demoner der det trengs.

Fortea kan kun utføre eksorsisme innenfor sitt bispedømme i Spania, selve utdrivelsen er det eksorsister i de aktuelle landene som utfører.

Kulturstrøm

 • Bokgaver til prinsessen

  Bøker var en del av gavene prinsesse Ingrid Alexandra mottok på 18-års dagen sin. Regjeringen ga den kommende dronningen tre bøker om norsk historie og kvinnehistorie som kan bli nyttig: «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» av Hege Duckert, «Landet mot nord» av Mona Ringvej og «Eufemia – Oslos middelalder-dronning» av Bjørn Bandlien (red.).

  Norsk bokbransje hadde også slått seg sammen om en større bokgave med nye prisbelønte titler innen norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa, både for voksne og ungdom.

  Blant disse var «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, «En frivillig død» av Steffen Kverneland, «1984» av George Orwell, «Keeperen og havet» av Maria Parr, og «Arvingen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, en ungdomsbok hvis handling er delvis lagt til det norske kongehuset.

  Bøker fra bok-Norges gave til prinsessen: !984 av George Orwell, Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud, Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Draumar betyr ingenting av Ane Barmen, Keeperen og havet av Maria Parr, Livet av Lisa Aisato, På vei mot toppen av Angie Thomas og Gulosten av Kristian Krogh-Sørensen
 • Coverband stoppes av ABBA

  Det britiske coverbandet Abba Mania må bytte navn, melder Billboard.

  De svenske ABBA-medlemmene saksøkte i fjor coverbandet ettersom de mente gruppa «parasittisk og ondsinnet» fikk fansen til å tro at ABBA på en eller annen måte hadde gitt sin godkjenning til gruppen.

  Men nå har partene kommet til enighet – og coverbandet skal ikke lenger bruke navnet Abba Mania.

  ABBA gjorde comeback i fjor med albumet Voyage», gruppas første på 40 år. Abba Mania har turnert verden rundt med hyllestkonserter i mer enn 20 år.