Hopp til innhold

NRK har ikke faktasjekket Atlantic Crossing selv

NRK og skaperne av Atlantic Crossing har fått sterk kritikk for endring av historiske hendelser i TV-serien. Nå viser det seg at NRK ikke har tatt en selvstendig faktasjekk.

Direktesendt debattprogram med programleder Fredrik Solvang.

SE DEBATTEN DIREKTE: Hva var Märthas rolle under krigen? Hvilket ansvar har NRK her? Se Debatten fra kl 21.20 i kveld.

– Serieskaperne har tydeligvis lurt NRK trill rundt. NRKs forbrytelse er å gå god for Atlantic Crossing som en faktabasert serie, sier forfatter Tor Bomann-Larsen under kveldens debatt.

Debatten om hvor fritt serieskapere kan diktere rundt historiske hendelser fortsetter.

– Hver eneste episode av Atlantic Crossing introduseres med en plakat hvor det står «inspirert av sanne hendelser.» Du kan ikke lukke ørene for ordet «inspirert», svarer serieskaper, Alexander Eik.

NRK-serien Atlantic Crossing har fått stor oppmerksomhet for skildringen av historiske hendelser. Nå har det kommet frem at NRK ikke har foretatt en selvstendig faktasjekk.

Spørsmålet om dramasjef i NRK, Ivar Køhn, har oversikt over hva som er fakta og fiksjon i serien ble stilt av programleder Fredrik Solvang.

– Vi betrakter denne serien som ren fiksjon, svarte Køhn.

– Ikke ansatt noen som kontrollerer sannheter

Til NRK utdyper Køhn at NRK ikke pleier å faktasjekke med egne historikere på dramaserier.

– NRK har ikke koblet inn selvstendige historikere, det er heller ikke noe vi pleier å gjøre til vanlig på dramaserier, sier dramasjef i NRK, Ivar Køhn til NRK og fortsetter:

– Vi har ikke ansatt noen som kontrollerer sannheter, vi har heller aldri påstått at det er helt historisk korrekt.

Det er spesielt rollen til kronprinsesse Märtha under krigen som har blitt kritisert. Fremstillingen av den norske kronprinsessen som overtalte president Roosevelt til å gå inn på alliert side under andre verdenskrig har fått flere til å reagere.

Ivar Køhn, programredaktør i NRK

Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, sier det ikke er vanlig at NRK kobler inn selvstendige historikere.

Foto: Ole Kaland / NRK

Det er manusforfatterne i serien som selv har gjennom research snakket med historikere.

– Det må være en aksept for at det er fiksjonelle grep i historiske dramaserier. Slik som de fleste andre dramaserier vi ser på TV, sier Køhn.

Kunne du ønske at serieskaperne la mer vekt på at serien er fiksjon?

– Vi ser først og fremst på dem som dramatikere, som har gjort en grundig research. Den historiske diskusjonen må gjerne foregå mellom historikere. Vi ser på dette som fiksjon.

– Sjåvinistisk

Forfatter Tor Bomann-Larsen, som har skrevet biografi om Kong Haakon, har omtalt serien som «sjåvinistisk».

Manusforfatterne har i en kronikk svart med at fem år med krig må forenkles. De presiserer også at merkelappen «inspirert av sanne hendelser» viser at det er en dramatisering.

TV-serien ble i forrige uke diskutert i Kringkastingsrådet hvor flere av medlemmene sa at serieskaperne har tatt seg for store friheter.

I kveld møtes blant annet forfatter, Tor Bomann-Larsen, dramasjef i NRK, Ivar Køhn og regissør for Atlantic Crossing, Alexander Eik for å debattere kronprinsesse Märthas rolle og NRKs ansvar.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober