Hopp til innhold

– Dette er pinlig og provinsielt

NRK og skaperne av TV-serien Atlantic Crossing får kritikk i Kringkastingsrådet for å ta seg for store friheter i historiefortellingen.

Kronprinsesse Märtha (Sofia Helin) i Atlantic Crossing

Hvor avgjørende politisk rolle hadde kronprinsesse Märtha (Sofia Helin) under 2. verdenskrig? Framstillingen av dette i NRK-serien Atlantic Crossing har blitt kritisert av historikere.

Foto: Cinenord/NRK

Framstillingen av forholdet mellom kronprinsesse Märtha og president Roosevelt har blitt kritisert av flere i forbindelse med den NRK-sendte dramaserien.

Forfatter Tor Bomann-Larsen, som har skrevet biografi om Kong Haakon, har kritisert serieskaperne for å ha tuklet med historiske fakta når de har laget Atlantic Crossing. Han har omtalt serien som «sjåvinistisk» fordi serien framstiller det som om den norske kronprinsessen overtalte den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt til å gå inn på alliert side under andre verdenskrig.

– Det får da være grenser

Flere av Kringkastingsrådets medlemmer ga uttrykk for at det er forståelig å bruke dramaturgiske grep, men at man har gått for langt ved å dikte opp ting. Vebjørn Selbekk er en av dem.

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek

Vebjørn Selbekk i Kringkastingsrådet mener at NRK-serien Atlantic Crossing har krysset en grense.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Min kritikk går på behandlingen av historiske fakta, særlig rundt Märthas påståtte rolle i den historisk viktige Lend Lease Act (amerikansk politisk program som sørget for forsyninger til aksemaktenes fiender). Det er greit at man tar seg historiske friheter i fiksjonsdramaer. Men det får da være grenser, sier Selbekk.

Han er kritisk til hvordan man behandler hendelser av verdenshistorisk betydning.

– Når man tillegger Märtha en rolle som en som endret verdenshistorien, da krysser man en grense, og det er pinlig provinsielt. Märtha var bra hun, men hun var ingen Winston Churchill, sier Selbekk.

Han oppfordrer NRK til å ikke gå i skyttergravene, men heller ta kritikken inn over seg.

– Dette er viktig. Mange er opptatte av dette, og det dreier seg om vår nasjonalarv.

– Ikke overvurder seerne

Rådsmedlem Trude Drevland er mer positivt innstilt, og sier at hun har blitt klokere av serien.

– Jeg har frydet meg hvert øyeblikk. Takket være historikernes skarpe blikk og debatten har selv jeg forstått at serien er romantisert og annerledes framstilt enn det andre opplever som fakta.

Ove Vanebo mener at serien ikke er noen stor historiefaglig skandale, men han advarer mot å overvurdere at seerne klarer å skille fakta og fiksjon.

– Man skal ikke undervurdere seerne, men heller ikke overvurdere dem. Også jeg sliter med å forstå om dette er en klar fiksjonsserie eller om man mener at det meste har dekning i historiske kilder.

Kronprinsesse Märtha og kronprins Olav må flykte når Tyskland angriper Norge. Med nazistene hakk i hæl må de ta en tung avgjørelse.

TV-serien Atlantic Crossing skildrer hvordan kronprinsesse Märtha og kronprins Olav må flykte når Tyskland angriper Norge.

Tove Karoline Knutsen sier at hun elsker serien, og mener at den gjør noe som er viktig: Løfter fram Märthas politiske rolle under krigen:

– Vi vet at det var mange møter mellom henne og Roosevelt. Det kan godt hende at hun har kommet med innstendige anmodninger som har beveget presidenten rundt Lend Lease Act og andre ting. Det at hun blir løfta frem er minst like viktig som kritikken rundt at hun fikk æren for ting hun ikke gjorde, sier Tove Karoline Knutsen, som samtidig mener det er på høy tid at kvinnenes innsats under krigen blir trukket fram:

– Rekk opp hånda de som vet mye om kvinners krigsinnsats under 2. verdenskrig. Det tror jeg ikke er mange, sier hun.

Vil ikke hindre kunstnerisk frihet

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen stiller seg bak vurderingene som har blitt gjort rundt Atlantic Crossing.

– En dramaserie kan ikke vurderes ut ifra en historiesensors arbeid. Hensikten med historiske dramaer er ikke å lage en dokumentar om historiske fakta, men gjerne stimulere til debatt om hva som skjedde historisk, sier han.

Han sier at alle dramabeslutninger innebærer en stor risiko.

– Rett og slett fordi de aldri har vært produsert før. Enhver dramaserie er en nyskapning. Beslutninger gjøres under forutsetning om at de lages under kunstnerisk frihet. Jeg kan love dere at vi hadde hatt en kraftig debatt her dersom NRK i denne typen dramasatsinger skal begrense kunstnerisk frihet.

I Kringkastingsrådet møtte også serieskaper Alexander Eik og forfatter Linda May Kallestein, som har forsvart valgene sine på NRK Ytring.

– Vi har aldri hevdet at Märtha endret verdenshistoriens gang. Hver og én kan se at det ikke er sant. Det er stråmannsargumentasjon fra Tor Bomann-Larsen. Vi påvirket at hun endret norgeshistorien og jobbet for Norges sak, sier Eik.

Kringkastingsrådet er et offentlig oppnevnt organ som følger NRK tett og uttaler seg om det tilbud som tilbys publikum.

Les NRKs faktasjekker av Atlantic Crossing her.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP