NRK Meny
Normal

Norgesglasset 29.05.07

Eldre og motivasjon - Nabokrangler: Del 2 - Vår daglige Beatles: "Ain`t She Sweet" - 79-årig operasjonssykepleier - HC Hanssen kåserer - Vikeplikt for trikken - Politistrategi - Med kyrkja kom ein navnerevolusjon - Norske kommunevåpen, del 2: En sjøorm i gull

 

Hør: Norgesglasset 29.05.07

Eldre og motivasjon

Sykehjemmet kan være bra og pleierne gode,men har du en egativ innstilling, vil livet på institusjon bli vanskelig. Det mener Ådel Bergland ved Lovisenberg diakonale Høgskole, som har tatt doktorgraden på temaet "Trivsel i sykehjem". Reporter er Ann Jones.

Nabokrangler: Del 2

En krangel over hagegjerdet er alvorlig nok for di det gjelder, men kan virke komisk for utenforståande. Hans Petter Treider har samla på fargerike nabokranglar. Han forteller at der det ser ut som et fredelig og pyntelig villastrøk - der er det ofte mest krangling. Reporter er Stein S. Eide og det er et gjennhør fra 2004.

Vår daglige Beatles:

"Ain`t She Sweet"

Våren 1964 dukka det opp ei Beatles-plate på markedet som gruppa sjølv ikkje hadde råderett over. Den var blitt innspelt tre år i forvegen, i Hamburg, med orkesterlederen Bert Kaempfert som produsent. Her får du historia om "Ain't She Sweet".

79-årig operasjonssykepleier

 

Jorun Lunde Nilsen

Jorun Lunde Nilsen

Foto: Stein S Eide / NRK

Jorunn gir seg ikke i arbeidslivet. Snart 79 år gammel er hun fullt yrkesaktiv i hektisk jobb som operasjons-sykepleier ved sykehuset på Tynset. De fleste slutter i arbeidslivet når de passerer pensjonsalderen. For Jorunn Lunde Nilsen (79) er det å være i jobb en stor glede i livet. Hun tror flere eldre gjerne ville fortsatt i yrket sitt lengre om de fikk den muligheten. Hverdagen er hektisk og det skal mye energi til for å henge med. Kollegene er imponert over at det erfarne sjukepleieren klarer det.

Divisjonsdirektør Stein Tronsmoen ved Sykehuset Innlandet sier det er fint at Jorunn fortsatt jobber ved sykehuset.Hun stortrives på operasjonsstua på Sykehuset Innlandet , Tynset. Så lenge hun er frisk og hun får lov til å jobbe, vil hun fortsette.

Kåseri

HC Hanssen kåserer: "Jobbe for Bjarne"

Vikeplikt for trikken

I løpet av pinsehelgen skjedde det to alvorlige trikkeulykker i Oslo. Fredag kolliderte en bil og en trikk, en mann i førti årene ble alvorlig skadet. Søndag døde en kvinne i femtiårene etter å ha blitt påkjørt av trikken.Nesten alle har vikeplikt for trikken-uansatt om du kommer fra høyre eller venstre, er bilist, syklist eller fotgjenger. Tenk på dette når du beveger deg rundt i byen. For til og med som forgjenger skal du slippe frem trikken, før du selv går over fotgjengerfeltet.

Hvis en trikk kjører i tjue kilometer i timen, trenger den 7-10 meter for å stoppe. Kjører du bil, bør du se deg godt rundt før du svinger, eller endrer retning. Og husk, trikken kan ikke svinge unna og du har alltid vikeplikt for trikken!

Politistrategi

 

Rolf B. Wegner

Politimester Rolf B. Wegner mener politiet kan bli mer effektive.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Daglig hører vi at politiet mangler ressurser i kampen mot kriminalitet.Nå har politimester Rolf B. Wegner skrevet bok om politistrategei, om hvordan politiet gjennom systematisk tenking og planlegging kan bli mer effektive. Reporter er Sjur Sætre.

Med kyrkja kom ein navnerevolusjon

På 1500-talet hadde halvparten av alle nordmenn kristne navn. Med Kvitekrist opplevde Norge ein kulturrevolusjon, og med kyrkja som eit massemedium valde foreldre å kalle borna sine opp etter dei mange katolske helgenane, eller etter personane i bibelen. I tillegg veit ein at i dansketida gjekk mange prestar bevisst inn for å utrydde det dei meinte var hedenske, ukristelege navn. I dag har nesten kvar tredje nordmann eit navn med opphav i bibelen, men du finn ikkje mange som heiter Ulv og Orm lenger.

Norske kommunevåpen, del 2: En sjøorm i gull

Hva skal egentlig en kommune med et kommunevåpen? Reporter Agnete Daae-Qvale Holmemo har tatt seg en tur til Stjørdal kommune for å diskutere saken med ordfører Johan Arnt Elvelrum. Der møter hun en sjøorm i gull, og stjørdalinger som ikke vet hva deres egen kommune bruker som logo.

 

Hør: Norgesglasset 29.05.07

Norgesglasset NRK P1

Flere kulturnyheter