NRK Meny
Normal

Norgesglasset 07.05.07

Staurberaren - Testdukke - Vår daglige Beatles: "Drive My Car" - Verdt si vekt i gull: Slavar - Om sinne og sånn - Reservasjon mot organdonasjon - Kaffebar - Menn bør stå og tisse - REMA 1000-advokater

Hør: Norgesglasset 07.05.07

Staurberaren

Staurberaren er navnet på en ny stor biografi om tidligere statsminister Per Borten.
Han ledet den borgerlige samlingsregjeringen fra høsten 1965 til våren 1971. Da måtte han gå av etter å ha vist fortrolige dokumenter til Arne Haugestad, lederen for Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i EEC.
- Per Borten var svært sammensatt, og han er en av norsk histories største politikere, sier forfatteren av boken Staurberaren, Harald Berntsen. Ved reporter Sjur Sætre.

 

Testdukke

Dukker skal gi svar på hvorfor barn skades. Det er makabert, men nødvendig å forske på dette, sier rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo. Nå skal de i samarbeid med Sintef lage testdukker. Mange foreldre lyver om årsaken til skadene, og politiet må ofte henlegge sakene. Reporter: Ann Jones og Bjørn Vang.

Vår daglige Beatles

Ikke en dag uten en dose Beatles - nå har vi kommet frem til gruppas sjette album, "Rubber Soul". De neste tre ukene skal det handle om sangene fra denne platen, og vi starter selvsagt med åpningskuttet "Drive My Car". John Lennon hadde tilfeldigvis akkurat tatt lappen da denne sangen ble skrevet.

 
Verdt si vekt i gull:

Slavar

Tilbod og etterspørsel er to evige konstantar. Men som tidene skiftar, varierer varene me menneske traktar etter, og det som tidlegare var eksklusivt og sjeldan, er i dag å finne i kvar ein heim. Visste du at den gotiske kongen Alarik kravde eit tonn pepar i løysepengar då han beleira Roma? Eller at syltetøy berre var å finne i dei mest fornemme norske heimane på 16- og 1700-talet? Høyr kva andre varer som har vore verdt si vekt i gull i Norgesglasset.

 

Kåseri

Marianne Meløy kåserer: ”Om sinne og sånn”.

 

Reservasjon mot organdonasjon

Hvert år dør ca 30 nordmenn mens de står på venteliste for å få transplantert organ fra et annet menneske. Årsaken er at det er for få organgivere. Nå kommer et forslag om å endre reglene for at færre skal dø mens de venter: Alle som ikke har reservert seg mot det, må kunne bli organgivere dersom de dør plutselig. Det sier forslagsstilleren Bengt Eidem. Norsk Rådgivningsgruppe for organdonasjon er skeptisk til forslaget, ifølge leder Bjørn Lien

 

Kaffebar

Kaffe kan vere ren lykka. Dessutan er det sunt, hevder forståsegpåere med jevne mellomrom. Vi gikk på kaffebaren ”Det lille kaffecopagniet” i Bergen og fekk nye kaffiopplevelser, men også råd om den mer alminnelige morgenkaffen. 

 

Menn bør stå og tisse

Blipp- blopp - blipp - blopp - mange menn sliter med å bli kvitt all urinen når de tisser. Enkelte fagfolk mener at tømmingen blir bedre dersom menn sitter når de tisser. På den måten kan en unngå sykdom ved at en tømmer blæra skikkelig. Mange damer vil også synes dette er et fremskritt: Nå kan det endelig være slutt på alt sølet rundt doringen!

 

REMA 1000-advokater

Synes du det er for dyrt å gå til advokat for å få hjelp til hverdaglige rettsspørsmål? Nå starter jurister Norges første kjede av rettshjelpere. Kjeden har som mål å tilby profesjonell juridisk bistand til de som sjelden eller aldri har råd til det. Mens timeprisen hos en vanlig advokat ligger på 1325 kroner, tilbyr Webjuristene hjelp for halve timeprisen.
- Ja, det blir på en måte som et Rema 1000-konsept for juridisk hjelp, sier Vibeke Morken i Hamar, en av de ti juristene som skal tilby rettshjelp for en rimeligere penge. De ønsker å kunne gi hjelp til alle typer folk, ikke bare de mest velstående. Hun mener dette nye tilbudet styrker rettssikkerheten. De ti Webjuristene har ulike spesialområder og satser på å gi hjelp innen arbeidsrett, arv, testament, barn, skilsmisse, trygderettigheter, hus og hytte, betalingsproblemer og andre hverdagslige problemer. De fleste av juristene i kjeden holder til i Oslo-området, med to i Hamar og en i Bergen. Alle juristene har hjemmekontor og har derfor lave kostnader. De skal kunne gi hjelp på nettet, men også på telefon eller ansikt til ansikt.

 

Hør: Norgesglasset 07.05.07

 

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK