Hopp til innhold

- Rolv traff meg rett i hjertet

– Den første gang jeg så Rolv Wesenlund kastet han en snøball. Han traff meg rett i hjertet. Han var vesentlig, varm og inkluderende, sa sjømannsprest Knut Mølbach.

I en svært personlig tale sa sjømannspresten og den mangeårige vennen:

– Hvis alle som tenker på Rolv Wesenlund og hans familie i dag var her nå, ville det utgjøre et folkehav. Hele Skandinavia sørger.

Prest Knut Mølbach om minnet etter Rolv Wesenlund

Sjømannsprest Knut Mølbach forretter i Wesenlunds bisettelse

Fra en fullsatt Frogner kirke i Oslo, tok Norge farvel med en av landets største kulturpersonligheter, Rolv Wesenlund. I tillegg til sjømannspresten Knut Mølbach, forrettet prest Per Arne Dahl.

– Vi gråter og ler

Statsminister Jens Stoltenberg holdt tale i bisettelsen.

– Rolv Wesenlund fikk flere generasjoner nordmenn til å omfavne mannen i hatt og frakk som kverulerte seg gjennom livet. Svensker og dansker også. Det var stor kunst. Det var humor uten grenser. Og det utvidet rommet for å akseptere lyter og svakheter. Vi lo av Fleksnes – men vi kjente godt igjen vår egen nabo. Og oss selv, sa Stoltenberg.

– Det var en verdig og vakker avskjed med et fantastisk menneske. Dette er en dag med sorg, men også glede over alt han ga oss, sa Jens Stoltenberg til NRK etter bisettelsen.

Statsministeren ga Rolv Wesenlunds datter Mette en god og lang klem da han kondolerte familien på trappen utenfor Frogner kirke etter seremonien.

– Mette og jeg har vært venner siden vi var 15-16 år gamle, og jeg var mye hjemme hos familien. Derfor kjente jeg ikke Rolv bare som humorist, men også som faren til en av mine beste venner, sa Stoltenberg.

Emosjonelt

Elsa Lystad ankommer Rolv Wesenlunds gravferd.

Elsa Lystad vil minnes sin gode venn med stor glede.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

– Jeg er veldig glad for at Rolv har det fint nå, sa en svært beveget Elsa Lystad til NRK etter bisettelsen.

Hun fortalte åpenhjertig at hun syntes det var vanskelig å være i en situasjon der hun må ta avskjed med en kjær venn og kollega, og at hun måtte ty til tårene flere ganger under seremonien.

Jeg kommer til å huske Rolv med stor glede og mye, mye fryd. For han har gitt oss så mye å være glad for, uttaler 83-åringen.

Også skuespiller Kjersti Holmen minnes sin eldre kollega med et smil.

– Han var den morsomste mannen, rett og slett. Det var en utrolig fin og emosjonell seremoni, med tid til å ta inn både de triste og gode øyeblikkene, sier Holmen.

Kjersti Holmen om Rolv Wesenlunds gravferd.

Kjersti Holmen om Rolv Wesenlund: - Han løftet hele vår nasjon et lite hakk

Muntert gjenhør

Seremonien åpnet med et potpurri av alle sangene vi forbinder med Rolv Wesenlund. Musikerne tilhører Kongelige Norske Marines Musikkorps blåsekvintett, fra Horten, Wesenlunds hjemby. Se fremførelsen her:

Åpningenssangen i Wesenlunds bisettelse

Åpningssangen i Wesenlunds bisettelse var et potpurri

Mange kom tidlig til kirken

Det var mange som ønsket å ta et siste farvel. Blant dem som kom først til kirken var Kirsti Sparboe.

Wesenlunds bisettelse, Kirsti Sparboe (midten), Trulte Heide-Steen (høyre)

Kirsti Sparboe til høyre

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Hun hadde med seg en rose og en hvit konvolutt med penger til Frelsesarmeen, slik Rolv Wesenlund selv ønsket.

– Rolv og jeg jobbet sammen i 49 år. Han har betydd veldig mye for meg. Vi var heldige som fikk være med i norsk humors gullalder, sier Kirsti Sparboe, som tror det blir umulig å fylle hullet etter Rolv Wesenlund.

– Lager moro i himmelen

Harald Heide-Steens søster, Trulte Heide-Steen, minnes Rolv Wesenlund som en mann som ville mye, og som ønsket at verden skulle bli et bedre sted.

Rolv var et ja-menneske blant sine venner og sa aldri nei. Han døde på bursdagen til Harald. Jeg tenker at de sikkert er i ferd med å lage nye show der oppe, sier Trulte Heide-Steen.

– I all evighet

Blant kollegene som deltok i gravferden var også Kari Simonsen.

Wesenlunds bisettelse, Kari Simonsen

Kari Simonsen

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg var heldig som fikk lov å jobbe sammen med han i mange morsomme sammenhenger. Han innførte rett og slett den nye humoren, og den var noe helt nytt. Rolv vil bli husket i all evighet, sier hun.

– Mer enn en gjøgler

Tidligere kinosjef i Oslo, Ingeborg Moræus Hanssen, husker Wesenlund som en belest, historisk interessert og klok mann.

– Rollen som klovn i et samfunn er en viktig rolle, og noe langt mer enn bare en gjøgler. Det lå en tanke bak alt Rolv Wesenlund gjorde, sier hun.

NRK-profilen Vidar Lønn-Arnesen tror Wesenlund kommer til å bli husket for sine raske replikker.

– Han stod for noe helt eget. En bisettelse er i utgangspunktet en trist ting, men jeg tror at man i dag vil ta vare på det Rolv stod for, sa Lønn-Arnesen.

– En god venn er borte

Svensken som er nesten norsk, Benny Borg, har kjent Wesenlund lenge.

– Han var usedvanlig positiv og hadde alltid et smil på lur. Rolv var morsom og behagelig å jobbe med, og det er en god venn som nå er borte, sa Borg.

Wesenlunds nærmeste familie hadde planlagt gravferden, og Wesenlund hadde selv flere ønsker for seremonien. Han ville at sjømannsprest, og mangeårig venn, Knut Mølbach, skulle forrette. Det gjorde han sammen med prest Per Arne Dahl.

Regjeringen var representert ved statsminister Jens Stoltenberg, helseminister Jonas Gahr Støre og kulturminister Hadia Tajik. Fra Kongehuset kom kronprins Haakon.

Sverige og Danmark hadde også et nært forhold til Rolv Wesenlund. I gravferden var den svenske visekunstneren Sven-Bertil Taube spesielt invitert.

«Minnet og tystnaden»

Taube fremførte to verk av faren, Evert Taube. Det var den franske godnattsangen «Nocturne» og diktet «Minnet og tystnaden».

Se video:

I gravferden var den svenske visekunstneren Sven-Bertil Taube spesielt invitert. Taube fremførte to verk av faren, Evert Taube. Det var den franske godnattsangen «Nocturne» og diktet «Minnet og tystnaden».

Sven-Bertil Taube synger under Wesenlunds bisettelse

Skuespilleren Ola B. Johannessen leste diktet «O, ennå å være» av Herman Wildenvey, etter Rolv Wesenlunds eget ønske.

Musiker og komiker

Opprinnelig var Rolv Wesenlund en habil jazzmusiker. Han spilte klarinett før han ga seg humoren, og ikke minst humorimprovisasjonen, i vold. I Frogner kirke tok også musikervennene et siste farvel.

Pianist Kari Stokke, som samarbeidet i mange år med Rolv Wesenlund, spilte flygel. Til stede var også Oslofjord strykekvartett og Kongelige Norske Marines Musikkorps blåsekvintett.

Etter bisettelsen i Oslo vil selve urnenedsettelsen finne sted i Horten, Wesenlunds fødeby.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.