Hopp til innhold

Nettavisen trekker podkaster fra Podtoppen

Som lyn fra klar himmel klatret nykommeren Sesongkortet opp på podkastpallen. Flere har klødd seg i hodet over de høye lyttertallene, og nå har Nettavisen trukket alle podkastene fra topplisten.

Sesongkortet klatret fra førtiende til andreplass på en uke.

Slik så topplisten ut etter at lyttertallene for uke 20 ble publisert på Podtoppen.

Foto: SKJERMDUMP / PODTOPPEN

Podtoppen viser hvilke podkaster som gjør det best i Norge fra uke til uke.

I forbindelse med de nye lyttertallene som ble sluppet i dag kl. 12 ligger det ved en meldingen om at Nettavisen har fjernet podkastene sine fra listen.

Pressemelding fra Podtoppen
Foto: Podtoppen

Nettavisen skriver at avgjørelsen kommer av et ønske om å kvalitetssikre tallene som blir levert til topplisten.

Det har ikke lykkes NRK i å få en kommentar fra hverken Nettavisen eller Kantar utover dette.

Vanligvis er toppen en dragkamp mellom de samme store titlene, men onsdag 18. mai så listen plutselig litt annerledes ut.

Med en vekst på rundt 550 prosent hadde fotballpodkasten Sesongkortet hoppet fra førtiendeplass til en sølvmedalje på topplisten.

Men reisen endte ikke der.

Uken etter lå Nettavisen-programmet helt øverst.

Forrige uke var Journalisten først ute med saken og at flere har undret seg over den bratte kurven til podkasten som slapp sin første episode i april.

Svekker legitimiteten

En av de som har satt spørsmålstegn ved lyttertallene de siste ukene er Martin Sleipnes, programleder i VG-podkasten Enkel Servering.

Jeg har aldri sett sånne tall og slik vekst tidligere, sa han til NRK forrige torsdag.

Martin Sleipnes fra Enkel Servering i NRK

Sleipnes og andre podkastkolleger har uttalt seg på Twitter de siste ukene.

Han fortalte at reaksjonene ikke kommer av at Nettavisen ikke fortjener slike tall, men at upresise resultat kan ødelegge Podtoppens pålitelighet.

– Det er ikke tydelig hvor tallene kommer fra, og jeg skjønner ikke hvem som hører på den. Jeg stiller bare spørsmål om Podtoppen er en legitim liste.

Nå som Nettavisen har valgt å trekke seg er han spent på å se hva de reelle lyttertallene egentlig er.

–Jeg tenker at siden de velger å trekke den så betyr det jo at noe er feil. Det synes jeg er bra gjort av Nettavisen, sier han til NRK i dag.

Uheldig

Petter Sommer er podkastsjef i NRK og sitter i styringsgruppen til Podtoppen. Han fortalt til NRK forrige uke at flere i styret syntes det var rart at Nettavisen hadde hatt så stor vekst.

– Nå er det ingen grunn til å beskylde noen for å jukse med tallene. Samtidig så vet jeg selv hvor mye som skal til for å oppnå slike tall og jeg blir ikke overrasket om vi finner feil.

Han synes at det er uheldig at mange i bransjen har begynt å tvile på tallene.

– Kantar og styringsgruppa jobber hele tiden for at resulatet skal bli best mulig.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)