Hopp til innhold

Miss Landmine i Oslo

I dag åpner en missekonkurranse litt utenom det vanlige på Forsvarsmuseet i Oslo.

Sut Ai og Mom Sam Un

Sut Ai og Mom Sam Un. Begge stilte opp i Miss Landmine-konkurransen i Kambodsja.

Foto: David Longstreath / AP

Kunstprosjektet heter Miss Landmine Cambodia 2009. Her stiller kvinnelige ofre for landminer i en nasjonal missekonkurranse.

So Yeu. kandidat i Miss Landmine konkurranse
Foto: David Longstreath / AP

Utstillingen vakte stor oppmerkssomhet da kambodsjanske myndigheter valgte å stanse den.

- Jeg gruer meg til å videreformidle nyheten til de 20 deltakerne, for jeg vet de vil bli fryktelig skuffet over myndighetenes manglende støtte, uttalte Morten Traavik, som står bak konkurransen, til NTB da avlysningen ble kjent.

Morten Traavik
Foto: Marit Hverven / NRK
Utskjelt

Miss Landmine ble avholdt for første gang i Angola i fjor. Der ble Morten Traavik utskjelt av menneskerettighetsgrupper, som mente konkurransen var utbyttende og rasistisk.

I dag åpner utstillingen i Oslo. Publikum kan stemme på internett på hvilken av deltakerne de vil skal vinne en protese.

Se også: Miss Landmine

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.