Hopp til innhold

Forbød Miss Landmine

Miss Landmine-utstilling er avlyst i Kambodsja etter at myndighetene forbød konseptet.

MISS LANDMINE: En nesten helt vanlig skjønnhetskonkurranse
Foto: Gorm K. Gaare

- Jeg gruer meg til å videreformidle nyheten til de 20 deltakerne, for jeg vet de vil bli fryktelig skuffet over myndighetenes manglende støtte, uttalte Morten Traavik, som står bak konkurransen, til NTB da avlysningen ble kjent.

Til NRK presiserer Traavik at myndighetene har forbudt konkurransen, og at han derfor avlyste en planlagt presentasjon av bildene av kandidatene i den kambodsjanske hovedstaden Phnom Penh førstkommende fredag.

Smakløst

Miss Landmine er en skjønnhetskonkurranse, hvor alle deltakerne er landmineofre. Førstepremievinneren får en protese.

Konseptet er ifølge kambodsjanske myndigheter smakløst, og de mener det frarøver modellene både respekt og verdighet.

Traavik selv mener konkurransen er offer for interne maktkamper i regjeringen.

- Prosjektet har nok havnet i skvis i den politiske situasjonen landet befinner seg i nå, sier Morten Traavik til NRK. Han forteller at han har støtte i visse regjeringsleire, men at disse ikke står like sterkt som de mer tradisjonelle om dagen.

Konkurransen, som har som mål å øke bevisstheten rundt landmineofre, fortsetter nå på organisasjonens hjemmeside .

Utskjelt

Miss Landmine ble avholdt for første gang i Angola i fjor. Der ble Traavik utskjelt av menneskerettighetsgrupper, som mente konkurransen var utbyttende og rasistisk.

Flere hundre mennesker blir drept eller skadd etter å ha tråkket på landminer hvert år. Kambodsja er fortsatt ett av de landene i verden som har flest landminer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.