Forbød Miss Landmine

Miss Landmine-utstilling er avlyst i Kambodsja etter at myndighetene forbød konseptet.

MISS LANDMINE: En nesten helt vanlig skjønnhetskonkurranse
Foto: Gorm K. Gaare

- Jeg gruer meg til å videreformidle nyheten til de 20 deltakerne, for jeg vet de vil bli fryktelig skuffet over myndighetenes manglende støtte, uttalte Morten Traavik, som står bak konkurransen, til NTB da avlysningen ble kjent.

Til NRK presiserer Traavik at myndighetene har forbudt konkurransen, og at han derfor avlyste en planlagt presentasjon av bildene av kandidatene i den kambodsjanske hovedstaden Phnom Penh førstkommende fredag.

Smakløst

Miss Landmine er en skjønnhetskonkurranse, hvor alle deltakerne er landmineofre. Førstepremievinneren får en protese.

Konseptet er ifølge kambodsjanske myndigheter smakløst, og de mener det frarøver modellene både respekt og verdighet.

Traavik selv mener konkurransen er offer for interne maktkamper i regjeringen.

- Prosjektet har nok havnet i skvis i den politiske situasjonen landet befinner seg i nå, sier Morten Traavik til NRK. Han forteller at han har støtte i visse regjeringsleire, men at disse ikke står like sterkt som de mer tradisjonelle om dagen.

Konkurransen, som har som mål å øke bevisstheten rundt landmineofre, fortsetter nå på organisasjonens hjemmeside .

Utskjelt

Miss Landmine ble avholdt for første gang i Angola i fjor. Der ble Traavik utskjelt av menneskerettighetsgrupper, som mente konkurransen var utbyttende og rasistisk.

Flere hundre mennesker blir drept eller skadd etter å ha tråkket på landminer hvert år. Kambodsja er fortsatt ett av de landene i verden som har flest landminer.

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment