Hopp til innhold

Marit Breivik

Som spiller har hun tre NM og to seriemsterskap, og som landslagstrener ett gull og to sølv i VM, tre gull, to sølv og en bronsje i EM og bronsje i OL. Marit Breivik er gjest i Stjerneklart.

Marit Breivik vil dempe favorittstempelet
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Marit Breivik

Marit Breivik ble født 10. april 1955 på Levanger, der hun også vokste opp sammen med foreldrene, en søster og en bror. Hun ble tidlig interessert i idrett og aktiv i idrettslaget Nessegutten. Hun gikk på ski, løp terrengløp og spilte håndball, og tok utdanning som lærer og senere mellomfag ved Norges Idrettshøgskole.

Marit spilte altså håndball, først for Nessegutten, siden for Nordstrand, men det var med storlaget til Skogn på 1970- og 1980-tallet at mesterskapene ble vunnet: 3 NM og 2 seriemesterskap.

Marit Breivik (th) jubler sammen med Gro Hammerseng etter EM-gullet.

Marit Breivik jubler sammen med Gro Hammerseng etter EM-gullet i 2006.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I 1975 debuterte hun på landslaget, og det ble 140 landskamper før hun ga seg i 1983. Trenerkarrieren hennes startet i Nessegutten, før hun ble Byåsens trener i 1988. I 1992 gikk hun til Larvik som trener, før hun i 1994 overtok som landslagstrener etter Svein Tore Jacobsen. Hennes merittliste som landslagstrener er intet mindre enn imponerende: Gull og 2 sølv i VM, 3 gull, 3 gull, 2 sølv og 1 bronsje i EM, samt OL-bronsje i Sydney i 2000.

3 ganger er hun kåret til ”Årets trener” under idrettsgallaen. Marit har engasjert seg i Johan Olav Koss’ organisasjon ”Right to play”, og vi så henne på besøk i Uganda i forbindelse med årets TV-aksjon. Hun er gift med Niels Hertzberg som har jobbet i Norges Håndballforbund i en årrekke. I desember skal hun lede landslaget under VM i håndball i Frankrike.

Hør: Stjerneklart med Marit Breivik

Stjerneklart med Marit Breivik, mandag 29. oktober kl. 22:05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober