Marit Breivik

Som spiller har hun tre NM og to seriemsterskap, og som landslagstrener ett gull og to sølv i VM, tre gull, to sølv og en bronsje i EM og bronsje i OL. Marit Breivik er gjest i Stjerneklart.

Marit Breivik vil dempe favorittstempelet
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Marit Breivik

Marit Breivik ble født 10. april 1955 på Levanger, der hun også vokste opp sammen med foreldrene, en søster og en bror. Hun ble tidlig interessert i idrett og aktiv i idrettslaget Nessegutten. Hun gikk på ski, løp terrengløp og spilte håndball, og tok utdanning som lærer og senere mellomfag ved Norges Idrettshøgskole.

Marit spilte altså håndball, først for Nessegutten, siden for Nordstrand, men det var med storlaget til Skogn på 1970- og 1980-tallet at mesterskapene ble vunnet: 3 NM og 2 seriemesterskap.

Marit Breivik (th) jubler sammen med Gro Hammerseng etter EM-gullet.

Marit Breivik jubler sammen med Gro Hammerseng etter EM-gullet i 2006.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I 1975 debuterte hun på landslaget, og det ble 140 landskamper før hun ga seg i 1983. Trenerkarrieren hennes startet i Nessegutten, før hun ble Byåsens trener i 1988. I 1992 gikk hun til Larvik som trener, før hun i 1994 overtok som landslagstrener etter Svein Tore Jacobsen. Hennes merittliste som landslagstrener er intet mindre enn imponerende: Gull og 2 sølv i VM, 3 gull, 3 gull, 2 sølv og 1 bronsje i EM, samt OL-bronsje i Sydney i 2000.

3 ganger er hun kåret til ”Årets trener” under idrettsgallaen. Marit har engasjert seg i Johan Olav Koss’ organisasjon ”Right to play”, og vi så henne på besøk i Uganda i forbindelse med årets TV-aksjon. Hun er gift med Niels Hertzberg som har jobbet i Norges Håndballforbund i en årrekke. I desember skal hun lede landslaget under VM i håndball i Frankrike.

Hør: Stjerneklart med Marit Breivik

Stjerneklart med Marit Breivik, mandag 29. oktober kl. 22:05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.