Lars Vilks i hardt vær

Nå stormer det igjen rundt Lars Vilks som skal holde en tale under en antiislamsk konferanse i USA.

Lars Vilks

Den svenske kunstneren fikk mye oppmerksomhet da han tegnet islams profet Muhammed som en hund i 2007.

Foto: Stigake Jensson / Scanpix

Striden rundt Muhammedkarikaturene i Jyllandsposten dannet et bakteppe, da den svenske kunstneren Lars Vilks i 2007 blåste nytt liv i debatten om ytringsfrihet og islam.

Den svenske kunstneren tegnet islams profet Muhammed som en hund i 2007.

Vilks karikaturer utløste voldsomme reaksjoner og førte blant annet til demonstrasjoner og offisielle protester mot Sverige fra flere muslimske land. Og Al Quaida utlovte en dusør til den som klarte å drepe den svenske kunstneren.

Bekymret for Vilks deltakelse

Nå stormer det igjen rundt Vilks, ettersom han skal tale på en konferanse arrangert av den antimuslimske organisasjonen Stop Islamization of Nations (SION).

Konferansen holdes i New York 11. september. Vilks sier han ikke deler organisasjonens synspunkter, men at han ønsker å få et nærmere innblikk i hvordan medlemmene tenker.

Deltakelsen bekymrer blant andre den svenske, antirasistiske stiftelsen EXPO.

– Han fungerer som en gallionsfigur, som et slags symbol i den antimuslimske bevegelsen. Nå går han nok en gang ut og utfordrer islam, sier Anna Sofia Quensel i Expo, til Sveriges Radio.

– Oppmerksomhetsjag

Henrik Placht er en norsk billedkunstner og initiativtaker til opprettelsen av Kunstakademiet i Ramallah.

Han liker ikke at den svenske kunsteren skal tale i SION neste uke.

– Det er oppmerksomhetsjag som har fått Lars Vilks til å ville holde tale under antiislamsk konferanse, mener Placht til NRK.

– Det er ubekvemt

Vilks sier til NRK at det bør være fritt fram for å kritisere og at han anvendte sin ytringsfrihet med tegningene.

Etter kunstnerens tegninger av profeten Muhammed har han blitt utsatt for minst ett voldelig angrep, og huset hans er blitt forsøkt påtent. Han lever i dag med politibeskyttelse.

– Det er svært ubekvemt å leve med en slik situasjon, innrømmer Vilks til NRK.

Han forteller at det fremdeles er stor medieinteresse for saken, og at det egentlig skyldes på grunn av problemene med integrasjon og kulturenes møter.

– Mediedekningen kommer nok til å roe seg ned etter hvert. Jeg har selv en utstilling i New York i november å bry meg om, så dette er ikke min livsoppgave, sier han.

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.