Hopp til innhold

Lars Lillo-Stenberg

Han er tøff i pysjamas, far til tre og gift med skuespiller Andrine Sæter. Lars Lillo-Stenberg er gjest i Stjerneklar.

Lars Lillo-Stenberg deLillos
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Lars er en kjent norsk sanger, gitarist og låtskriver for ALLE som var studenter fra midten av 80-tallet, samt alle andre som har hengt seg på den uendelige De Lillos-bølgen, sent men godt.

Kommentar som: Du kunne vært faren min, er nå mer enn vanlig kost for Lars på fullpakkede konserter rundt om i landets studenthus. Selv er han far til tre og gift skuespiller med Andrine Sæter.

Den lyshårede vokalisten i De Lillos ble født 30. juni 1962, som sønn av skuespillerparet Per Lillo Stenberg og Mette Lange Nielsen. Selv har han blant annet spilt ekorngutten ”Tom” i Hakkebakkeskogen på Den Nationale Scene i Bergen. Men det var gitar som skulle bli hans store interesse og lidenskap allerede som trettenåring.

Lars Lillo-Stenberg ble tildelt Prøysen-prisen for 2006.
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

De Lillos ble etablert sammen med navnbror og bassist Beckstrøm, og de spilte sin første konsert som oppvarmingsband for Circus Modern påskeaften 1984. I 1985 debuterte de med singelen Johnny Fredrik og Fugl i bur. Det store gjennombruddet kom allerede året etter med plata ”Suser av gårde” som blant annet ble omtalt som et jubelskrik av en plate. Suksessen bare fortsatte og sju år senere skapte de total allsang landet rundt med plata ”Neste sommer”, som også resulterte i en velfortjent Spellemannspris.

De Lillos har gitt ut til sammen 17 plater, inkludert samleplater, en liveplate, en prøveplate og noen de luxe-utgaver. Som soloartist har Lars gitt ut fem plater, både med og uten lov, som han blant annet har fått Skjæraasenprisen og Prøysen-prisen for. Og hvert år siden 1991 har han spilt Neil Young-låter på Rockefeller lille julaften med bandet Young Neils.

Mannen med den lyse stemmen og den kreative hjernen har også skrevet musikken til filmene Elling og Buddy, stått på Nationaltheaterets scene i Prøysen-forestillingen ”Kjem æiller att” og forfattet boka ”Så lenge det er tvil er det håp”. Det sies at Lars har et forhold til sin egen barndom og oppvokst som kunne gjort Sigmund Freud grønn av misunnelse. Selv anser han seg selv som mild hypokonder, som synes Anne Kath.Vestlys Lillebror med sin spikka kvist er en grepa kar.

Lars Lillo har vært og mange vil nok påstå at han fortsatt er den aller tøffeste i pyjamas, på alle vors- og nachspiel på Norges universiteter og høgskoler, – og trolig også på gamlehjem, noe som igjen er blitt bevisst på bandets siste turne, som avsluttes av Lars nå på fredag i Bærum kulturhus.

Stjerneklart med Lars Lillo-Stenberg, mandag 19.03.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober