Hopp til innhold

Lager serie om å mestre livet: – Skulle ønske jeg hadde sett disse filmene da jeg var ung

Tvillingene Markus og Tommy Vad Flaaten (26) har laget animert barneserie for Disney. Nå lager de 50 filmer om livsmestring for NRK, og har et personlig engasjement i serien.

Markus og Tommy Vad Flaaten

Tvillingbrødrene Markus (t.v.) og Tommy Vad Flaaten har et personlig engasjement til serien og psykisk helse.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Jeg skulle ønske jeg hadde sett disse filmene da jeg var ung, sier tvillingene i kor.

Brødrene Vad Flaaten brenner for tematikken i filmene, som går ut på å hjelpe ungdom med psykiske utfordringer. Da de var barn, ble moren deres diagnostisert med en bipolar lidelse.

– Jeg skulle ønske jeg tok mer på alvor hvordan jeg kan ha blitt påvirket av det. For én ting er mammas opplevelse, men jeg tror jo det påvirker en hel familie, sier Markus.

Kort fortalt - Plagsomme tanker

Serien Kort fortalt er 50 episoder som handler om livsmestring og psykisk helse.

Grafikk: TOMMY VAD FUNDERUD FLAATEN, MARKUS VAD FLAATEN

Håper ungdommen oppsøker videoene selv

Da de var yngre var det trygt å snakke om morens lidelse innenfor husets fire vegger, men på skolen og blant vennene var det ikke like åpent.

– Jeg synes ikke det ble snakket om på en ordentlig måte. «Å, kjipt liksom», var så langt man gikk i empati og følelsesutrykk. Jeg savnet absolutt det på skolen, sier Markus.

Fra neste år skal blant annet livsmestring inn som et tverrfaglig tema i skolen, og det synes tvillingene er veldig positivt.

– Videoene er på en måte en destillert utgave av livsmestringsgreiene som skal inn i skolen, som kan brukes som et verktøy av lærere. Men vi håper også at ungdommen selv synes det er såpass hipt at de skal oppsøke det selv, sier tvillingene.

Markus, Bodil og Tommy Vad Flaaten

Moren Bodil har bipolar lidelse, og Markus (t.v.) og Tommy skulle ønske det var mer åpenhet i skolen da de var yngre.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Fikk lage animasjonsserie for Disney

De to ble oppdaget av den internasjonale animasjonsindustrien da de gikk på videregående. Under kunstnernavnet Twintrash publiserte de korte filmer på Youtube og Vimeo.

– Det var litt flaks. Hvis man er synlig på nettet, får man plutselig et kontaktnett, sier Tommy.

I 2016 fikk de muligheten til å regissere animasjonsserien «Space Chickens in Space» for Disney.

– Det å jobbe for Disney var utrolig stressende og altoppslukende. Vi var unge og hadde null erfaring meg å jobbe med en så stor produksjon, sier Markus.

Vil lage det lekent, men med råd som funker

– Det er veldig gøy å kunne ha så profesjonelle krefter med så høy kvalitet til rådighet, for å kunne hjelpe ungdom. Jeg er veldig stolt over det vi har fått til, sier Joakim Skavern til NRK.

Skavern hadde lagt merke til brødrene, og da han tilfeldigvis traff dem på en mediekonferanse, satte han seg ned med dem og fortalte om «Kort fortalt»-prosjektet.

– Det var først da vi hadde jobbet sammen en stund med prosjektet at de fortalte meg om årsaken til det brennende engasjementet, forteller Skavern, som er produsent og programleder i serien.

Markus og Tommy Vad Flaaten

Tvillingene jobber side om side med hver sin episode av «Kort fortalt».

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Vi synes det er relevant, fordi vi ser i dag at ungdom sliter mer og mer med psykiske problemer, sier Tommy.

De beskriver videoene som en form for selvhjelpsvideoer, som de forsøker gjøre interessante og lekne for ungdom.

– Men samtidig vil vi gi konkrete råd som funker, for eksempel grubletid – og selvfølgelig det å snakke med noen. Å gjøre ungdom gode på å snakke med noen når de har det vanskelig, forklarer Markus.

Kulturstrøm

 • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

  Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

  Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

  (NTB)

 • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

  Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

  – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

  Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

  Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

  – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

 • Årets verk og Årets utøver

  Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

  Årets utøver og Årets verk 2023
  Foto: Kristin Kverndokk / NRK